Prijeđi na sadržaj

Wikipedija:Zahtjev za mišljenje administratora/Spor BlackArrowa i Imbehinda

Izvor: Wikipedija
Ova je stranica arhivirana.
Ne mijenjajte je!


Arhivirani razgovori ove stranice[uredi kôd]

Neprihvatljivo izražavanje Imbehinda[uredi kôd]

 • Predmet spora: Neprihvatljivo izražavanje Imbehinda
 • Strane u sporu: @Imbehind i @BlackArrow
 • Dosadašnje aktivnosti u rješavanju spora: Suradnika je više suradnika i administratora upozorilo da se ponaša neprimjereno, no i dalje nastavlja po starom
 • Podnio: @BlackArrow

Mislija san nekako prići priko cile situacije i pustiti, al kad san vidija kakva je uvjeravanja Imbehind u stanju napraviti, ne mogu to probaviti. Suradnik je koji u razgovorima nerijetko koristi vrlo grub način izražavanja. Uz već standardno omalovažavanje, kao na primjer: "Ti nisi glavni urednik wikipedije, nego obični suradnik sa ophoditeljskim pravima koja mu služe isključivo da uklanja grafite i vandalizme..." ne samo da ne razumi suštinu stvari i način rada Wikipedije, nego, u uvjerenju da je 100% u pravu počinje s neprimjerenim izražavanjem, vriđanjem i ad hominem napadima. To što je nešto njegov stav vrlo često koristi da implicira da drugi suradnici ne razume način rada te sve to upakira u izrazito neugodan zapovjedni način popraćen vriđanjem.

Naime, iako su ga u više navrata upozorili i obični suradnici, kako ih on naziva, i administratori, Imbehind nastavlja neprimjereno izražavanje, napade i vriđanja prema suradnicima s kojima se ne slaže i ne dili mišljenje. Čak i nakon posljednje opomene u vidu žutog kartona, nastavlja po starom. Uslijedilo je novo upozorenje administratora, nakon čega mi se učinilo prikladnim obratiti pažnju administratorima na Imbehindovo ponašanje te to ukaza u istom razgovoru di san napomenija da bi tribalo malo pripaziti na Imbehindovo ophođenje prema ostalima jer se ositi puno agresije i, da maksimalno ublažin, osebujnog izričaja. Tu se govori da "se ispada znaš već što", tu se koristi "drkanje", tu se govori da "se može zabiti znaš već di", sve je puno zapovijednog načina popraćenog caps lockom, insinuacija, pretpostavljanja loše namjere i slično... Tribalo bi malo pripaziti i popratiti da se ne bi ponavljalo i ušlo u naviku. Ovo je dobronamjerna kritika, samo nastojanje kako poboljšati način rada, a sve u korist projekta. Nakon toga je uslijedilo "uzorno ponašanje". Čitava poruka, ka i mnoge prije, prožeta je tolikom netrpeljivošću, al ću izdvojiti samo par stvari koje je reka na moj račun:

 • "izdrkavaš"
 • "ne pizdi!" – dakle, s uskličnikom što bi značilo da se ne radi o tipfeleru nego da je napisano nedvosmisleno smišljeno i svjesno
 • "..."pizda" je karakterna osobina koji ti očigledno posjeduješ"
 • "mada si više pizdica, jer prave pizde same obavljaju svoje poslove, a ne huškaju druge da ih rade umjesto njih" – "huškanje" je bilo ukazivanje administratoru na njegovo ponašanje
 • "...ispao glup"

Nadalje, kao šlag na tortu zaključuje s: "Uostalom, TKO SI TI da pozivaš suradnike na red? Što ti sebi umišljaš?", čime prvenstveno pokazuje elementarno neznanje o tome što radimo na Wikipediji, a tek onda pretpostavljanje loše namjere i nekulturu.

Sve je to čak i po najblažim kriterijima za blokadu, na što san i ukaza administratorima jer je to sve što ja mogu napraviti i tada san reka sebi to pustiti i prići priko toga. No, zanimljivo je kako je to sve prošlo ispod radara budući da je Imbehind napravija sedam (7) izmjena vezano za spornu poruku u razdoblju od 2 sata i 41 minute od prve poruke.

