Wikipedija:Portali/Prijedlozi/Portal:Košarka/Izabrani članak/03, 2009.

Izvor: Wikipedija
Spomenik na Draženovom grobu na Mirogoju.

Dražen Petrović (Šibenik, 22. listopada 1964. - Deggendorf, 7. lipnja 1993.), hrvatski košarkaš.

Jedan je od najvećih hrvatskih i europskih košarkaša te spada u red najvećih hrvatskih sportaša svih vremena. Smatra se prethodnicom vala europskih košarkaša u NBA.

Fenomenalne igre u Europi nisu ostale nezamijećene među skautima sjevernoameričke profesionalne lige. Košarkašku zvijezdu iz Hrvatske privolili su svoje redove 1990. godine kada je Dražen postao član NBA Portland Trail Blazersa. Premda je prve sezone zbog politike unutar kluba, više sjedio nego igrao, svoj je fenomenalan talent pokazao dvije godine poslije u New Jersey Netsima. Ne samo da je te 1992. bio najbolji šuter tima a pogotovo trica, nego i najbolji Europljanin koji je dotad igrao u NBA ligi. Još jedan trofej, ne manje važan bio je i onaj najboljeg beka pucača NBA te sezone. Te je godine Dražen hrvatsku reprezentaciju odveo do najsjajnijeg uspjeha, srebra na Olimpijadi u Barceloni i to u finalnom srazu sa jedinim pravim Dream Teamom, za kojeg su igrali najbolji igrači iz američke NBA lige te ujedno neki od najboljih košarkaša u povijesti - Michael Jordan, Larry Bird, Magic Johnson, Scottie Pippen i drugi.

Draženov doprinos u NBA ligi je nemjerljiv, jer je u vrijeme kada ondje nije igralo puno ne-amerikanaca pokazao i dokazao da i europski igrači mogu igrati zapaženu te čak i lidersku ulogu u tim momčadima.