Wikipedija:Stranica za vježbanje

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži


Dobrodošli na stranicu za vježbanje.
Die Gnomen und das Kartenhaus etc 01.jpg
Die Gnomen und das Kartenhaus etc 06.jpg
Die Gnomen und das Kartenhaus etc 15.jpg
Prečac:
WP:SZV

Molimo, svakako pogledajte uvodni tečaj i stranice pomoći te se upoznajte s osnovama uređivanja prije početka rada na ovoj stranici. Na ovoj stranici možete isprobati što ste naučili iz navedenih stranica.


Za početak rada, kliknite ovdje (ili kliknite ovdje ako želite očistiti prostor za vježbanje i početi uređivanje na praznoj stranici), unesite željeni tekst u polje za uređivanje i uređujte ga po svojoj volji. Klikom na Prikaži kako će izgledati ispod polja za uređivanje možete vidjeti djelovanje vašeg uređivanja. Nastavite s vježbanjem dok ne budete zadovoljni izgledom stranice. Rad završavate klikom na Sačuvaj stranicu (ili klikom na poveznicu Odustani).

Ova stranica služi za vježbanje svim suradnicima, tako da će njen sadržaj biti obrisan, a time i vaše vježbanje (ako ste ga spremili). Ako ste prijavljeni suradnik, možete stvoriti stranicu za vježbanje koja će biti samo vaša. Vaša će se stranica nalaziti ovdje.


I za ovu stranicu vrijede pravila Wikipedije, stoga nemojte stavljati sadržaj koji narušava autorska prava, koji je uvredljiv ili napadački na bilo koji način.

Prostor za vježbanje

Pletenje korpi u Posavini U ovom tekstu se govori o pletenju korpi između Šamca i Orašja. U selima Grebnice, Bazik, Domaljevac, Tolisa, Donja Mahala, Kostrč i Matici je to stoljetna tradicija. Jedan od razloga nastanka ove grane proizvodnje je plodno tlo tisućama godina plavljenom Posavinom. Meandri Save između Šamca i Orašja i niz starih tokova, meandera Save govore o plavljenjima, nasipanju pijeska i vlažnosti ovog tla. Takvo tlo je idealno za rast vrbe i u ovom slučaju vrbinog pruća, koji se koristi za pletenje korpi. U zadnjih 30 godina uvedena je i mehanizacija proizvodnje pruća, šibe, kako ga ovdje zovu. Nekada je šiba sječena ručno specijalnim makazama, škarama, danas uglavnom traktorima sa kosačicom. Nakon klasiranja, šiba se kuva i guli na specijalnim guljačima. Osušena, može se lagerovati i par godina. Prije pletenja se natopi vodom, "kiseli",da bi dobila elastičnost i podnijela niz naprezanja pri pletenju. Postoji niz tehnika pletenja, pri čemu nastaju razne pletene posude, ukrasni predmeti i stolovi, garniture za sjedenje.