Wikipedija:Novosti

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Novosti

Novosti su jedna od rubrika na glavnoj stranici Wikipedije na hrvatskom jeziku. U toj rubrici navode se one vijesti koje su na neki način važne za Hrvatsku.

Trenutačne novosti


Maraton lađa
 • 17. kolovoza − Hrvatska kadetska rukometna reprezentacija izborila ulazak u poluzavršnicu svjetskog prvenstva u Gruziji.
 • 16. kolovoza − Hrvatska kadetska košarkaška reprezentacija (do 16) izborila ulazak u poluzavršnicu europskog prvenstva u Crnoj Gori.
 • 13. kolovoza − Hrvatska atletičarka Sandra Perković na svjetskom prvenstvu u Londonu opet postala svjetska prvakinja u bacanju diska.
 • 13. kolovoza − Hrvatska džudašica Helena Vuković postala svjetska kadetska prvakinja na svjetskom kadetskom prvenstvu u Čileu.
 • 13. kolovozaHrvatska vaterpolska reprezentacija do 20 godina plasirala se u završnicu svjetskog prvenstva u Beogradu pobijedivši u poluzavršnici Mađarsku 6:4.
 • 13. kolovoza − Umro Ivica Golec, hrvatski povjesničar, znanstvenik, istraživač, društveni djelatnik i publicist, predsjednik ogranka Matice hrvatske u Petrinji i počasni predsjednik Hrvatskog pjevačkog društva Slavulj.
 • 12. kolovoza − Na 20. jubilarnom Maratonu lađa pobijedila je ekipa "Gusara" iz Komina šesti put. Drugi su bili "Argo" iz Bjelovara, prošlogodišnji pobjednici, a treće mjesto dijele Stablina i "Crni put" Metković.
 • 12. kolovoza − U 93. godini života umrla Elizabeta Toplek, hrvatska pjevačica međimurskih narodnih pjesama.
 • 12. kolovoza − Umro hrvatski športski dužnosnik i bivši plivač i vaterpolist Zdravko Hebel, bivši predsjednik HOO-a, državni reprezentativac i osvajač zlata na OI i europskih kupova.
 • 6. kolovoza − Hrvatski atletičar Stipe Žunić osvojio je brončanu medalju u bacanju kugle na Svjetskom atletskom prvenstvu u Londonu.
 • 6. kolovoza − Svečano je održana 302. Sinjska alka. Slavodobitnik je debitant Alen Poljak postigavši sedam punata. Natjecanje se održava u čast Gospe Sinjske u spomen na oslobođenje od Osmanlija.
 • 6. kolovoza − Umro hrvatski glazbenik, glazbeni aranžer i producent, tekstopisac i skladatelj iz Splita Remi Kazinoti, nezaobilazni sudionik Splitskih festivala.Arhiv

Arhivirane novosti po godinama : 2005.2006.2007.2008.2009.2010.2011.2012.2013.2014.2015.2016.2017.

Smjernice za uređivanje novosti
 1. Stavljaju se vijesti iz Hrvatske ili vijesti iz drugih zemalja koje se tiču Hrvatske i hrvatskih državljana (npr. uspjesi hrvatskih športaša na nekom međudržavnom natjecanju, uspjesi hrvatski znanstvenika i umjetnika koji žive u dijaspori a od velikog su značaja za Hrvatsku i svijet itd., međudržavni sporazumi i ugovori koji se tiču Hrvatske i sl.). Pri odabiru takvih vijesti mora se paziti koliko bi vijest zanimala hrvatsku javnost i koliko je ona bitna za Hrvatsku.
 2. Vijesti ne smiju biti iste tematike (npr. sve športske).
 3. U vijesti ne stavljati nikakve crne kronike (prometne nesreće, ubojstva i sl. osim ako je životno stradala neka osoba s vodeće političke scene).
 4. Ne stavljati više od pet ili šest vijesti.
 5. Vijest mora biti kratka, sažeta i jasna.
 6. Vijest se može popratiti manjom slikom (od 80 do 120px).