Youcat - Katekizam za mlade

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

YouCat (Youth Catechism) je prvi katolički katekizam za mlade vrijedeći za cijelu Crkvu. Djelo je bilo vrlo prodavano u Hrvatskoj. Izvorno je na njemačkom Katholischer Jugendkatechismus. Autori su Christoph Schönborn i drugi suradnici. Ovaj jedinstveni vjerski priručnik pisan jezikom mladih, originalna je i privlačna sadržaja, s mnoštvom fotografija u boji i vrlo atraktivnim grafičkim elementima. Predgovor je napisao papa Benedikt XVI. žarko ga preporučivši svim mladim katolicima, kao nužno sredstvo za upoznavanje vlastite vjere. Na hrvatski ga je preveo Ante Mateljan i objavljen je 2011. godine. Knjiga je već i na hrvatskom jeziku doživjela svoje II. izdanje.[1]

Sadržaj YOUCAT-a podijeljen je u četiri velike cjeline: "Što vjerujemo?" (o vjerskom nauku), "Kako slavimo kršćanska otajstva?" (o sakramentima), "Kako ćemo imati život u Kristu?" (o ćudorednom životu), "Kako trebamo moliti?" (o molitvi i duhovnosti). Ono što je posebice zanimljivo jest da su YOUCAT kreirali i osmislili sami "mladi za mlade", a rađen je pod nadzorom bečkoga kardinala Schönborna, koji je bio i tajnik redakcije Katekizma Katoličke Crkve.[1] Zbog velika uspjeha i prihvaćenosti kod čitateljstva, uskoro je izašao i Youcat - Molitvenik za mlade.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 Verbum Youcat - Katekizam za mlade (pristupljeno 12. listopada 2019.)
Crystal Clear app email.svg   Napomena:   Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica tvrtke Verbum (http://www.verbum.hr).
Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Verbum.