ZEO Nobilis

Izvor: Wikipedija

ZEO Nobilis je najveća okolišna udruga koja djeluje na području Međimurja, sjeverna Hrvatska. Osnovana 1994. godine, udruga je realizirala brojne projekte za koje je nagrađena uvaženim nagradama, između ostalog EKO-Oskarom (godina 2003.), najvećom nagradom na području zaštite prirode i okoliša u Republici Hrvatskoj.

Udruga je 2005. godine dobila stalno sjedište u Čakovcu.

ZEO Nobilis je prva međimurska udruga nove generacije koja je zaposlila profesionalce na svojim projektima, a većinu projekata financirala iz stranih izvora.

Rijeka Mura posebni je interes ove udruge, i to od samog osnivanja pa do današnjeg vremena. Publicistikom o rijeci Muri bavi se prvi direktor udruge Siniša Golub koji danas radi u javnoj ustanovi "Međimurska priroda".

Posebno mjesto u radu ove udruge zauzima nakladništvo knjiga, brošura, plakata i letaka, te ostalih materijala kojima se šira javnost informira o značajnim temama iz područja ekologije, zaštite okoliša, socijalne ekologije, antropologije i ostalih znanosti, naravno, na popularan način.

Ova je udruga nositelj projekta Eko-centar NERKA, te projekta Zeleni plan, a pomogla je i nakladnički projekt životopisa Elizabete Toplek poznatije kao Teta Liza. Vidi također: Lidija Bajuk.


Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]