Ali na upit Maestra tek je krenilo prosipanje tisuća kb teksta uvjeravanja kako smo svi tu budale, nakon čega to ne mogu probaviti. Nisan impresioniran kilometarskim odgovorima na svaku poruku, pogotovo ako se nešto može reći sažeto i koncizno (uz to, sȃmo baratanje pravilima daje zaključiti da Imbehind zna da nacrtima nije misto u GIP-u, na što se izmotava i vriđa). Naime, ne samo da mene radi budalom, što se ne libi ni otvoreno reći, nego pravi budalama sve ostale suradnike objašnjavajući da:

 • "kad biste si dali truda i to napravili, mogli bi zaključiti da su namjere spomenutog suradnika loše, a moje nisu"
 • "...pa ako znam biti vulgaran, a očito znam, to ne znači automatski da imam loše namjere ili da sam prekršio neka pravila"
 • "ne mislim da je korištenje narodnog ili uličnog govora nešto što bi trebalo strogo ili uopće kažnjavati na Wikipediji, (...) jer kad bi išli gubiti vrijeme na mog sugovornika (nemojte), vidjeli bi da je ta pravila moguće kršiti i bez opsežnijeg korištenja hrvatskog rječnika..."

E ova zadnja rečenica je vrh. Njome, uz to što opravdava svoje korištenje iznad navedenog neprimjerenog govora, sebe prikazuje ka žrtvu, a usputno govori kako je ukazivanje na njegov nepravilan rad – kršenje pravila. Ne samo da time lukavo pokušava opravdati svoje izražavanje nego vriđa inteligenciju i zdrav razum svakog suradnika. Zgodan pokušaj moran priznati, al da će probati sve nas napraviti budalama kako bi nas sve uvjerija u nešto u što je već sȃm uvjeren, to je malo previše.

Nakon svega, na vrh svoje stranice za razgovor postavlja poruku, sve kao dio predstave da se prikaže ka žrtva, za koju je obaviješten da se radi neprimjerenoj poruci. Budući da nije obrisana, neprimjerena poruka bi tribala biti uklonjena jer nije enciklopedijskom duhu, ni duhu projekta koji može rasti samo uz suradnju.

Suradnik ima dosta konstruktivnih doprinosa, al to mu nipošto ne daje za pravo da se ponaša ka na Divljem zapadu, niti ga abolira od određene sankcije. Dugogodišnji suradnik bija je blokiran na neograničeno nakon samo jednog prijestupa (očito toliko velik da je blokada bila opravdana), a i svjedoci smo da je suradnik s više od 170.000 doprinosa blokiran globalno.

Prešućivanjem svega daje se dojam da je ovo iznad prihvatljivo ponašanje na Wikipediji i daje se vitar u leđa ljubiteljima uličnog odgoja. Stoga, želin da se ovakvo ponašanje sankcionira na odgovarajući način i suradniku oštrije ukaže na propuste, budući da dosadašnja upozorenje nisu bila dovoljna. BlackArrow (razgovor) 02:30, 3. siječnja 2021. (CET)[odgovori]

Toksično ponašanje BlackArrowa i kontinuirano izazivanje sukoba[uredi kôd]

Prvo, spor ne postoji. Ja nisam strana u sporu jer je sa suradnikom BlackArrow za mene spor završen, a do novog neće doći jer ću suradnika ubuduće ignorirati. Dobio sam upozorenje od @Maestro što se tiče uporabe riječi "drkanje" i "pizda" s kojim se ne slažem, ali budući da se Maestro pozvao na 5S u kojima se, doduše bezrazložno, ipak spominje "kultura", odluku ću poštovati.

