Wikipedija:Portali/prijedlozi/Portal:Zoologija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Zoologija

Dobrodošli na portal Zoologija


Animalibrí.gif


Zoologija (od grčkog zoon "živo biće") je biološka disciplina koja se bavi proučavanjem životinja, odnosno, oblikom i građom tijela (morfologija, anatomija), životnim aktivnostima (psihologijom), razvojem i porijeklom (uključujući paleontologiju), nasljednim odlikama (genetikom), odnosom s okolišem (ekologijom), rasprostranjenošću (zoogeografijom) i ponašanjem životinja. Sistematiku životinja pogledaj pod sistematika životinjskog carstva. više o zoologiji...

Cartella arancione.jpg
Izabrani članak
uredi    
House Sparrow (M) I IMG 7881.jpg
Obični vrabac, vrabac pokućar, domaći vrabac a često i vrabac (lat. Passer domesticus) je ptica pjevica koja pripada porodici vrabaca.

Naseljen je u mnoge dijelove Europe i Azije. U Hrvatskoj i u nekim drugim zemljama obični vrabac se naziva i vrapcem pokućarom. U Americi vrapca nazivaju engleskim vrapcem kako bi ga razlikovali od autohtonog američkog vrapca.

Čovjek je namjerno ili slučajno ubijao vrapce, te ih istrijebio u Subsaharskoj Africi, Australiji, Novom Zelandu, u Južnoj i Sjevernoj Americi. No, nekoliko godina poslije te kampanje, vrapci su ponovno dovedeni u ista staništa.

Između 1850. i 1875. godine vrapci su uvedeni u Sjedinjene Američke Države, no mjerodavna tijela su, u razdoblju do 1883. godine, vrapce proglasila štetnom vrstom, pa ih je bilo zabranjeno uvoziti u Sjedinjene Američke Države.

Više...

Cartella arancione.jpg
Zanimljivosti
uredi    
  • Zebre su bijele i imaju crne pruge.
  • Svinje su jedine životinje koje pocrvene na suncu.
  • Ljudi imaju više dlaka nego čovjekoliki majmuni.
  • Buhe mogu izvoditi skokove duže od 30 cm što je 200 puta duže od njihova tijela
Cartella arancione.jpg
Što raditi?
uredi    

Portal Zoologija je namijenjen ljubiteljima životinja. Svatko se može pridružiti uređivanju portala, neka vas bude što više. Nemojte ometati druge suradnike u radu na portalu. Slobodno dopunjujte nedovršene članke i pišite nove članke vezane uz ovu temu. I još nešto, ako budete lijepo radili na portalu, možete dobiti posebnu nagradu koja se nalazi ispod ovog teksta. Samo se trudite, i tko zna, možda ta nagrada bude i na Vašoj suradničkoj stranici.

Animalibrí.gif

Nagrada za suradnju na portalu Zoologija
Dodijelio:
[[Suradnik:{{{2}}}|{{{2}}}]]
Portal.svg Ostali portali na hrvatskoj wikipediji
Biologija Europa Film Fizika Francuska Glazba Hrvatska Kemija Kršćanstvo
Likovna
umjetnost
Nogomet Njemačka Povijest Šport Zemljopis Zrakoplovstvo Widra Životopis