Wikipedija:Novosti

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Novosti

Novosti su jedna od rubrika na glavnoj stranici Wikipedije na hrvatskom jeziku. U toj rubrici navode se one vijesti koje su na neki način važne za Hrvatsku.

Trenutačne novosti


Velika Fiumanka
 • 19.24. lipnja − U Dubrovniku 10. konferencija ISABS-a posvećena novim iskoracima u medicini, te forenzici i antropološkoj genetici, jedan od najvažnijih svjetskih znanstvenih događaja u 2017. godini.
 • 17. lipnjaRatko Kovačić, čelni čovjek Hrvatskog paraolimpijskog odbora, izabran je za predsjednika Europskog paraolimpijskog odbora.
 • 17. lipnja − Završilo europsko prvenstvo u Caorleu u elektroničkom pikadu na kojem je Hrvatska osvojila četiri zlata, tri srebra i pet bronca: zlato su osvojili Dean Biškupić u pojedinačnoj, Marina Letica i Alan Ljubića u mješovitim parovima, a muška reprezentacija četvrti put zaredom, ukupno osmo zlato u jedanaest uzastopnih završnica EP-a.
 • 16. lipnja − Umro bivši njemački kancelar Helmut Kohl, vođa njemačkih demokršćana, "otac ujedinjenja Njemačke" i veliki prijatelj Hrvatske, iznimna doprinosa u postupku međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i u potpori Hrvatskoj na putu prema europskim integracijama.
 • 15. lipnja − Na CMAS Europskom bazenskom prvenstvu u Cagliariju u disciplini ronjenja na dah bez peraja (DNF), hrvatski ronilac, višestruki svjetski prvak Goran Čolak postavio novi svjetski rekord.
 • 13. lipnja − Međunarodni tim astrofizičara sa zagrebačkog PMF-a proveo je istraživanja neba koja su dala toliko vrijedne i zanimljive rezultate da im je ugledni astronomski časopis Astronomy & Astrophysics posvetio cijeli poseban broj.Arhiv

Arhivirane novosti po godinama : 2005.2006.2007.2008.2009.2010.2011.2012.2013.2014.2015.2016.2017.

Smjernice za uređivanje novosti
 1. Stavljaju se vijesti iz Hrvatske ili vijesti iz drugih zemalja koje se tiču Hrvatske i hrvatskih državljana (npr. uspjesi hrvatskih športaša na nekom međudržavnom natjecanju, uspjesi hrvatski znanstvenika i umjetnika koji žive u dijaspori a od velikog su značaja za Hrvatsku i svijet itd., međudržavni sporazumi i ugovori koji se tiču Hrvatske i sl.). Pri odabiru takvih vijesti mora se paziti koliko bi vijest zanimala hrvatsku javnost i koliko je ona bitna za Hrvatsku.
 2. Vijesti ne smiju biti iste tematike (npr. sve športske).
 3. U vijesti ne stavljati nikakve crne kronike (prometne nesreće, ubojstva i sl. osim ako je životno stradala neka osoba s vodeće političke scene).
 4. Ne stavljati više od pet ili šest vijesti.
 5. Vijest mora biti kratka, sažeta i jasna.
 6. Vijest se može popratiti manjom slikom (od 80 do 120px).