Yves Saint-Laurent

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Yves Saint Laurent)
Yves Saint-Laurent(1976.)

Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent (Oran, 1. kolovoza 1936.Pariz, 1. lipnja 2008.) je bio francuski modni kreator i kostimograf.

Život i karijera[uredi | uredi kôd]

Yves Saint-Laurent je mladost proveo u Alžiru.

Godine 1954. preselio se u Pariz. S 19 godina počeo je raditi za Christiana Diora. Nakon Diorove smrti 1957., u svojoj 21. godini, Yves Saint-Laurent je preuzeo upravljanje tom modnom kućom. Pet godina kasnije napustio je Dior i, uz podršku partnera Pierrea Bergéa, utemeljio modnu kuću pod svojim imenom (Yves Saint-Laurent, često se krati u YSL).

Sredinom šezdesetih osmislio je luksuznu žensku prêt-à-porter liniju Saint-Laurent Rive gauche. Bila je to linija industrijski, masovno proizvedene dizajnerske odjeće, koja je bila dostupna u istoimenom lancu prodavaonica. Popularizirajući na taj način prêt-à-porter, pridonio je demokratiziranju mode, koja je postajala dostupnija širem krugu potrošača. Na vrhuncu uspjeha, sedamdesetih, dizajnirao je i odjeću za djecu, modne dodatke te ženske i muške parfeme.

Godine 1999. Gucci je otkupio brand YSL, i dok se Tom Ford bavio kolekcijom prêt-à-porter, Yves Saint-Laurent je dizajnirao liniju visoke mode. Modna kuća YSL službeno je zatvorena 2002. Premda više ne djeluje, brand i dalje postoji pod okriljem Guccija. Nakon povlačenja Toma Forda (2004.), liniju prêt-à-porter potpisuje Stefano Pilati.

Yves Saint-Laurent i Pierre Bergé otvorili su u Parizu Fundaciju Pierre Bergé - Yves Saint-Laurent (Fondation Pierre Bergé - Yves Saint-Laurent), pokroviteljsku i muzejsku ustanovu, koja pohranjuje 20.000 izložaka iz povijesti ove modne kuće.

Yves Saint-Laurent je prvi živući modni dizajner koji je počašćen velikom retrospektivom svojih radova u njujorškom muzeju The Metropolitan Museum of Art. Za svoj rad odlikovan je i ordenom Legije časti.

Stil i moda[uredi | uredi kôd]

Yves Saint-Laurent je sa svojim jedinstvenim stilom, uz Coco Chanel, desetljećima bio simbol najprofinjenije, najmodernije i najinovativnije, kako ženske tako i muške elegancije.

U žensku je garderobu unio neke dotad tipično muške odjevne predmete: blejzer, smoking, trenčkot, safari-jaknu.

Nerijetko se u svojim kreacijama nadahnjivao djelima umjetnika kao što su Picasso, Warhol, Mondrian. Svoje je kolekcije također obogaćivao afričkim, španjolskim, indijskim, marokanskim, ruskim folklornim motivima.

Uz modni dizajn, Yves Saint-Laurent bavio se i filmskom i kazališnom kostimografijom.

Citati[uredi | uredi kôd]

»Ništa nije ljepše od nagog tijela. Najljepše čime se žena može zaodjenuti jesu ruke voljenog muškarca. No, za one koje nemaju tu sreću, tu sam ja.«

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Yves Saint-Laurent
  • (engl.) Yves Saint-Laurent (Encyclopædia Britannica)
  • (engl.) (fr.) Fundacija Yves Saint-Laurent – Pierre Bergé.
  • (fr.) (engl.) (šp.) (tal.) YSL, službene stranice
  • (engl.) Yves Saint-Laurent na IMDb-u