Wikipedija:Tečaj (Stranice za razgovor)

Izvor: Wikipedija
Wikipedijin
uvodni tečaj
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Sestrinski projekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Dodatno

Pomoć:Sadržaj

Stranice za razgovor važna su osobina Wikipedije, naime njihovim korištenjem članci na wikipediji postaju bolji, te se time podiže kvaliteta cjelokupne wikipedije.

Stranice za razgovor - članci[uredi kôd]

Postoji nekoliko mogućnosti kad se članci komentiraju:

  • kad počinjete pisati neki članak od početka, slobodno možete svoje napomene staviti na pripadajuću stranicu za razgovor (treba kliknuti na karticu razgovor);
  • ako članak već postoji, ali s očitim manjkavostima, slobodno unesite promjene u članak, i nije nužno komentirati ih na stranici za razgovor (lektura, ispravak faktografije itd. rijetko se ili nikad ne komentira);
  • ako članak postoji, no ili je subjektivan ili na neki drugi način odstupa od enciklopedijskih normi, obično se prvo napiše komentar na stranici za razgovor, te poslije toga slijedi rad na članku. U slučaju osjetljivih tema, predloženi je put prvo napisati bolji članak na stranici za razgovor, i kad zamjena postane bolja od prvobitne verzije, onda se članci zamijene.

Suradničke stranice za razgovor[uredi kôd]

Prikaz novih poruka i obavijesti

Suradniku Wikipedije poruku možete poslati putem njegove stranice za razgovor, na taj će način dotični suradnik čim dođe prvi put na Wikipediju vidjeti vašu poruku.

Ako vi imate novu poruku, na koju god stranicu Wikipedije došli, ispisat će vam se na vrhu ekrana "Imate nove poruke" u traci narančaste boje koja izgleda kao na slici desno. Klikom na broj u crvenom pravokutniku koji se nalazi preko ikonice zvona dobit ćete sažetak svih obavijesti, ovisno o postavkama obavijesti o događajima.

Vodite računa o tome da drugi suradnici neće dobiti obavijest o Vašoj poruci ako je niste napisali na njihovim suradničkim stranicama za razgovor. Više o načinu komunikacije između suradnika pročitajte ovdje.

S vremenom će se Vaša stranica za razgovor povećavati, što će moguće otežavati snalaženje na njoj i općenito usporavati njeno učitavanje. U tom slučaju poželjno je stranicu arhivirati. Više o tome pročitajte ovdje.

Oblikovanje komentara[uredi kôd]

Vaš komentar pišite na dnu stranice (ako već postoje drugi komentari). Ako odgovarate na nečiji komentar, onda svoj odgovor pišite ispod tuđeg komentara. Odmicanje od lijevog ruba postiže se dvotočkom (:) na početku reda.

Također, za razliku od doprinosa člancima koji se NE potpisuju (tome služi kartica stare izmjene), potpisujte svoje riječi korištenjem 4 tilde (~), što će wikipedijin softver (MediaWiki) pretvoriti u vaše suradničko ime i vrijeme snimanja komentara.

Umetanje razmaka i odmaka[uredi kôd]

Komentari se odmiču korištenjem dvotočke (kako je gore navedeno), jedna dvotočka - jedan odmak, dvije dvotočke - dva odmaka itd.

Primjer kako treba upisati komentar:

Lijevi rub
:Jedan odmak
::Dva odmaka

To će izgledati ovako nakon snimanja:

Lijevi rub

Jedan odmak
Dva odmaka