Željeznička pruga Zaprešić – Varaždin – Čakovec

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
BSicon BAHN.svg
Zaprešić - Čakovec
Datoteka
Zgrada željezničkog kolodvora u Varaždinu
Opće Informacije
Kategorija Regionalna željeznička pruga
Država Flag of Croatia.svg Hrvatska
Upravitelj Hrvatske željeznice
Tehnički podatci
Broj kolosijeka 1
Dužina pruge 100,7 km
Voltaža pruga je neelektrificirana
Max brzina 100 km/h
Širina pruge 1435 mm


Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Željeznička pruga Zaprešić – Varaždin – Čakovec

Željeznička pruga ZaprešićZabokVaraždinČakovec (često i Zagorska magistrala) jednokolosječna je neelektrificirana regionala pruga duljine 100 km. Veći dio pruge prolazi kroz Hrvatsko zagorje, izravno povezujući najveći dio Hrvatskog zagorja i Međimurja sa Zagrebom, ali i Mađarskom. Puštena je u promet 1886. godine. Pruga se odvaja u kolodovoru Zaprešić od međunarodne pruge Savski Marof – Zagreb Glavni kolodvor.

Na pruzi su najznačajnija željeznička čvorišta Zabok, gdje se odvajaju lokalne pruge Zabok – Krapina – Đurmanec i do Gornje Stubice, Varaždin, gdje se odvaja lokalna pruga za Ivanec i Golubovec te regionalna pruga za Koprivnicu i Osijek, te Čakovec. U Čakovcu se pruga spaja na međunarodnu prugu Pragersko (SLO) – Ptuj (SLO) – Čakovec – Kotoriba – Nagykanizsa (HU). U Čakovcu se također odvaja i lokalna pruga za Mursko Središće i slovensku Lendavu.

Izgrađenost i kvaliteta prometne infrastrukture u željezničkom prometnom sustavu nisu zadovoljavajući, a tehničko-eksploatatorski parametri su najniže vrijednosti. Unatoč tome, prugom svakodnevno putuju mnogi putnici, najčešće učenici i studenti. Najčešće putuju u Varaždin, Zabok i prema stajalištima i kolodvorima u gradu Zagrebu.

Prema voznom redu HŽ 2012./13. najveća brzina na pruzi iznosi 100 km/h i to na dionici Varaždin – Čakovec, dok je najmanja brzina od samo 40 km/h na jednom kraćem dijelu dionice Zabok – Veliko Trgovišće. Prugom, radnim danom, prometuje ukupno 22 lokalna putnička vlaka, 4 ubrzana vlaka (tarifa putničkog vlaka) i dva brza putnička vlaka. Većina putničkih vlakova izravno povezuje Zagreb Glavni kolodvor s Varaždin i Čakovcem, a neki vlakovi voze izravno i do Kotoribe. Teretni prijevoz je bitno skromniji i svodi se uglavnom na dva teretna vlaka radnim danom (Varaždin – Zagreb RK – Varaždin).

Važniji gradovi i važni kolodvori na trasi[uredi VE | uredi]

BSicon BHF.svg Zaprešić
BSicon BHF.svg Zabok
BSicon ABZgl.svg odvojak prema Krapini
BSicon ABZgr.svg odvojak prema Gornjoj Stubici
BSicon BHF.svg Bedekovčina
BSicon BHF.svg Novi Marof
BSicon BHF.svg Turčin
BSicon ABZg+l.svg odvojak prema Ivancu
BSicon ABZg+r.svg odvojak prema Koprivnici
BSicon BHF.svg Varaždin
BSicon hKRZWae.svg Most Drava
BSicon ABZgl.svg odvojak prema Čakovec DG
BSicon ABZg+l.svg Spoj s prugom Čakovec DG
BSicon BHF.svg Čakovec


Izvori[uredi VE | uredi]

Poveznice[uredi VE | uredi]