Zagrebačka škola ekonomije i managementa

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Zagrebačka škola ekonomije i managementa

Zagrebačka škola ekonomije i managementa (ZŠEM) osnovana je 2002. godine prema Zakonu o visokom školstvu Republike Hrvatske. Dekan ZŠEM-a je dr.sc. Đuro Njavro, a predsjednik Upravnog vijeća ZŠEM-a prof.dr.sc. Josip Bomelles.

O školi - Osnutak i misija[uredi VE | uredi]

ZŠEM je privatna visoka škola s pravom javnosti čija je osnovna zadaća pružanje polaznicima onakvog obrazovanja koje se na jednakoj razini stječe i na najuglednijim svjetskim ustanovama istog profila, tj. odgojno-obrazovnog programa. Kao njegovu osnovnu zadaću valja istaknuti oplemenjivanje polaznika znanjem i vještinama nužnim za snalaženje i uspjeh u konkurentnom i tržišno globaliziranom gospodarstvu koje svakim danom nameće sve brojnije izazove. Drugim riječima, misija ZŠEM-a je podučavanje polaznika u području etike rada, znanja i vještina nužnim za dugoročan uspjeh i snalaženje u poslu koji je izložen stalnim tehnološkim i tržišnim promjenama kojima sve nas neprestano izlaže današnji svjetski gospodarski i poslovni sustav, tj. globalizacija.

Sama ideja o potrebi osnutka ZŠEM-a nastala je još početkom devedesetih godina prošlog stoljeća u cilju korištenja mogućnosti privatne inicijative u sustavu visokog školstva u Republici Hrvatskoj u cilju djelatnog pridonošenja modernizaciji ekonomskog i poslovnog obrazovanja u zemlji. Program ZŠEM-a oblikovan je 1995. godine, a njegov nostitelj, inače glavni inicijator osnivanja ZŠEM-a, bila je nakladnička kuća MATE, koja je osnovana 1989. godine, danas vodeći nakladnik ekonomske literarture u Republici Hrvatskoj. Program ZŠEM-a je prošavši strogi postupak Nacionalnog vijeća za visokoškolsko obrazovanje 1995. godine zadobio pozitivno mišljenje spomenutog vijeća o potrebi osnutka ZŠEM-a. Idućih šest godina proteklo je u pripremama za početak rada ZŠEM-a.

Program[uredi VE | uredi]

Nastavni program ZŠEM-a moderno je sastavljen, a svoje utemeljenje pronalazi u iskustvu najboljih američkih poslovnih škola. On ne opterećuje polaznike predavanjima, već se u što većoj mjeri zahtijeva i potiče osobni rad, izrada brojnih seminarskih radova, samostalno proučavanje literature, dnevno korištenje interneta itd. Sama nastava izvodi se u manjim grupama, a od polaznika se zahtijeva dobra pripremljenost i aktivno sudjelovanje u njoj. Nadalje, nastavni program dodiplomskog studija čine i dva praktična rada u tvrtkama koje bira ZŠEM u trajanju ne kraćem od jednog mjeseca. Znanstveni i stručni radovi profesora, predavača i asistenata ubrajaju se u sastavni dio odgojno-obrazovnog procesa ZŠEM-a. To znači kako se s njima redovito upoznaju svi polaznici u cilju njihovog poticanja na samostalno ili grupno istraživanje najnovijih gospodarskih i poslovnih procesa. Osim što ZŠEM organizira dodiplomske i poslijediplomske studije, u njegovom odgojno-obrazovnom programu značajno mjesto pripada i organizaciji različitih kratkih seminara za potrebe stalnog obrazovanja u gospodarstvu.

Nastava[uredi VE | uredi]

Dodiplomski studij na ZŠEM-u traje četiri godine (osam semestara).

ZŠEM polaze i brojni studenti koji dolaze izvan Republike Hrvatske, posebice iz BiH, ali i hrvatskih obitelji koje žive i rade diljem svijeta, čak i iz SAD-a. Kako je ZŠEM, kao prva hrvatska visokoškolska odgojno-obrazovna ustanova, krajem 2004. godine primljena u punopravno članstvo »The Association to Advance Collegiate Schools of Business« (AACSB), čime je započela proces ispunjavanja uvjeta za dobivanje međunarodne potvrde kako je njezin obrazovni program u potpunosti sukladan razini i standardima koje odlikuju slične poslovne visokoškolske ustanove u razvijenom demokratskom svijetu.