Ovaj ZZMA od strane suradnika BlackArrow je samo nastavak provokacija i osobnih projekcija kao i pokušaj nastavka konflikta kojeg sam osobno završio. Njegov ZZMA krši i WP:POINT - ne ometajte rad wikipedije kako biste dokazali da ste u pravu, što je njemu i njegovom egu očito očajnički potrebno, a njegovo traženje moje blokade ide i protiv općenitog principa dodjele blokova koji glasi da se blokovi ne smiju koristiti kao kazna već kao alat za sprječavanje daljnjih sukoba ili uništavanja sadržaja u GIP-u. A upravo kazna je ono što BlackArrow priziva budući da je to njemu jedini način da umiri svoju potresenu dušu iako sam već prije jasno napomenuo da ću odluku Maestra poštovati, a njega ignorirati pa je blokiranje kako bi izbjegli da mu opet napišem da je "pizda koja drka" besmisleno, osim kao kazna. Skrećem pažnju i na to da se BlackArrow prema meni, na mojoj SZR i drugdje, u više navrata ponio izrazito toksično i suprotno wikipravilima što nisam prijavljivao. I bez korištenja "drkanja" i "pizdi" s moje strane u raspravi je BlackArrow izvukao deblji kraj jer je naprosto bio u krivu (što su potvrdili i drugi suradnici i admini), pa i u tom smislu nastavlja sa svojim toksičnim ponašanjem samo kako bi umirio svoj povrijeđeni ego i dokazao da je u tim slučajevima bio u pravu (WP:POINT).

Drugo, što se tiče njegovih optužbi, Kao što sam napisao u obrazloženju Maestru, za "drkanje" HJP [1] kaže "žarg. a. baviti se uzaludnim poslom b. loše raditi, trošiti vrijeme, vrtjeti se (tapkati) u mjestu, ne napredovati u poslu i planovima c. dosađivati, gnjaviti", a za "pizda" [2] "2. osoba lošeg karaktera (bez obzira na spol)". Vjerojatno nitko normalan ne smatra da sam ja u bilo kojem smislu zazivao bilo kakav oblik masturbacije u vezi sa suradnikom Blackarrow, a isto tako je jasno da kad sam suradniku napisao da je "pizda", da nisam mislio na to da je on ženski spolni organ, nego da ima loš karakter.

Ja koristim Hrvatski jezik onako kako se koristi (ne postoje zabranjene riječi) i ne mogu znati da li će neka riječ sama po sebi povrijediti nečije osjećaje unaprijed. Ukoliko mislite da su neke riječi zabranjene na Wikpediji, odlično, ali to je samo vaš POV - izvolite sastaviti listu nepodobnih riječi, napišite prijedlog pravila o "moralnom ćudoređu", provedite raspravu, pa ako zajednica usvoji prijedlog napišite pravilo koje će to regulirati i dajte zajednici na glasanje. Kad pravilo bude usvojeno, onda će korištenje tih riječi koje vrijeđaju određene suradnike biti zabranjeno. To tada, radi se samo o osobnoj estetici i arbitrarnoj procjeni pojedinog suradnika i administratora. (Postoji npr. razlog zašto na en.wiki u 5 stupova ne postoji riječ "kulturno" ili npr. zašto je na en.wiki dostupan članak en:Fuck, a na hrvatskoj nije.). Jer ako ćemo proizvoljno kažnjavati suradnike zbog korištenja žargonskih riječi, na način da netko u tumačenju pojedine riječi proizvoljno uzima najgore moguće značenje iste, onda će 90% suradnika Wikipedije biti blokirano jer takve riječi koriste apsolutno svi, dok onih 10% naprosto ne sudjeluju u raspravama.

Treće, što se tiče optužbe za pretpostavljanje loše namjere kad sam suradniku napisao "Uostalom, TKO SI TI da pozivaš suradnike na red? Što ti sebi umišljaš?", ne radi se o pretpostavljanju loše namjere, već o odgovoru na izdavanje naredbi, pretpostavljanje loše namjere i toksičnu komunikaciju od strane BlackArrowa kad je napisao: "Imbehind, ako na stranici piše da se izjašnjavaju samo ophoditelji, onda to to i znači. Isto ka na Zahtjevu za mišljenje administratora, nema ko drugi davati mišljenje. Svoje opaske i komentare možeš pisati na stranici za razgovor. Nadalje, svoj sud koji san iznija ne moran nikome objašnjavati, pogotovo nekome ko ne suodlučuje o nečemu.", "Sa mnon nećeš tako razgovarati.", "svaki sljedeći komentar na stranici bit će uklonjen", "Ako nisi siguran u nešto, pitaj, nemoj raditi na svoju ruku." i tako dalje iz čega je vidljivo da suradnik misli da da ima nekakav poseban status na Wikipediji te da svoja osobna mišljenja i tumačenja pravila može na silu nametati drugima. Očito ga je pogodilo što nije prošao na izboru za admina prije par godina pa na ovaj način to kompenzira.

