Zajednica utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman"

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Zajednica utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman" je zasebni oblik organiziranja koja okuplja članove Hrvatske demokratske zajednice iz razdoblja osnivanja i izgradnje stranke do 20. travnja 1990. godine koji žele pridonositi očuvanju jedinstva HDZ-a i jačanju njezine društvene uloge na izvornim principima utemeljitelja prvog predsjednika HDZ-a dr. Franje Tuđmana. Predsjednik zajednice je Mario Kapulica.

Osnivanje kluba utemeljitelja[uredi | uredi kôd]

Osnovana je 25. ožujka 2000. godine u zagrebačkom hotelu "Internacional" kao odgovor na krizno stanje HDZ-a nakon izgubljenih izbora za Hrvatski sabor 3. siječnja 2000. Osnivanje kluba uslijedilo je bez odobrenja tadašnjeg Predsjedništva HDZ-a. Predsjednik Inicijativnog odbora bio je Frane Vinko Golem. Na tom skupu je sudjelovalo 500 utemeljitelja, a za prvog predsjednika izabran je Đuro Perica. U Predsjedništvo izabrani su Frane Vinko Golem, Ivan Bobetko, Petar Šale, Jure Ivančić, Marko Turić, Muhamed Zulić, Vedran Černi, Dražen Bobinac, Ivanka Zorić, Miro Barišić i Branimir Glavaš.[1]

Uvjeti stjecanje članstva utemeljitelja[uredi | uredi kôd]

Uvjet za stjecanje članstva utemeljitelja jest da se osoba učlanila u HDZ do održavanja prvog kruga prvih demokratskih i višestranačkih izbora za Sabor Republike Hrvatske 20. travnja 1990. godine. Organizacija broji oko 6000 članova.

Položaj Zajednice u HDZ-u[uredi | uredi kôd]

Unutar HDZ-a ima status zajednice, a njen predsjednik po položaju je član Predsjedništva HDZ-a. Zajednica ustrojena je na nacionalnoj i županijskoj razini. Prvobitno organizacija se zvala Klub utemeljitelja, a naziv Zajednice dobila promjenom statuta na Općem saboru HDZ-a 2016. godine.

Izvorišne osnove i ciljevi[uredi | uredi kôd]

Zajednica prema svojem Pravilniku definira izvorišne osnove, usvojene na Izvještajnom Saboru 17. lipnja 2019.:

  • okuplja članove HDZ-a visoke nacionalne svijesti, demokratskih i humanističkih težnji koji su se tijekom 1988., 1989. i početkom godine 1990. odazvali pozivu dr. Franje Tuđmana, prihvatili njegov program i uključili se u stvaranje stranke kao političke i operativne osnove nužne za uspostavu samostalne, demokratske i međunarodno priznate Hrvatske države te zaštite jednakopravnog položaja hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini
  • tvori političku i organizacijsku platformu za djelovanje svih zainteresiranih članova HDZ-a koji su se do 22. travnja 1990. godine priključili HDZ-u - pokretu za ostvarivanje težnji Hrvatskog naroda za stvaranjem samostalne, slobodne i neovisne države Hrvatske, te koji i danas na tim osnovama žele pridonositi izgradnji, razvoju i unaprjeđenju rada stranke, njezinih unutarnjih odnosa i njezina javnog djelovanja, radi očuvanja kontinuiteta Hrvatske demokratske zajednice sukladno izvornim načelima HDZ-a.

Cilj je promicati državotvorne i demokratske vrijednosti ostvarene temeljem povijesnog programa HDZ-a i dr. Franje Tuđmana utemeljitelja hrvatske države u vrijeme njezina stvaranja, obrane te izgradnje institucija i demokratskog sustava suvremene države Hrvatske tijekom prvih deset godina njenog postojanja; jačanje demokratskih standarda u HDZ-u i Državi; jačanje položaja utemeljitelja unutar HDZ-a; u danim i novim okolnostima, definiranje politička stajališta koja polaze od Tuđmanove povijesno-političke vizije odnosno izvorišnih osnova HDZ-a i kada je riječ o temeljnim pitanjima sadašnjost i budućnosti; promicati odgovornost u HDZ-u i svim sferama društva na demokršćanskim načelima.

Predsjednici[uredi | uredi kôd]

  1. Đuro Perica (2000.-2012.)
  2. Milan Kovač (2012.-2017.)
  3. Mario Kapulica (2017.-)

Počasni predsjednik[uredi | uredi kôd]

  1. Đuro Perica (od 2012.)

Vodstvo Zajednice[uredi | uredi kôd]

Na čelu Zajednice je predsjednik. Najviše tijelo je Sabora koja bira članove Predsjedništva, Nacionalnog odbora i Nadzornog odbora. Nacionalni odbor broji oko 100-njak članova.[2]

Predsjedništvo[uredi | uredi kôd]

Nacionalni odbor[uredi | uredi kôd]

Nacionalni odbor broji oko 100-njak utemeljitelja, 64 izabranih na Saboru Zajednice, članovi Predsjedništva i predsjednici županijskih zajednica, članovi Središnjeg odbora HDZ-a, župani i saborski zastupnici koji su utemeljitelji.

Predsjednik Nacionalnog odbora je Zdeslav Milas, a dopredsjednici književnik Božidar Petrač, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara i Igor Banovac. Među istaknutim utemeljiteljima članovi tog tijela su Vladimir Šeks, Zdenka Babić Petričević, Davor Aras, Vice Vukojević, sin Franje Tuđmana, Stjepan Tuđman, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, zastupnici u Saboru Petar Škorić, Martin Baričević i Josip Đakić te zadarski župan Božidar Longin.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjska poveznica[uredi | uredi kôd]

http://www.hdz.hr/mi-smo/ustrojstvo/zajednica-utemeljitelja-hdz-dr-franjo-tudman