Wikipedija:Premještanje članaka

Izvor: Wikipedija

Postoji nekoliko razloga zašto se članci na wikipediji premještaju:

  • autor im je nadjenuo loše ime,
  • članci se dijele na više dijelova (preveliki su),
  • prilikom izrade razdvojbene stranice,
  • nije im mjesto na wikipediji,
  • neodgovarajući sadržaj.

Monobook i Vector[uredi kôd]

  • suradnici koji rade na stari način članke premještaju pomoću kartice "premjesti"
  • suradnici koji rade s novim mogućnostima opciju premještanja moraju potražiti mišem u padajućem izborniku s desne strane pored tražilice ili pomoću tipkovnice kombinacijom tipki alt-shift-m.

Loše ime (naziv)[uredi kôd]

Ako je članku nadjenuto loše ime, treba ga premjestiti uporabom kartice premjesti, tako da se sačuvaju promjene (tj. autorstvo) ljudi koji su radili na članku, a s obzirom je li prvo ime članka dopušteno u hrvatskom jeziku ili ne, dotični se briše ili ostavlja.

Podjela članka na dva ili više dijelova[uredi kôd]

Pri podjeli nije moguće podijeliti povijest stranice, stoga je dužnost suradnika koji dijeli neki članak na više dijelova na stranici za razgovor novih stranica (i u sažetku kreiranja stranice) navesti od kuda je sadržaj dobavljen, (na početnoj stranici to nije nužno, jer ona čuva povijest stranice). Nije dužnost ali je stvar kulture obavijestiti suradnika koji je napisao članak što se dogodilo sa njegovim člankom i da je podijeljen na više radi tog i tog razloga.

Premještanje članka radi razdvojbe[uredi kôd]

Prilikom izrade razdvojbene stranice koja bi trebala biti na imenu članka isti se premješta na drugu stranicu, a na stranici sa koje je članak premješten stvara se razdvojbena stranica sa poveznicom na premješteni članak.

Članku nije mjesto na wikipediji[uredi kôd]

Ako mu je mjesto na nekom drugom wikiprojektu (wikizvoru, wikicitatu,...) treba ga premjestiti, u suprotnom izbrisati. U pravilu se u roku 24 sata stavlja samo predložak koji objašnjava suradniku/autoru što valja učiniti, ako suradnik sam ne premjesti članak to je dužnost administratora.

Premještanje članka iz npr. Wikipedije u Izvor ne funkcionira preko kartice Premjesti, a niti se može članak premjestiti pomoću #redirect, ako želimo taj članak prebaciti na Izvor moramo to napraviti ručno, stvarajući članak pod tim imenom na Izvoru, a članak na Wikipediji pobrisati.

Neodgovarajući sadržaj[uredi kôd]

Kažemo da članak ima neodgovarajući sadržaj ako mu je stil pisanja neprihvatljiv (previše neformalan, konfuzan ili općenito ispod enciklopedijskih kriterija), ako je prekratak, ako je na stranom jeziku (tu spadaju i ostali južnoslavenski jezici) i slično.

U tom slučaju, tekst se premješta (i to isključivo uz pomoć kartice "premjesti"!) u imenski prostor Nacrt, a u samom članku se miče preusmjerenje (nastalo premještanjem) i postavlja se {{subst:NSBris}}, uz obveznu upotrebu "subst:" ispred imena predloška.

Ako se sumnja da je tekst prepisan bez dozvole, na vrh članka ili prepisanog dijela teksta se postavlja {{subst:CBris}}.

Napomena[uredi kôd]

Nije dužnost ali je stvar kulture obavijestiti suradnika koji je napisao članak što se dogodilo sa njegovim člankom. Ako je podijeljen na više članaka objasniti suradniku zašto je tako napravljeno, a isto se odnosi ako je članak premješten na neki od ostalih projekata (wikizvor, wikcitate...).

Vraćanje premještanja[uredi kôd]

Pri ovim vraćanjima premještanja čuvaju se stare izmjene.

Slučaj 1[uredi kôd]

Vraćanje jednostavno premještene stranice.

Normalno premještena stranica A na stranicu B vraća se jednostavno,

idite u Posebno:Evidencije/move tamo imate oznaku vrati pored premještene stranice, klikom na nju radite preusmjeravanje unazad

  1. premjesti stranicu B nazad na stranicu A
  2. stranicu B po potrebi označite sa {{bris}} ili ako ste administrator pobrišite ju

Slučaj 2[uredi kôd]

Vraćanje više puta premještene stranice.

U slučaju da je vandal ili netko slučajno premjestio stranice u obliku stranicu A na stranicu B na stranicu C, radite sljedeće (kao što je gore opisano u slučaj prvi):

  1. premjesti stranicu C na stranicu B
  2. premjesti stranicu B na stranicu A

Opcija premjesti stranicu C na stranicu A ne funkcionira ako nemate ovlasti administratora. Administratori koriste funkciju Izbriši i premjesti.

Slučaj 2.1[uredi kôd]

Vraćanje u slučaju da je jedna od stranica sa koje je stranica premještena u međuvremenu uređivana.

Ako je se u međuvremenu stranica A uređivala (na njoj postoji neki tekst) samo administratori mogu riješiti premještanje:

  1. obriši A (biti siguran da nema korisnog sadržaja, ako ima premjestite je na stranicu D ili negdje drugdje ili ga uklopite u neki drugi članak)
  2. premjesti stranicu B na stranicu A.
  3. obriši stranicu B (sadrži samo povijest preusmjeravanja na stranicu A)

Napomena

U ovom slučaju ne može suradnik iskoristiti Slučaj 3. jer je stranica C zauzeta preusmjeravanjem na stranicu B. Može se stranica A premjestiti na stranicu D, ali opet se ne može stranica B premjestiti na stranicu A bez pomoći administratora, jer stranicu A treba izbrisati.

Slučaj 3[uredi kôd]

Zamjena dviju stranica.

Pri zamjeni stranica A i B, radi se ovako:

  1. premjesti stranicu A na stranicu C (prije nije postojala)
  2. stranicu A označite predloškom {{bris}}, (administratori - odmah je obrišete)
  3. premjesti stranicu B na stranicu A (stranica A mora biti prije izbrisana)
  4. stranicu B označite predloškom {{bris}}, (administratori - odmah je obrišete)
  5. premjesti stranicu C na stranicu B (stranica B mora biti prije izbrisana)
  6. stranicu C označite predloškom {{bris}}, (administratori - odmah je obrišete)

Ako niste administrator i imate slučaj opisan u Slučaju 2.2 ili Slučaj 3., ili ne znate napraviti premještanje, svoje zahtjeve za premještanjem ostavite na Wikipedija:Zahtjev za premještanje stranice.