Njegovo toksično ponašanje i izigravanje admina najbolje se vidi ovdje: [3], a moji odgovori ovdje [4]. Ukratko, suradnik je SUPROTNO odlukama 2 admina i 4 suradnika ovdje [5] odlučio da je ON taj koji će ispravno protumačiti pravila i umjesto da iznese prijedlog o svojem tumačenju i raspravi to sa drugim suradnicima (i nazočnim adminima), cijeli nacrt članka samovoljno je prebacio u moj IP, mene osobno optužio za počinjenu grešku (jer mu očito idem na živce) i još napisao "Ako nisi siguran u nešto, pitaj, nemoj raditi na svoju ruku" iako je baš to i sam napravio.

Četvrto, što se tiče moje poruke u kojoj molim BlackArrowa da mi se više osobno na obraća na "mojoj" SZR, osim ukoliko se ne radi o člancima, radi se o mojem pokušaju izbjegavanja daljnje konfrontacije sa suradnikom koji naprosto NE ZNA STATI, što i ovim ZZMA dokazuje. Njegove optužbe kako radim predstavu u kojoj ja izigravam žrtvu su smješne, budući da dolaze od suradnika koji je pokrenuo ZZMA jer mu je netko rekao da je "pizda", a nije mu bilo dovoljno pravedno što sam nakon njegovog tužakanja dobio "samo" upozorenje pa sad za mene traži veću kaznu. Koja je to moja predstava? To što se branim od njegovih optužbi? OK štima. Ali u tom slučaju ja sam u toj predstavi samo sporedni glumac, a on je i glavna zvijezda i producent i režiser.

Isto kao što svoje "rađenje predstave" i "izigravanje žrtve" projecira na mene, tako projecira i a) "napade" (on se meni, ničim izazvan, toksično obraća na "mojoj" SZR, a ne ja njemu na njegovoj), b) "grubo se izražava" (izdaje mi naredbe), a u isto vrijeme smatra "grubim" puko navođenje činjenica ("ti nisi glavni urednik wikipedije, nego obični suradnik sa ophoditeljskim pravima") i c) ponašanje "kao da smo na divljem zapadu" gdje svoj naredbodavni šerifski ton još ima muda (ne znam jesu li "muda" dozvoljena riječ) pravdati svojom "konciznošću".

Jedina stvar u kojoj je BlackArrow u pravu je to da sam netrpeljiv i agresivan. Točnije, agresivno sam netrpeljiv prema nekim suradnicima. To je istina. Međutim, nigdje ne piše da moram trpiti ovakve i slične toksične likove koji očito imaju problem sa svojim egom. Ako BlackArrow baš želi da ga svi vole, onda neka nauči pažljivije se ophoditi sa suradnicima. Meni ljubav među suradnicima nije imperativ, a ako netko baš želi da ga poštujem, onda će prvo poštovati i on mene. Bez izuzetaka.

I na kraju peto, BlackArrow piše da je "Sve je to čak i po najblažim kriterijima za blokadu". Kojim kriterijma? Čijim kriterijima? Kuburinim? Kao što je vjerojatno poznato svima, a pogotovo adminima, kriteriji za blokadu, iako je to uobičajeno na drugim Wikipedijama, na hr.wiki ne postoje jer ih naprosto nitko nije napisao. Inače su navedeni na stranici Wikipedija:Administratori, ali tu se nalazi popis administratora, a ne kriteriji kao što postoje na en:Wikipedija:Administrators, pa se nalazimo u istoj situaciji kao sa "pizdom" i "drkanjem", a to je da pravilo na kojeg se BlackArrow poziva naprosto ne postoji. Pravila inače postoje kako bi suradnici unaprijed znali što je zabranjeno kao što je slučaj sa svim zakonima u svim ljudskim zajednicama, pa i u ovoj našoj virtualnoj. Nedopustivo je da se o kažnjavanju suradnika odlučuje ad hoc ili još gore post hoc, što sada zaziva BlackArrow - od admina zahtijeva kaznu na osnovu njihovog subjektivnog osjećaja morala (što je POV, kojeg želimo eliminirati sa Wikipedije), umjesto da citira prekršena pravila i od admina traži samo i isključivo njihovo tumačenje i primjenu. Nadam se samo da smo odlaskom Kubure s praksom isisavanja pravila iz palca napokon završili te da ćemo svi zajedno ipak pokušati napisati pravila koja nedostaju, kakva god na kraju sadržajno bila.

