Wikipedija:Rječnik

Izvor: Wikipedija

Napomena: Ovaj rječnik služi za bolje razumijevanje pojmova kojima se služe suradnici pri komunikaciji sa drugim suradnicima u Kafiću, stranicama za razgovor, IRC-u, kao i ostalim mjestima. Dio ovih riječi jest žargon suradnika Wikipedija na hrvatskom jeziku i ne smije se koristiti pri pisanju članaka. Članke pišete hrvatskim standardnim jezikom.

Sadržaj: Vrh | A | B | C | Č | Ć | D | | Đ | E | F | G | H | I | J | K | L | Lj | M | N | Nj | O | P | Q | R | S | Š | T | U | V | W | X | Y | Z | Ž


A

Admin
Skraćenica od "administrator", suradnik koji ima pristup tehničkim postavkama Wikipedije u svrhu njezina održavanja. Više: Wikipedija:Administratori
Adminitis
Arhiviranje
Pojam koji označava preseljenje neke stranice u arhivu.
Arhiva
Podstranica stranice koja je arhivirana. U pravilu se radi o suradničkim stranicama za razgovor, ali se isti princip može primijeniti i na ostale stranice koje je potrebno arhivirati. Više: Wikipedija:Kako arhivirati stranicu za razgovor
Articlecountitis

B

Birokrat
Administratori koji imaju mogućnost promoviranja novih administratora i dodjeljivanja statusa bota bot-suradnicima.
Bot
Botovi su suradnički računi namijenjeni automatskoj izmjeni stranica na Wikipediji pomoću računalnih programa. Na taj način moguć je velik broj izmjena u kratkom roku. Više: Wikipedija:Suradnici#Botovi
Blokiranje
Opcija koju koriste administratori u slučaju namjernog kršenja pravila i smjernica od strane suradnika, a služi oduzimanju mogućnosti uređivanja Wikipedije.
Babilon
Predložak koji suradnici postavljaju na svoje suradničke stranice da bi istakli koliko poznaju neke jezike. Više: Wikipedija:Babilon
Brisanje
Opcija administratora koja služi za brisanje članka jer nije u skladu s pravilima wikipedije (npr., prekratak je i ima manje od 4 rečenice, a trebao bi biti duži od toga) ili zato što je "članak" grafit ili neki drugi oblik vandalizma.

C

Commons
Vidi "Zajednički poslužitelj".
Citiranje članka
Većina članaka (osim posebnih stranica i stranica pomoći) u okviru "Alati" ima opciju za citiranje članka. Na toj stranici možete vidjeti podatke (autor, izdavač itd.) te stilove. Na svakom stilu stoji tekst, ali se svaki tekst razlikuje po stilu.

Č

Članak
Članak je stranica u koju unosite enciklopedijski sadržaj. Svi su članci stranice, ali sve stranice na Wikipediji nisu članci.

Ć

D

Destruktivno ponašanje
Dodatak
Imenski prostor gdje se nalaze popisi koji nisu toliko obogaćeni ostalim sadržajem da bi ih se moglo smatrati člankom i GIP-om.
Dosađivanje
Dvostruko preusmjerenje
Preusmjerenje koje vodi na drugo preusmjerenje, odnosno stranica koja je preusmjerena ne vodi na stranicu na koju treba već na drugo preusmjerenje, a to drugo preusmjerenje tek vodi na stranicu na koju je trebala voditi prva stranica. Više: Posebno:Dvostruka_preusmjeravanja

Đ

E

Editcountitis
Evidencije
Osobina softvera koji omogućava praćenje prijave suradnika, brisanja stranica, blokiranja, premještanja stranica... Na ovom mjestu možete pregledati sve evidencije.

F

G

Ginjol(a)
GIP
Skraćeno od "glavni imenski prostor". To su članci.
Glavna stranica
Glavna stranica jest početna stranica Wikipedije, na kojoj se nalaze poveznice prema gotovo svim temama na Wikipediji.
Grafiti
Oblik pisanja neprimjerenog teksta i raznih vrsta besmislica.

