Wikipedija:Novosti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Novosti

Novosti su jedna od rubrika na glavnoj stranici Wikipedije na hrvatskom jeziku. U toj rubrici navode se one vijesti koje su na neki način važne za Hrvatsku.

Trenutačne novosti


Ružičasti čvorci posjetili jug Hrvatske
 • 6. lipnja — Velika akvizicija u hrvatskoj IT industriji: najavljena zadnja faza kupnje podatkovnog centra Križa u Jastrebarskom.
 • 6. lipnja — Umro hrvatski televijski snimatelj, višegodišnji izvjestitelj s ratišta Mario Sladić.
 • 5. lipnja — U Mostaru položen kamen temeljac za Podravkinu tvornicu za preradu rajčice. Tvornica bi trebala prerađivati rajčicu, čije je testno razdoblje uzgoja Podravka pokrenula na području Mostarskog blata, Ljubuškog, Ravnog i Čapljine, ali i drugo voće i povrće koje Podravka uzgaja u okolici Mostara.
 • 4. lipnja — Velika akvizicija u hrvatskoj industriji računalnih igara: jedan od najvećih svjetskih razvojnih studija mobilnih igara, ruski Playrix, preuzeo je hrvatsku tvrtku Playcat Games, poznatiju po njihovom brendu i ranijem imenu Cateiea Games.
 • 31. svibnja Zbog povremenog skretanja sa svojih uobičajenih migracijskih putanja, na područje juga Hrvatske sletila jata ružičastih čvoraka (Pastor roseus). Zbog omiljene im prehrane, za njih ornitolozi kažu da su “došli na murve”.


Arhiv

Arhivirane novosti po godinama : 2005.2006.2007.2008.2009.2010.2011.2012.2013.2014.2015.2016.2017.2018.2019.2020.

Smjernice za uređivanje novosti
 1. Stavljaju se vijesti iz Hrvatske ili vijesti iz drugih zemalja koje se tiču Hrvatske i hrvatskih državljana (npr. uspjesi hrvatskih športaša na nekom međudržavnom natjecanju, uspjesi hrvatski znanstvenika i umjetnika koji žive u dijaspori a od velikog su značaja za Hrvatsku i svijet itd., međudržavni sporazumi i ugovori koji se tiču Hrvatske i sl.). Pri odabiru takvih vijesti mora se paziti koliko bi vijest zanimala hrvatsku javnost i koliko je ona bitna za Hrvatsku.
 2. Vijesti ne smiju biti iste tematike (npr. sve športske).
 3. U vijesti ne stavljati nikakve crne kronike (prometne nesreće, ubojstva i sl. osim ako je životno stradala neka osoba s vodeće političke scene).
 4. Ne stavljati više od pet ili šest vijesti.
 5. Vijest mora biti kratka, sažeta i jasna.
 6. Vijest se može popratiti manjom slikom (od 80 do 120px).