PS: Na kraju, hvala ti BlackArrow što nakon 4 noći nespavanja i 4 dana penjanja po tuđem krovu u jednom selu kraj Gline, potpuno satran, umjesto da pokušam odspavati koji sat, već više od pola sata pišem odgovor na tvoje... (napisao bi XXXXXrije, ali ne smijem, pa sami umetnite prikladniju riječ koje se sad ne mogu sjetiti). BTW koga zanimaju bitne stvari, krov je danas popravljen do kraja, dimnjaci su osposobljeni, a dvije odrasle osobe, dvoje staraca i dvoje djece imaju na raspolaganju suhi i topli smještaj odmah prekoputa njihove u potpunosti sravnjene obiteljske kuće u Majskim poljanama.  Imbe  hind 💊 06:10, 3. siječnja 2021. (CET)[odgovori]

 Komentar: Skrećem pažnju na činjenicu da me je (koliko znam) do sada @Maestro upozorio samo jednom, a ne "tri puta". Također skrećem pažnju na činjenicu da nakon njegovog upozorenja ni jednu spornu riječ nisam ponovno koristio pa ne znam zašto se implicira da ponavljam prijestup. Ako me treba blokirati zbog onoga što sam napisao, OK, ali mislim da nije korektno implicirati nešto što nisam napravio. Također, psovke, koje jesu osobni napad i koje bi opravdale drastičnu reakciju, nisam uopće koristio. Koristio sam riječi koje se i inače koriste u svakodnevnom govoru i zamjenjuju druge posve uobičajene riječi i ne koristi ih se samo u formalnim prilikama što Wikipedija nije ni u kojem slučaju, a da bi se zbog toga moralo uz prijetnju blokadama insistirati na formalnom govoru. Ako netko od vas isključivo formalno komunicira, to je njegova privatna estetika i stvar osobnog izbora. Međutim, meni osobno nikad nije palo na pamet prigovoriti nekom vas što ste previše formalni, iako me to ponekad izrazito nervira. 😊 Postavlja se i pitanje gdje je točno linija razgraničenja između onog što je po vama adminima dozvoljeno i onog što nije. Ako se određene riječi po vama na hr.wiki, a posebno unutar SZR, ne smiju koristiti kako bi to drugi suradnici mogli znati? U nedostatku pisanih pravila na tu temu ne znam na osnovu čega bi netko mogao pretpostavljati da suradnici imaju isti senzibilitet i kriterije kao i nekolicina admina. Kaže se: "Wikipedija je enciklopedija koju mogu uređivati svi", a ne "Wikipedija je enciklopedija koju mogu uređivati samo suradnici koji su na istoj valnoj duljini sa adminima". "Pizdu" na stranu, ali kako bi netko mogao znati da su "drkanje" i "prcanje" zabranjene riječi, ako to nigdje eksplicitno ne piše? Tiču se spolnosti? Da li je to kriterij? Što onda sa izrazom "ima muda" koju sam koristio poviše? Da li je i on zabranjen? Ako je, zašto je? Ako nije, opet zašto nije? Ako su samo korištene riječi te koje su sporne, što onda ako netko napiše "nemoj me masturbirati" umjesto "drkati", "nemoj imati snošaj samnom" umjesto "prcati" ili "ima testise" umjesto "muda"? Da li je i to kažnjivo i ako je, po kojem to kriteriju? Ili će o tome svaki put ad-hoc, dakle bez jasnog kriterija, donositi odluku admini? OK, ali i u tom slučaju ne smiju kažnjavati suradnike ukoliko riječ koja im je zabranjena dalje ne koriste, iako to u mom slučaju BlackArrow traži. Smatram da se bespotrebno zapetljavate i gubite vrijeme oko nečeg što se blokovima ne rješava jer ako insistirate na formalnoj komunikaciji onda bi morali blokirati pola suradnika, primjerice i samo zato što npr. "Vi" i "Vas" nisu pisali velikim slovom. Rješenje situacije između BlackArrowa i mene je korištenje alata koji nedostaje na hr.wiki, a to je "ban" na en.wiki. Ban nije blok nego mjera koju izriče ili admin ili lokalni ArbCom na preporuku admina i nepoštivanje koje rezultira blokom suradnika koji mjeru ne poštuje - en:Wikipedia:Banning policy. Da ban postoji, sve što je Maestro trebao napraviti je banirati našu međusobnu komunikaciju.  Imbe  hind 💊 14:12, 11. siječnja 2021. (CET)[odgovori]