H

I

Imenski prostor
Osobina softvera koja omogućava razlikovanje stranica na Wikipediji. Uz GIP, u kojem se nalaze enciklopedijski članci, postoje i ostali imenski prostori, o kojima više možete pročitati ovdje.
IRC
Mjesto na kojem možete dobiti odgovore i razgovarati s ostalim suradnicima u realnom vremenu. Više: Wikipedija:IRC
Izmjena/-e
Promjena koju napravite na bilo kojoj stranici zove se izmjena.
Inačice
Vaša sačuvana promjena na nekoj stranici jest inačica koja se može uspoređivati s ostalim promjenama, odnosno inačicama.
Interwiki poveznice
Vidi Međuwiki poveznice
Istovremeno uređivanje
Kada dva suradnika u isto vrijeme pokušaju sačuvati izmjenu na nekom članku, bit će napisana poruka da je netko promijenio stranicu. U donjoj kućici za pisanje članaka prikazan je Vaš tekst, a u gornjoj izmjena drugoga suradnika.
IP-adresa
IP-adresu koriste neprijavljeni suradnici, te se svakog dana IP-adresa neprijavljenog suradnika mijenja. To znači da, ako je suradnik uređivao neki članak, sljedećeg dana će mu u "Starim izmjenama" biti zabilježena druga IP-adresa ako je taj isti suradnik uređivao članak, za razliku od prethodne inačice.
IP-suradnik
Suradnik koji je uredio ili stvorio neku stranicu na Wikipediji, a da se nije prijavio. Zove se IP-suradnik jer mu se vidi samo IP-adresa, pa ostali suradnici ne mogu biti sigurni o kome se radi.
Izabrani članak
Izabrani članak jest članak koji se po stilu, točnosti i drugim osobinama razlikuje od ostalih članaka. Svaki izabrani članak označava se zvjezdicom. Wikipedija:Izabrani članci

J

K

Kafić
Kafić je glavno mjesto za rasprave, ideje, primjedbe i slično. To je mjesto gdje neku temu obrađuje više suradnika.
Kategorije
U kategorijama su smješteni svi članci koji pokrivaju neko područje. Svi su članci na Wikipediji kategorizirani. Više: Wikipedija:Kategorije
Kratice
Kombinacija tipki koje se mogu rabiti pri radu na Wikipediji. Više: Wikipedija:Kratice
Kartice
Male "kućice" na vrhu svake stranice zovemo karticama. Više: Wikipedija:Kartice
Konsenzus
Jednoglasna odluka na temelju sporazuma sudionika rasprave. Na Wikipediji se postavlja ispred odluke većine (glasovanja).

L

Lutkarenje

Lj

M

Maltretiranje
MediaWiki

Softver na kojem se bazira Wikipedia i njeni sestrinski projekti, kao i neki drugi projekti koji nisu u vezi s Wikimedijom. MediaWiki je i imenski prostor.

Mesni lutak
Meta
Mrva
Mrva ili u starijim tekstovima "stub" jest kratki članak koji treba dopune, a on se obilježava odgovarajućim mrva-predlošcima. Vidi Wikipedija:Stub
Mrvarenje
Međuwiki poveznice

Poveznice koje povezuju članke iste teme na Wikipediji na jednom jeziku s Wikipedijama na drugim jezicima. Više: Wikipedija:Međuwikipoveznice

MeđuWikimedia poveznice
Magične riječi
Manje izmjene
Prijavljeni suradnici imaju "kućicu" za manje izmjene. "Kućica" se označuje kada je napravljena izmjena koja se obično ne primijeti, kao što je, npr., dodatak slova nekoj riječi, ali to nikako ne može biti promjena neke riječi u članku. Više podataka na:Wikipedija:Manje izmjene


N

Napadačko ponašanje
Nedavne promjene
Na "Nedavnim promjenama" prate se promjene svih neprijavljenih i prijavljenih suradnika. Tako se lakše može "otkriti" mogući vandalizam u članku / člancima od strane nekog suradnika.
Novi suradnici
Svi oni suradnici koji su na Wikipediji nekoliko minuta, sati, dana, tjedana ili tek nekoliko mjeseci.
Novi članci
Na ovoj posebnoj stranici nalazi se popis svih članaka koji su nedavno napisani.
NPOV
Neutralna točka gledišta (eng. neutral point of view).

