Wikipedija:Pravila brisanja

Izvor: Wikipedija

Pravila brisanja reguliraju zašto i kada se članci ili druge stranice Wikipedije trebaju izbrisati, ili kada se smiju predložiti za brisanje. Samo administratori mogu brisati stranice i tako iz javnog prikaza ukloniti sadašnju i sve povijesne inačice. Izbrisane stranice mogu se i vratiti. Sva brisanja bilježe se u dnevniku brisanja.

Razlozi za brisanje[uredi kôd]

Među glavnim razlozima za brisanje ističu se sljedeći:

  1. Sadržaj stranice zadovoljava kriterije za brzo brisanje smije se brisati odmah bez rasprave: očiti je vandalizam, oglašavanje ili spam bez relevantnog ili enciklopedijskog sadržaja, uključujući neprimjerena preusmjeravanja i stranice koje postoje samo da bi omalovažile svoju temu ili je sadržaj koji krši autorskih prava
  2. Članku ili stranici nije mjesto na Wikipediji, prema primjerima u smjernici Što ne spada u Wikipediju
  3. Članak ili stranica ne zadovoljava minimalne kriterije za uvrštenje u Wikipediju. U takvim slučajevima članci se ne smiju brisati bez rasprave!
  4. Račvanja sadržaja (osim ako je spajanje ili preusmjeravanje prikladno)
  5. Članci koji se nikako ne mogu pripisati pouzdanim izvorima, uključujući neologizme, izvorne teorije i zaključke te članci za koje nisu uspjeli temeljiti pokušaji pronalaženja pouzdanih izvora
  6. Članci koji krše Wikipedijina pravila o životopisima živih osoba
  7. Suvišni i beskorisni predlošci
  8. Kategorije koje predstavljaju prekomjernu kategorizaciju
  9. Datoteke koje se ne koriste, zastarjele su ili krše pravila o slobodnom sadržaju
  10. Svaka druga upotreba članka, predloška, projekta ili korisničkog imenskog prostora koja je u suprotnosti s pravilima za taj imenski prostor

Ako tražite središnje mjesto za rasprave o brisanju posjetite Wikipedija:Rasprava o brisanju.

Predlaganje brisanja stranica[uredi kôd]

Na vrh stranice koju se predlaže brisanje stavlja se predložak {{subst:Brisati|razlozi za brisanje}}.

Ako se brisanje predlaže po kriterijima za brzo brisanje ne pokreće se rasprava. Administrator će stranicu vidjeti u kategoriji Članci predloženi za brzo brisanje i ako zadovoljava kriterije izbrisati je bez rasprave.

Ako nisu zadovoljeni kriteriji za brzo brisanje, plavom tipkom u predlošku {{subst:Brisati}} pokreće se rasprava o brisanju (WP:ROB) koja u pravilu traje 7 dana, a može se produžavati do postizanja konsenzusa. Članci čije se brisanje raspravlja popisani su u kategoriji Članci predloženi za brisanje.

Proces rasprave o brisanju članka ili stranice[uredi kôd]

Provjera[uredi kôd]

Rasprava[uredi kôd]

Suradnici mogu argumentirati zašto žele ili ne žele izbrisati stranicu pozivajući se na Wikipedijina pravila o sadržaju.

Odluka[uredi kôd]

Ako nisu sigurni postoji li konsenzus za brisanje stranice, administratori je obično neće izbrisati.

Kršenje autorskih prava[uredi kôd]

U slučaju da neka stranica očito krši autorska prava treba odmah intervenirati i izbrisati je. Ako samo jedan dio članka ili stranice krši autorska prava, onda problematični sadržaj mora biti odstranjen – a sve prethodne izmjene koje sadrže zaštićeni tekst, treba ukloniti (sakriti) iz povijesti izmjena, tako da više nisu dostupne odnosno vidljive za javnost.  Komentar: Ista praksa postoji i na drugim jezičnim inačicama Wikipedije.

Administrator moraju navesti »kršenje autorskih prava (WP:AP)« kao razlog za brisanje.

Upute za administratore[uredi kôd]

Vidi još[uredi kôd]