 Komentar:@Ivi104, Maestro nije napisao "tri puta", nego je napisao "dosad tri puta", što nije točno. "Sad" je drugi i treći put, što je zapravo isti "put", jer je dio iste rasprave. Prvi i jedini put "dosad" je bio za "prcanje". Stječe se dojam da ja uporno ponavljam to što mi se stavlja na teret, a u stvarnosti to nije slučaj, budući da zabranjene riječi zbog kojih sam opomenut ni jednom nisam ponovio. A Neptune me nije ni opomenuo zbog neprimjerenih riječi nego zbog neprimjerenog tona u raspravi, tj. agresivnosti. Dakle, u principu nemam ništa protiv toga da mi zalijepite blokadu na par dana, ali imam ako se to radi pod netočnom i kumulativnom optužbom. Na ovakav način samo stvarate presedan za druge kumulativne, neprecizne i paušalne optužbe koje se mogu, a prije ili kasnije i hoće, iskoristiti za ušutkavanje nepodobnih suradnika.

Uz to, kad ste se već prihvatili uloge suca, onda ste dužni obzir uzeti i olakotne okolnosti za moje ponašanje. Jer primjerice, ako tražite od mene da budem nešto posebno tolerantan prema čaraparama koje su napravljene samo kako bi maltretirale mene osobno (suradnik105), a uz to su i neoustaše (Hh11122), onda me možete slobodno odmah blokirati i to na neodređeno. Također, ne mislim otvarati zaseban ZZMA nakon bloka zbog BlackArrowa, jer je on za mene pluskvamperfekt, ali imali ste dovoljno navoda u mojoj obrani da istražite njegovo ponašanje i sami ocijenite koliko je ta osoba i sama aktivno pridonjela mojem ponašanju i povučete odgovarajuće poteze. U suprotnom, netko poput mene bi ga mogao početi oponašati. #samokažem

I, ne, nisam ljut. Čak uviđam kako mi donekle pokušavate i pomoći. Međutim, smatram da radite krivu stvar i to na krivi način, a kao poslovični jazavac nemam opciju uzmaka. Kriva stvar je proizvoljno nametanje kriterija za nedozvoljene stvari, a krivi način je to što gradite kumulativni slučaj protiv mene, što se inače ne radi. Naime, u situaciji gdje ne postoji jasno pravilo niti kriterij po kojem bi bilo jasno koje se riječi ne smiju koristiti, a koje mogu, ne mogu se opomene kojih se DRŽIM kumulativno i retroaktivno uzimati kao povod za kaznu, koja je btw na Wikipediji zabranjena. Ako vam je do prevencije, kao što već rekoh, napišite popis riječi koje su zabranjene, pa ću se i toga pridržavati, baš kao što se pridržavam i izrečenih opomena. 😊  Imbe  hind 💊 12:16, 12. siječnja 2021. (CET)[odgovori]

 Komentar: Usput rečeno, kakvu i koliku to točno štetu za projekt svojim "vulgarnim" riječnikom radim ja na "svojoj" SZR? Jedinu mjerljivu štetu radi suradnik BlackArrow time što vam oduzima vrijeme nakon što vas je kolektivno uvukao u svoju osobnu svađu i osvetu. Najmanje što možete napraviti je to da se pobrinete da i BlackArrow i drugi slični suradnici shvate da ako će putem ZZMA oduzimati vrijeme adminima dobro pripaze da ni na koji način i sami nisu kršilli pravila ili provocirali druge suradnike.  Imbe  hind 💊 12:25, 12. siječnja 2021. (CET)[odgovori]

