Wikipedija:Susreti Wikipedista/Izvještaj 8.

Izvor: Wikipedija
Stol, dio prvi (Andrej, Sale, Roberta, Suradnik13 i Branka)
Stol, dio drugi (Dtom, Frano, Andrej i Maya)
Vrijedni fotograf, prvi
Vrijedni fotograf, drugi
Ovaj je prizor jednostavno poticao na smijeh vidite?
Luka i Speedy se igraju, E.coli promatra dvoboj

Za 23. veljače 2008. (u subotu, naravno) dogovoren je susret hrvatskih wikipedista kako bi se obilježila 5. godišnjica Wikipedije na hrvatskom jeziku. Godišnjica je bila 16. veljače, ali za slavlje nikad nije kasno . Neki su ovaj susret planirali već dugo (ta sam), neki malo kraće...

Naša priča opet počinje na zagrebačkom autobusnom kolodvoru gdje smo Luka i ja trebali dočekati Treecka. Malo smo kasnili (10 minuta čini mi se :), ali samo zato što smo željeli odmah nahraniti našeg putnika, a usput smo hranili i oči u novoj dnevno svježoj zalogajnici na Trgu (nećemo reklamirati ). Zbog toga smo mislili da će Treecko dočekati nas, ali kasnio je i on pa je ta epizoda dobro završila. Za one koje zanima, Luka ovog puta nije imao okršaj s vratima busa - ruke i noge su na broju.

Zatim smo se morali suočiti s novim izazovom - načinom na koji ćemo doći do Jaruna. Luka je želio preko Vukovarske, a ja sam inzistirala na tome da krenemo preko Glavnog Kolodvora. Izračunala sam, mojim putem je 16, a Lukinim 17 stanica,[1], ja bolja . Na Glavnom smo izašli iz tramvaja i krenuli pješice prema kraju Vodnikove (to, koliko se sjećam nije bila moja ideja), a tako je Treecko odmah malo razgledao grad (još uvijek nisam sigurna jesmo li mi vodili njega ili on nas). Negdje oko Srednjaka opet smo se malo zagubili, ali brzo smo shvatili u kojem smjeru moramo ići (neboderi su super orijentir). Baš kad smo došli do Jaruna, nazvao je Speedy i rekao da su u Aquariusu radovi.

Kad smo već bili nadomak Aquariusa, nazvala je Roberta i javila nam da su oni već u kafiću "Beach nešto", a mi smo se u tom trenu baš našli pred njim (it's a miracle!). Tamo su nas već dočekali Speedy, Roberta, Dalibor, Andrej, Seiya i novinar Jutarnjeg. Neki su već dijelili intervjue (za slike s autogramima javite se ovdje, ovdje i naravno ovdje), a neki vjerojatno pričali o botovima. Uskoro su nam se pridružili Branka, Dtom i Sale pa nas je bilo taman toliko da možemo organizirati pristojni fotosession, gdje drugdje nego na obali zagrebačkog mora (to nam već prelazi u naviku). Novinar/fotograf super je obavio svoj posao, slike su opet dobre (za to još nemam <ref>, vidjeli smo ih na fotiću).

Zatim smo "Beach nešto" ipak odlučili zamijeniti dobro poznatim Aquariusom. Tijekom šetnje do Aquariusa, sreli smo Suradnika13 koji nas je baš zvao kako bi saznao gdje smo. Zbog radova na proširenju kluba, nekima se učinilo da susreta ne može biti pa nismo bili u punom, planiranom sastavu . No, susreta je itekako bilo! Smjestili smo se na galeriji i nakon malo razmještanja stolova sve je zaista moglo početi (čak su i stolovi bili u party-modu, a imali smo i besplatni vatromet - sviđa mi se to :).

