Zagreb Pride (udruga)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Zagreb Pride je udruga građana nastala od strane nekoliko pojedinaca okupljenih oko organiziranja Zagrebačke povorke ponosa. Skupina koja od 2005. godine sudjelovala u organiziranju manifestacije (po izdvajanju Iskoraka i Kontre iz organizacije) je u lipnju 2008. godine registrirala udrugu pod imenom "Zagreb Pride" te zaštitila isti naziv kao 'brand'.

Udruga se javno predstavljala kao "queer, feministička i antifašistička", s temeljnim ciljevima promocije i zaštite ljudskih prava LGBTIQ osoba, edukacije o ljudskim pravima, te promicanje LGBT i queer kulture.[1] Relativno brzo po osnivanju širi svoj djelokrug aktivnosti i usmjerava resurse u cjelogodišnje programe i višegodišnje projekte.[2]

Djelovanje Zagreb Pride-a[uredi | uredi kôd]

Djelovanje Zagreb Pridea organizirano je u tri programske cjeline.[3]

1. Zagovaranje jednakopravnosti LGBTIQ osoba

U cilju stvaranja društvene promjene i postizanja potpune jednakopravnosti LGBTIQ osoba, unutar ovog programa djelujemo kroz monitoring implementacije postojećih zakona, pružanje pravne podrške i pravnog zastupanja, izradu zakonskih prijedloga i inicijativa, periodičko izvještavanje o stanju ljudskih prava LGBTIQ osoba te javno zagovaranje.

2. Edukacija, istraživanje, izdavaštvo

Program edukacije, istraživanja i izdavaštva usmjeren je na stvaranje znanja o iskustvima i potrebama LGBTIQ osoba u Hrvatskoj, kao i očuvanje arhivskih materijala vezanih uz LGBTIQ pokret u Hrvatskoj. Istraživačke i izdavačke aktivnosti služe i kao podloga za edukacije koje nudimo obrazovnim institucijama i neformalnim obrazovnim programima, kao i raznim službenicima_ama koji_e se u svom radu bave diskriminacijom i zločinima iz mržnje protiv LGBTIQ osoba, te za daljnje zagovaračke aktivnosti.

3. Rad prema i u LGBTIQ zajednici

Treći program usmjeren je na stvaranje solidarne i snažne LGBTIQ zajednice kroz komunikaciju sa zajednicom, stvaranje prostora za zajednicu, organiziranje kulturnih i društvenih programa i sadržaja te, posebice, kroz organiziranje zagrebačke Povorke ponosa i Mjeseca ponosa.

Kontroverze vezano za vodstvo udruge[uredi | uredi kôd]

Od 2015. na socijalnim mrežama, te povremeno i u medijima se u više puta pojavljivalo kritičkih natpisa bivših uposlenica, volonterki i suradnica da je udruga Zagreb Pride vođena na način koji je diskriminirao pojedinke i grupe, te da je sve više bio vođena neo-liberalnim vrijednostima, a sama povorka ponosa i rad u zajednici postali su rubno odrađeni.[4][5][6][7]

Godine 2020. Zagreb Pride udruga i povorka koju su organizirali izgubila je podršku velikog broja LGBTIQ+ udruga te je održana u užem opsegu i drugom terminu.[8] Nova koordinacijska i neformalna inicijativa Ponosni Zagreb je organizirala alternativni program, te su zadržali veći dio LGBTIQ+ udruga i inicijativa na okupu, a surađuju sa mrežama i udrugama šire od Zagreba kao Ponosne inicijative.[9][10]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Zagreb Pride: O nama, zagreb-pride.net, pristupljeno 26.09.2014.
  2. "Projekti – Zagreb Pride". www.zagreb-pride.net. https://www.zagreb-pride.net/hr/programi-i-aktivnosti/projekti/ Pristupljeno 19. ožujka 2021. 
  3. "Djelovanje Zagreb Pride-a – Zagreb Pride". www.zagreb-pride.net. https://www.zagreb-pride.net/hr/programi-i-aktivnosti/djelovanje-zagreb-pride/ Pristupljeno 9. svibnja 2021. 
  4. Popov, Matea. "Što se to događa u Zagreb Prideu?" (engl.). www.crol.hr. https://www.crol.hr/index.php/politika-aktivizam/10169-sto-se-to-dogada-u-zagreb-prideu Pristupljeno 3. svibnja 2021. 
  5. "Tužna priča LGBT aktivizma u Hrvatskoj: Gdje si bila 2002.? — Sa stavom". Libela. http://www.libela.org/sa-stavom/5945-tuzna-prica-lgbt-aktivizma-u-hrvatskoj-gdje-si-bila-2002/ Pristupljeno 19. ožujka 2021. 
  6. Marušić, Antonela. "25 godina lezbijskog pokreta: polet i aktivistički 'burn out' lezbijskih aktivistkinja" (engl.). www.crol.hr. https://www.crol.hr/index.php/politika-aktivizam/6318-25-godina-lezbijskog-pokreta-polet-i-aktivisticki-burn-out-lezbijskih-aktivistkinja Pristupljeno 3. svibnja 2021. 
  7. "Kako je hrvatski LGBT pokret poslije 2005. godine ušao u svoju renesansu – VoxFeminae". voxfeminae.net. https://voxfeminae.net/pravednost/kako-je-hrvatski-lgbt-pokret-poslije-2005-godine-usao-u-svoju-renesansu-2/ Pristupljeno 3. svibnja 2021. 
  8. "Zagreb Pride akcijom najavio novi datum Povorke ponosa u Zagrebu". H-Alter - Udruga za medijsku kulturu. https://www.h-alter.org/vijesti/zagreb-pride-akcijom-najavio-novi-datum-povorke-ponosa-u-zagrebu Pristupljeno 19. ožujka 2021. 
  9. "Ponosno na ulicama Zagreba". kulturpunkt. https://kulturpunkt.hr/content/ponosno-na-ulicama-zagreba Pristupljeno 3. svibnja 2021. 
  10. "Clubture". www.clubture.org. https://www.clubture.org/novosti/izabrani-projekti-i-turneje-koji-ce-se-provoditi-kroz-clubture-hr-program-razmjene-i-suradnje-u-2021-godini Pristupljeno 3. svibnja 2021. 

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]