Komentari administratora[uredi kôd]

Maestro Ivanković[uredi kôd]

@Suradnika Imbehinda sam dosad triput upozorio na izrazito vulgaran, odnosno nepristojan i prostački rječnik te time i na evidentno kršenje četvrtoga od naših "Pet stupova Wikipedije" u kojem jasno piše: Poštujte druge Wikipediste čak i kada se ne slažete s njima. Budite kulturni. Bez obzira na razloge takvog apsolutno neprihvatljivog prostačenja – sasvim je svejedno je li riječ o bijesu, uvrijeđenosti ili bezobzirnom gubitku samokontrole (?), suradniku sam kristalno jasno dao do znanja da mu – unatoč svim dosadašnjim zaslugama i trudu oko poboljšavanja aktualnih Wikipravila i smjernica – takve verbalne ispade više neću tolerirati. Maestro Ivanković 19:40, 4. siječnja 2021. (CET)[odgovori]

Neptune, the Mystic[uredi kôd]

Koliko god se kolega Imbehind pokušao izvlačiti, stvarno ne vidim nikakvu konstruktivnu promjenu do koje bi mogli dovesti njegovi komentari prošarani osebujnim rječnikom. Mišljenja sam da se sve adekvatno može izraziti i pristojnijim frazama (ne zato što bih mislio da je Wikipedija kakav samostan u kojem se jedino smije moliti i raditi, nego zato što čak ni u stvarnom životu nije primjereno da priđeš kakvom kolegi kojeg ne poznaješ dovoljno i počneš mu skidati sve svece s neba zato što se ne slažeš s njime). Ako ništa drugo, primjereno izražavanje manje doprinosi stvaranju toksične atmosfere koja u začetku ubija svaku suradnju (a to se ne odnosi samo na prostote, nego i na neizmjerne količine otrovnog cinizma od kojeg nema apsolutno nikakve koristi). Projekt se ne gradi svađama i šepurenjem u stilu Moj tata je jači od tvog tate. Ovdje moraju govoriti argumenti, a ne verbalni šamari. To vrijedi za apsolutno svakog suradnika na Wikipediji, ne samo za Imbehinda. Elementarna razina pristojnosti jest tu baš zato da se ne bismo svi poklali. Onaj komentar koji sam Imbehindu citirao na njegovoj stranici za razgovor (BlackArrow je naveo poveznicu iznad) citirao sam s razlogom jer me zabrinulo kamo to sve vodi. Kao administratoru dužnost mi je čuvati red koliko mi je to god moguće i pobrinuti se za prosperitet projekta. Imbehind je konstruktivan suradnik u GIP-u i u radu na novim pravilima, no vidljivo je da ga na stranicama za razgovor preplavljuju emocije i to nagrđuje njegove kvalitete. Nije prekasno za popravak, ali kao što je rekao kolega Maestro – bude li bilo nužno, više nećemo moći zatvarati jedno oko na takve ispade. --Neptune, the Mystic 17:27, 5. siječnja 2021. (CET)[odgovori]

Lasta[uredi kôd]

Frustrirajuće je vidjeti kad jedan suradnik koji na jednom polju (sređivanje problematičnih članaka) radi odličan posao, a na drugom polju (komunikacija) je totalno nedokaziv. Slažem se s onim što su napisali Maestro i Neptune. U slučaju da ne shvati poruku i nastavi, podržati ću sve potrebne mjere koju eventualno poduzmu kolege admini, ali molim da se vodi računa o politici blokiranja (ako do toga dođe) koja treba biti prevencija, a ne kazna. --Lasta 16:01, 9. siječnja 2021. (CET)[odgovori]

Ivi104[uredi kôd]

»Skrećem pažnju na činjenicu da me je (koliko znam) do sada Maestro upozorio samo jednom, a ne "tri puta".«

Nije tako. Maestro te zaista upozorio prvi, drugi i treći put, te si dobio i zasebno upozorenje od Neptunea.

