Wikipedija:Portali/Prijedlozi/Portal:Košarka/Izabrani članak/12, 2009.

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Magic Johnson

Earvin "Magic" Johnson, Jr. (Lansing, Michigan, SAD, 14. kolovoza 1959.) je američki umirovljeni košarkaš.

Poznat kao jedan od najboljih bekova dodavača u povijesti moderne košarke, Magic Johnson je dominirao američkom košarkom kako u sveučilišnim natjecanjima tako kasnije i u profesionalnoj sjevernoameričkoj NBA ligi. S visinom od 206 centimetara bio je netipične građe za beka, ali je zbog šuterskih i dodavačkih sposobnosti uglavnom igrao tu poziciju. Ipak, u više navrata je dokazao da može igrati i na pozicijama centra ili krila, što ga čini jednim od svestranijih igrača u povijesti.

Sveučilišno je prvenstvo osvojio s momčadi Michigan State University, a u profesionalnim vodama svih 13 sezona je odradio u momčadi Los Angeles Lakers. S Lakersima je osvojio 5 naslova prvaka NBA, bio je izabran u NBA All-Star momčad 12 puta, tri puta je proglašavan najkorisnijim igračem lige.

Nastupio je i na Olimpijskim igrama kao član legendarnog Dream team-a (u slobodnom prijevodu s engleskog Momčadi snova), kako su novinari prozvali momčad SAD-a koja je nastupila na Igrama u Barceloni 1992. godine. Tada je po prvi put na OI dozvoljen nastup profesionalcima iz NBA lige. Očekivano, ta je momčad superiorno triumfirala na tim Igrama pobjedivši u finalu momčad Hrvatske.

Johnson je šokirao sportsku javnost javno objavivši 1991. godine da je nositelj HIV virusa. Bio je jedna od prvih osoba iz javnog života koja je odlučila javno progovoriti o svojoj bolesti. Pokrenuo je niz inicijativa i akcija prikupljanja sredstava za borbu protiv SIDA-e, a činjenicom da i 15 godina poslije otkrića zaraze i dalje odličnog zdravlja daje nadu i ostalim zaraženim osobama da se taj virus ipak donekle može držati pod kontrolom. Da li je razlog Johnsonove otpornosti neobično zdrav sportski trenirani organizam ili nešto drugo, do danas nije poznato.