Nj

O

Okvir za uređivanje
Veliki okvir koji Vam služi za pisanje ili uređivanje članka. On ima i opcije za uređivanje članka.
Odjava
Opcija prijavljenih suradnika; kad suradnik ne želi uređivati pod svojim nadimkom, klik na ovu opciju vratit će ga u stanje neprijavljenog suradnika.
Ophoditelj

P

Padobranac
POV
Točka gledišta (eng. point of view). Nerijetko se ovu kraticu rabilo u smislu PPOV, tj. pristrane točke gledišta.
PPOV
Pristrana točka gledišta.
Poveznice
Postavljaju se u članak te vode čitatelja do drugog članka (unutarnje poveznice) ili neke internetske stranice (vanjske poveznice). Više: Wikipedija:Poveznice ili Wikipedija:Vanjske poveznice
Preusmjerenje
Ako članak ima drugo ime, ali istog značenja, postavlja se preusmjerenje. Kad u tražilicu upišete drugi naziv članka koji tražite, na vrhu članka pisat će "Preusmjereno s...".
Premještanje
Premještanje je opcija prijavljenih suradnika. Ako je, npr., autor članka nadjenuo članku loše ime, drugi ga suradnik treba premjestiti i nadjenuti mu bolje ime. Ako neki suradnik premješta stranicu i nadjene joj beznačajno ime, bit će blokiran jer se to smatra vandalskim premještanjem.
Praćene stranice
Opcija koju koriste prijavljeni suradnici; tako suradnici mogu svakodnevno pregledati koje stranice prate (stranice za razgovor ne uključuju se).
Postavke
Ima ih svaki prijavljeni suradnik. U postavkama se može promijeniti većina polja (ne mogu se promijeniti suradničko ime, ID suradnika...) i podesiti ih na drugi način onako kako mi želimo. Nakon što se podese postavke valja očistiti memoriju računala. Pogledaj i:Wikipedija:Postavke
Predložak
Posebne stranice
Stranice u kojima možete vidjeti koji su novi članci, koji su kratki, možete vidjeti i popis blokiranih suradnika i IP-adresa i slično.
Potpis
Način da se suradnik potpiše u obliku svoje IP-adrese ili suradničkog imena kad ostavlja poruku bilo na stranici za razgovor o članku, bilo na suradničkoj stranici za razgovor. Možete i promijeniti svoj potpis pomoću postavki. Za promjenu potpisa vidi:Wikipedija:Potpis
Posebni znakovi
Prijava
Opcija koja služi da se suradnik koji se slučajno odjavio ponovno prijavi pod svojim suradničkim imenom; IP-suradnici, koji nisu otvorili suradnički račun, trebaju kliknuti na poveznicu koja vodi na stvaranje suradničkog računa. Više:Wikipedija:Prijava
Prikaži kako će izgledati
Tipka ispod okvira za uređivanje koja služi za pregled stranice.
Podstranice
Stranice koje u imenu sadržavaju ime roditeljske stranice odvojeno znakom "/". Više: Wikipedija:Podstranice
Postavi datoteku
Opcija za postavljanje slika.

Q

R

Razdvojba
Na nekim člancima nalazi se predložak za razdvojbu {{otheruses}}, koji ima poveznicu da se dođe do drugog članka zbog toga što on ima i drugo značenje.
Razdvojbena stranica
Ako članak ima više od dva značenja, postavlja se razdvojbena stranica. Ona može pomoći da čitatelj pronađe pojam koji ga zanima.

S

Sekundarni račun
Slameni lutak
Sockpuppet
Spavač
Suradničko ime
Ime pod kojim suradnici rade. Ono može biti suradnikovo pravo ime (suradničko ime može se sastojati i od imena i prezimena) ili nadimak.
Stranice za razgovor
Svaki članak ima karticu "Razgovor" i kad kliknete na nju, vidjet ćete raspravu o članku (npr., ako članku treba bolje ime, onda se na stranici za razgovor raspravlja o tome koje je ime bolje nadjenuti članku).
Suradnička stranica

Na suradničkim stranicama wikipedisti opisuju sebe, stvaraju svoje popise stranica ili dodjeljuju nagrade jedni drugima. Ona je također dio Wikipedije i služi za poticanje suradnje među suradnicima.