Komunikcija kakvu Imbehind koristi zaista je neprihvatljiva, i ne bi trebala biti prisutna ni u kojem obliku u pristojnoj, civilnoj komunikaciji. Što je gore, takva je komunikacija upučena dugododišnjem suradniku s kojim nikad nije bilo problema, i koji je (po mojem iskustvu) veoma korektan i razuman.

Pravila komunikacije, osim što su obuhvaćena četvrtom smjernicom iz pet stupova, također su dio socijalne konvencije i bontona. Imbehindove pomno birane riječi nemaju mjesto u pristojnoj komunikaciji, makar ponekad bile u žargonu, zbog težine i implikacija koje nose, naročito ako sugovornika ne poznamo uživo, i ako nismo sigurni van svake sumnje da im takve riječi neće smetati. To je zaista nepisano pravilo, ali kontekstnom povratnom petljom (nisam te riječi čuo u pristojnoj komunikaciji, ljudi su se zgrozili kad sam takve riječi izrekao u društvu), moguće je zaključiti neprihvatljivost takvog načina komunikacije.

S obzirom da suradnik (sudeći po komentarima na ovom Zahtjevu) nije shvatio poantu ni nakon 4 poruke na suradničkoj i mišljenja drugih administratora, predložio bih blokadu na dan dva, čisto kao mjeru prevencije ovakvog načina komunikacije u budućnosti. Ovo također predlažem jer u Imbehindovoj komunikaciji uviđam ljutnju, možda čak i agresiju, pa mislim da kratki period hlađenja ne bi bio naodmet. Imbehinde, molim te nemoj moj prijedlog pogrešno shvatiti: koliko god mi bili tolerantniji i otvoreniji od kabale, Popperov paradoks ne dopušta nam da ignoriramo ovakve primjere intolerancije i, kako si sam naveo, netrpeljivosti, jer će, ako joj se dopusti, netrpeljivost uvijek pogaziti toleranciju. --Ivi104 (razgovor) 00:34, 12. siječnja 2021. (CET)[odgovori]

Koreanovsky[uredi kôd]

Mislim da su Maestro, Neptune, Lasta i Ivi sve rekli. Jedino mi preostaje, da mirno i postepeno, probam završiti ovaj ZZMA. Nemojte me shvatiti kao nekog dosadnog filozofa, ali što mislite o tome da se svi pomirimo kao civilizirani, odrasli ljudi? Mene je suradnikov grub način izražavanja prilično iznenadio i razočarao, pogotovo jer smo Imbehinda upoznali kao jako marljivog i objektivnog suradnika, kojem je u interesu poboljšati problematične članke i da ovaj projekt bude u skladu s pravilima i smjernicama. Wikipedija nema samo pravila za sadržaj, nego i pravila ponašanja, postoji i Wikibonton. Pravila ponašanja važe za svakog suradnika, a ne samo za sukobljene strane. Ljubaznost i pristojnost su Alfa i Omega na Wikipedijinim stranicama za razgovor.

Wikibonton također navodi, da treba opraštati i zaboravljati. Molim vas, nemojte s izgovorima tražiti opravdanje za vlastite greške ili ispade u komunikaciji – to što je bilo, bilo je.

Ako ne želite primati nečije obavijesti, postoji polje "Suradnici čije obavijesti i vijestice ne želite primati" u postavkama za obavijesti, gdje možete upisati imena onih suradnika, čije obavijesti više ne želite primati. Mislim da je to ipak bolje rješenje od stvaranja top-lista.

To što ovaj put (i to nakon nekoliko upozorenja) nije bilo nikakvih sankcija, može biti dobar povod da svi, kao sudionici ovog projekta, zajednički gledamo naprijed i u budućnost izbjegavamo vulgarne riječi. Ako ponovo dođe do sličnih ispada u komunikaciji, prisiljen sam podržati sve potrebne mjere za sprječavanje nekonstruktivih izjava. --Koreanovsky (Ča–Kaj–Što?!) 15:18, 13. siječnja 2021. (CET)[odgovori]Ova je stranica arhivirana.
Ne mijenjajte je!