Što se, pak, tiče broja polaznika on je ograničen, prije svega, željom što većem posvećivanju razvoju sposobnosti polaznika, te intenzivnom nastavom koja se provodi po uzoru na slične, partnerske američke visokoškolske ustanove. Nadalje, broj studenata je ograničen i profesorskom i predavačkom ekipom kojom ZŠEM raspolaže, te prostornim uvjetima. Nastava se odvija u različito velikim grupama.

Studenti ZŠEM-a za svaki predmet imaju syllabus kakav se sreće na sličnim američkim školama; predavanja, seminari i vježbe također slijede svjetske uzore, a svaki predmet pokriven je prijevodom standardnog svjetskog udžbenika. Dio nastave izvodi se na engleskom jeziku.

Nastava na ZŠEM-u vrlo je intenzivna. Predavanja su četiri dana u tjednu, od 13 do 19 sati. Samo iznimno predavanja su i prije 13 sati. Satnicom se nastoji popuniti vrijeme polaznicima tako da su »prazni« sati iznimka. Ponedjeljak je dan za samostalno studiranje i učenje a približno jednom mjesečno i dan za testiranje. Polaznik uobičajeno tijekom svakog semestra iz svakog predmeta piše tri testa, te završni test. Uspjeh na testovima uz ocjenu iz samostalnog seminarskog rada, zajedničkog seminara te redovitost prisustva nastavi i sudjelovanje u raspravama tijekom predavanja oblikuju konačnu ocjenu studenta iz svakog predmeta. Naravno o doprinosu svake od tih ocjena oblikovanju završne ocjene student je unaprijed upoznat kroz syllabus, kakav je sačinjen za svaki predmet. Tijekom jednoga semestra student prolazi do 24 testiranja, napiše 5 do 6 samostalnih seminara i sudjeluje u pisanju 5 do 6 grupnih radnji/podnesaka.

ZŠEM i Bolonjska deklaracija[uredi VE | uredi]

Zagrebačka škola ekonomije i managementa od početka svog rada razvija svoje studijske programe u skladu sa Bolonjskom deklaracijom. ZŠEM je dobio pozitivno mišljenje i dopusnicu za rad Nacionalnog vijeća za obrazovanje za sljedeće programe:

 • Stručni studij ekonomije i managementa u trajanju od četiri godine (240 ECTS bodova)[1]
 • Specijalistički diplomski stručni MBA studij u trajanju od jedne godine (60 ECTS bodova)[2]
 • Specijalistički diplomski stručni studij ekonomije u trajanju od dvije godine (120 ECTS bodova)[3]

Međunarodna razmjena studenata[uredi VE | uredi]

ZŠEM aktivno radi na razvijanju međunarodnih partnerstva kako bi povećao mobilnost svojih studenata za vrijeme i nakon studija. ZŠEM ima sklopljene ugovore o razmjeni studenata sa sljedećim institucijama:

 • John Carroll University, Cleveland, Ohio, SAD
 • University Bocconi, Milano, Italija
 • Faculty of Economics and Social Sciences of the Ruprecht-Karls-University of Heidelberg, Njemačka
 • Kharkov Institute of Business and Management, Ukrajina
 • Plekhanov Russian Academy of Economics, Rusija
 • Mälardalen University, Švedska
 • Malaga University, Španjolska
 • Florida International University, Miami, SAD
 • Cleveland State University, Cleveland, SAD
 • The William Davidson Institute at the University of Michigan, SAD
 • Universidad Panamericana, Meksiko
 • International University in Moscow, Rusija
 • Escuela de Ingenieros, Universidad de Navarra, San Sebastián, Španjolska
 • Universidad de Alcalá, Španjolska
 • Ritsumeikan Asia Pacific University, Beppu, Japan
 • Ritsumeikan University, Kyoto, Japan

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]