Suradnik
Osoba koja na Wikipediji radi na člancima, piše ih, stvara predloške itd.
Slike
Slike ilustriraju članke Wikipedije. Ako želite postaviti neku sliku, odaberite "Postavi datoteku" i (obvezno) ispunite infosliku i dozvolu za sliku. Najveći dio slika jest s Commonsa i njih rabe sve Wikipedije.
Stub
Vidi "mrva".
Stare izmjene
Stranica za vježbanje
Na ovoj stranici suradnici vježbaju pisati članke, stavljati infokutije i slično. Vidi i:Wikipedija:Stranica za vježbanje
Sažetak
Polje ispod okvira za pisanje i uređivanje nekog članka i u njemu suradnici, prilikom uređivanja članka, upišu što su napravili u članku. Ako suradnik piše novi članak i ostavi polje "Sažetak" prazno, u "Nedavnim promjenama" pisat će Nova stranica: i sadržaj od nekoliko riječi.
Slučajna stranica
Klik na "Slučajnu stranicu" iz jednog članka (na kojem ste bili) vodi na neki drugi članak.
SZR
stranica za razgovor.

Š

Što vodi ovamo
Svaka stranica ima u "Alatima" opciju "Što vodi ovamo" i na toj (posebnoj) stranici možete vidjeti koje sve stranice imaju poveznicu na tu stranicu.

T

Traka s alatima
Nalazi se na okviru za uređivanje; služi za lakše oblikovanje članka u enciklopedijski stil.
Wikipedijina tražilica
Služi suradnicima za pretraživanje članaka. Ima dvije opcije: "Kreni" (da se automatski dođe do neke stranice, ako postoji) i "Traži" (za traženje teksta koji je suradnik upisao na svim stranicama).
Tražene stranice
Stranice u "Posebnim stranicama" koje su najpotrebnije, pa ih je poželjno napisati.
Tražene kategorije
Predstavljaju popis svih potrebnih kategorija za Wikipediju na hrvatskome jeziku.
Trajna poveznica
Stranice imaju opciju "Trajna poveznica" gdje se, na klik, pojavi ista stranica, ali na vrhu stoji kad je napravljena posljednja izmjena.
Trol
Internetski trol
Troliranje

U

Uhođenje

V

Vandalizam
Ima više oblika: grafiti, provokativne slike, pornografija...
Varijable
Varijable su podskup magičnih riječi koje softveru daju neku instrukciju. Na primjer, {{PUNOIMESTRANICE}} na ovoj stranici daje puno ime stranice - Wikipedija:Rječnik.
Vanjska poveznica
Poveznica u članku koja vodi do web stranice.

W

Wikipedija
Najpoznatija enciklopedija na internetu; na Wikipediji suradnici mogu pisati članke, raspravljati o njima itd. Više: Wikipedija
Wikipedisti

Vidi "Suradnici"

Wikipedizirati

Pročitaj "Wikipedija:Kako uređivati stranicu"

Wikizvor
Projekt koji se bavi dokumentima u javnom vlasništvu.
Wikicitat
Projekt gdje se pišu citati. U člancima neke osobe također se stavljaju njeni citati.
Wikiknjige
Projekt koji se bavi pisanjem modula (knjiga) pod GNU licencom.
Wikimrtvac
Wikipodatci
Wikivrste
Projekt koji se bavi svim živim bićima.
Wječnik
Projekt koji se bavi riječima.

X

Y

Z

Zaštita članka
Služi za zaštićivanje nekog članka od daljnjeg uređivanja.
Zajednički poslužitelj
Zajednički poslužitelj ili Commons multimedijalno je skladište slikovnih i zvučnih datoteka koje mogu rabiti svi projekti Wikimedije. Projekt je na kojem se postavljaju slike. Uglavnom njegovi suradnici postavljaju vlastite slike. Slike sa Zajedničkog poslužitelja mogu koristiti sve Wikipedije.

Ž