Jedan je dio stola počeo razgovarati o najboljim, najkvalitetnijim, naj... fotoaparatima (iako je meni zvučalo kao razgovor na iskrivljenom japanskom) i igrali Solitaire, drugi je dio pričao o Baliju, njegovoj fauni i šopingu, a ostali su bili predaleko da bih prisluškivala . Teen dio ekipe uskoro je odlučio izaći malo na svježi zrak, a usput je nastalo nekoliko prekrasnih fotki zalaska sunca nad Jarunom (izabranih možda? Ako se Luka sjeti postaviti to na Commonse). Kad smo se vratili, Seiye više nije bilo, a ubrzo je zbog jet-laga otišla i Branka. Ipak, uskoro su se pojavili E.coli, Frano, Dijxtra i dnik. Frano je donio i gitaru, ali nam na kraju nije ništa odsvirao pa su se neki malo najljutiji na njega (ljutnja je trajala nekoliko sekundi, mi Wikipedisti smo miroljubivo društvance ).

Andrej i ja počeli smo pričati o slikama, nepresušnom izvoru glavobolje za dio onih koji im se odluči približiti, pa sam se malo isključila iz slušanja i sudjelovanja u drugim razgovorima (dopunite me), iako su se ubrzo gotovo svi uključili u raspravu (ne baš svojevoljno :). Zaključili smo da je sada najvažnije izglasati PDI zato što Wikimedijina rezolucija stupa na snagu za ravno mjesec dana (23. ožujka) i tada ćemo se jednom zauvijek (nadajmo se) obračunati sa starim slikama. O svemu ćete na vrijeme biti obaviješteni, neće vam moći promaknuti . Dijxtra je pričao o svojem radu na Commonsima (Zajedničkom poslužitelju) i načeli smo temu autorstva, vlasništva nad slikama i dokazivanja vlasništva nad istima. Zatim smo s našom birokraticom pričali o promjeni suradničkih imena i kada bi se te promjene trebale dopuštati. Speedy, Luka, i Frano su se za to vrijeme igrali (igrali su Frozen Bubble na eee-u, ako nekog zanima).

Zatim smo nekako uspjeli provrtiti mali milijun tema. Pričalo se o Klingoncima i njihovim genima, prometnim rješenjima u Zagrebu i Zadru (Big Brother is watching you), resetiranju računala, famoznom polulijevom skretanju (pri brzini od 80 na sat! ), neki su uz salve smijeha počeli pregledavati fotke...

Družina se razišla negdje oko pola deset. Svi smo se izgrlili, pozdravili nekoliko desetaka puta i na kraju smo se napokon dogovorili za prijevoz. U svemu tome, čak sam uspjela i podsjetiti Speedyja na moguću novu glavnu (bok Speedy ).

Cijeli je susret bio popraćen i veeeelikom količinom slatkih i slanih grickalica naših sponzora (ali opet nećemo reklamirati ), ali bilo je i domaćih slastica. Ove godine nismo lakše disali, ali ništa nam nije nedostajalo. Svatko je dobio i finu čokoladu, to niste smjeli propustiti.

Za kraj, bilježim nas sve za testiranje novog, poboljšanog i povećanog Aquariusa i naravno, hvala Branki što nas je sve ugostila :)

Dalibor je rekao da ga ne spominjem previše, zato: Bokić Dalibore! Slike su ti odlične :) --MayaSimFan


Suradnici prisutni sastanku[uredi kôd]

  1. SpeedyGonsales
  2. Dtom
  3. E.coli
  4. Dnik
  5. Seiya
  6. Luka Krstulović
  7. Sale
  8. Branka France
  9. Roberta F.
  10. F.G.
  11. BodhisattvaBot (doveo je i Dalibora)
  12. CrniBot (koji je doveo hrpu ljudi, nisam popamtila sva ta imena )
  13. Treecko
  14. Dijxtra
  15. Suradnik13
  16. MayaSimFan

Prvi dio susreta[uredi kôd]

Roberta i Zmaj

Prvi dio susreta odvijao se od 11 do 15h u Sisku, osim dijela gore navedenih suradnika bili su tu i Mir Harven i Zmaj (izvještaj će doć' kad se sudionici susreta naspavaju :-)

Slike[uredi kôd]

Bilješke[uredi kôd]