Wikipedija:Rješavanje statusa slika/Plan rada

Izvor: Wikipedija

Autorska prava su jedna od trenutno najaktualnijih tema u svijetu. Računala su omogućili masovnu izradu istovjetnih kopija audio i video sadržaja, a Internet je značajno ubrzao distribuciju. Ovo je doprinijelo da je tema autorskih prava „vruća“ i „aktualna“. Zakoni se stalno mijenjaju, ali ne prema liberalnijim, nego prema strožijim odnosima.

Urednici Wikipedije su uglavnom dobrovoljci, sa malo ili bez ikakve pravne obuke; većinu njih ta problematika ni ne interesira. Međutim, Wikipedija tu problematiku ne može zanemariti - mada Wikipedija nije pravno odgovorna za doprinose suradnika/urednika, slike nejasnog ili pogrešno naznačenog pravnog statusa se mogu i nenamjerno upotrijebiti na pogrešan način, i otvoriti i Wikipediju za tužbu.

Zbog toga što su vizualni medij, na slikama je relativno lako utvrditi autorstvo i zato se njima treba posvetiti posebna pažnja prilikom rješavanja pitanja autorskih prava.

Opis problema[uredi kôd]

Wikipedija na hrvatskom jeziku trenutno ima oko 4500 (četiri i pol tisuće) slika nejasnog pravnog statusa. Pravni statusi su „nejasni“ na sljedeće načine, po prioritetu „opasnosti“ po Wikipediju:

  1. pogrešno licencirane slike
  2. pogrešno navedena/neobjašnjena poštena upotreba
  3. nije eksplicitno navedeno pod kojim je uvjetima slika licencirana.

Ove slike treba propisno označiti ili zamijeniti drugima, tamo gdje uvjeti licenciranja nisu prihvatljivi za Wikipediju.

Postupak rješavanja i rok[uredi kôd]

Od trenutka dogovora i koncenzusa zajednice suradnika pa do kraja rješavanja statusa zatečenih slika procjena je proći će 6-7 mjeseci. Nakon isteka tog roka prema svim novim slikama (kao i onima koje su u međuvremenu poslane) primjenjuje se dogovorena politika o slikama.

Faze rada[uredi kôd]

  • Uvodne faze
    • Faza dogovora i izglasavanje politike rada sa slikama
    • Faza obaviještavanja - obavijest o početku rasprave u Kafiću i MediaWiki:Sitenotice o politici označavanja slika
  • Faza kontaktiranja suradnika koji su slali slike –
  • Radne faze
    • Prva radna faza – u njoj je prioritet rješavanje slika bez oznaka autorskog prava – obavijest suradnicima koji su poslali slike sa spiskom poslanih slika istog suradnika da riješe statuse tih slika. Ako nakon roka od dva tjedna nema reakcije suradnika (odsutan je sa Wikipedije ili ga nije briga), posao može preuzeti zainteresirani suradnik ili administrator uz obavijest suradniku da on preuzima rješavanje (zlorabljenje se ne smije tolerirati da netko drugi radi umjesto nekoga)
      • U ovoj fazi slike se ne bi trebale brisati već samo označavati do kud se stiglo sa obradom i koji je status slika u odnosu na politiku rješavanja statusa slika
    • Druga radna faza – prioritet slike pod poštenom upotrebom – sada ne bi smjelo biti neoznačenih slika (u najgorem slučaju oznaka slike je bez oznake)
      • Obaveštavanje suradnika koji su slali slike pod poštenom upotrebom da svaku poštenu upotrebu treba obrazložiti, kao i o ostalim potrebnim uvjetima da bi se slika koristila pod poštenom upotrebom. Ako suradnik ne reagira, kao i gore, slike preuzima zainteresirani suradnik.
    • Treća radna faza - prioritet provjera. Ova faza bi trebala trajati ko završetka dogovorenog roka za sređivanje slika. Ovo bi bila završna faza, prije konačnog prijelaza na novu politiku slanja slika, u kojoj bi se proveravale licence koje su iz nekog razloga sumnjive, a ili nisu obrađene ranijim fazama, ili su u njima stekle sumnjive licence.

Nova politika je stupila na snagu 6. studenoga 2006. i ona se odnosi na novopostavljene slike, Slike postavljene prije tog datuma moraju biti usklađene sa novom politikom označavanja najkasnije 6 mjeseci od dana stupanja na snagu nove politike.

Posljedice[uredi kôd]

Nakon završetka, sve slike kojima ostane oznaka „bez licence“, bi se brisale odmah ako postoji valjan ekvivalent. Ako ne postoji, ostavlja se rok od 2 tjedna da se nađe zamjena. Bilo da se zamjena nađe ili ne nađe, slika se poslije ta dva tjedana briše.

Ispravno označavanje slika[uredi kôd]

Jedna od posljedica načina na koji se provodi ovo sređivanje je i zahtjev za proverljivošću podataka: svaka slika uz licencu i obrazloženje mora da ima i poveznicu ka izvoru sa kojeg je slika preuzeta; ako toga nema, onda se licenca ne može potvrditi i pravni status slike ostaje nejasan. Dakle, suradnici moraju navesti izvor slike; ako je slika sa Interneta, treba navesti URL (ne na sliku već na stranicu na kojoj je slika), a ako je u pitanju skeniranje, ISBN broj izdanja.

Alati koji se koriste u sređivanju[uredi kôd]

Relevantni članci[uredi kôd]