Xbox Series X i Series S

Izvor: Wikipedija
Xbox Series X
Xbox Series S
Proizvođač Microsoft
Inačica 0
Generacija Deveta
Prvo dostupan 10. listopada 2020.
Mediji Series X
Ultra HD Blu-ray, Blu-ray, DVD, CD, digitalno

Series S
digitalno

Upravljač  Xbox Wireless Controller
Online service Xbox Live, Xbox Game Pass
Prodanih primjeraka 8 milijuna (do rujna 2021.)
Najprodavanija igra 0

Xbox Series X i Xbox Series S igraće su konzole, koje je razvila američka tvrtka Microsoft. Obje konzole puštene su u prodaju 10. listopada 2020. i nasljeđuju igraću konzolu Xbox One. Uz Sonyjev Playstation 5, Xbox Series X i Series S dio su devete generacije igraćih konzola.

Hardver[uredi | uredi kôd]

Kada je Microsoftov razvojni tim za Xbox oko 2016. počeo raditi na nasljedniku konzola Xbox One, već su predvidjeli potrebu da imaju dvije verzije konzole slične njihovim modelima Xbox One X i Xbox One S kako bi se zadovoljile potrebe različitih tržišta. Usklađenim razvojem obje jedinice, mogli bi osigurati da se razvijene igre mogu igrati na oba sustava bez iznimke. Kao što je bila tradicija s prošlim Xbox projektima, konzole su dobile kodna imena temeljena na gradovima. Xbox Series S nazvan je Project Lockhart, baziran na gradu Lockhartu u Teksasu.

Za jaču konzolu, Xbox Series X, primarni ciljevi Microsofta bili su: barem udvostručiti grafičku izvedbu Xbox One X-a mjereno njegovim FLOPS-om i za četiri puta povećati performanse CPU-a u usporedbi s Xbox One X uz zadržavanje istih akustičnih performansi kao na konzolama Xbox One. Inženjeri su vidjeli da će dijelovi crpiti veliku količinu unutarnje snage (otprilike 315 W) i generirati značajnu količinu topline.

To je dovelo do odluke da se komponente podjele na dvije odvojene ploče; jedna bi sadržavala CPU/GPU, memoriju i regulatore snage, a druga ploča bi djelovala kao Southbridge ploča za sporije ulazno-izlazne funkcije.

Softver[uredi | uredi kôd]

Obje konzole imaju slično korisničko sučelje (UI) kao i Xbox One, ali je došlo do smanjenja upotrebe memorije za 40 % kako bi se poboljšala njena brzina. Prema timu za razvoj korisničkog sučelja, odjeljak Home učitava se otprilike upola kraće nego na Xbox One-u. Ostale promjene uključuju dodavanje zaobljenih elemenata korisničkog sučelja, čitljiviji font za tekstualne elemente, preuređivanje određenih usklađenih značajki i poboljšanja funkcija dijeljenja. Te su promjene unesene u softver sustava Xbox One, aplikaciju Xbox za Windows i mobilnu aplikaciju Xbox oko rujna 2020. Na temelju pregleda sustava, oko 200 GB prostora rezervirano je na internom disku uređaja Xbox Series X za sistemske datoteke.

Značajka Quick Resume na konzoli omogućava korisnicima da obustave i nastave više od jedne igre istovremeno, a također mogu nastaviti obustavljene igre nakon ponovnog pokretanja konzole.

Izdavanje[uredi | uredi kôd]

U ožujku 2020., Microsoft je izjavio da unatoč pandemiji COVID-19 očekuju da će Xbox Series X biti isporučen do kraja 2020., iako su nadzirali lance opskrbe i sigurnost svojih radnika. Zatim je Phil Spencer vjerovao da, iako će se hardver i dalje isporučivati ​​na vrijeme, igre koje su spremne za izlazak Xbox Series X mogu biti odgođene zbog pandemije. Do kolovoza 2020., Microsoft se obvezao na razdoblje izdavanja Xbox Series X u studenom 2020., potvrđujući da je izdavanje konzole još uvijek na pravom putu.

Obje konzole Xbox Series X i Series S su puštene 10. studenog 2020., sa Series X po cijeni od 499 dolara, a Series S po cijeni od 299 dolara. Microsoft je potvrdio da će 31 igra biti dostupna pri puštanju, uključujući one iz Xbox Game Studiosa i drugih izdavača, uz one s kompaktibilnosti Xbox One-a. Halo Infinite je bio planiran izaći u prodaju kad i konzola, ali Microsoft i 343 Industries su odlučili odgoditi izdavanje igrice zbog problema s proizvodnjom povezanih s pandemijom COVID-19.