Zakonik dvanaest ploča

Izvor: Wikipedija

Zakonik dvanaest ploča (lat. Leges duodecim tabularum), ponekad i Zakon (ili Zakonik) dvanaest tablica, je prva i najvažnija kodifikacija rimskog građanskog prava.

Zakonik je bio urezan na brončane[1] ploče i postavljen na rimskom forumu 451/450. god. pr. Kr. Ondje je stajao sve dok Gali nisu zapalili Rim oko 390. god. pr. Kr.

Nastanak[uredi | uredi kôd]

Zakonikom dvanaest ploča počinje povijest rimskog privatnog prava.

Njegovu izradu inicirali su plebejci tijekom borbe protiv prava i samovolje patricija; u rukama patricija bile su sve pravne formule, te su ih oni držali u tajnosti. Plebejci su im se uvijek morali obraćati za pomoć i savjete, osjećali su se nesigurno i nisu vjerovali u nepristranost patricija. Fiksiranjem odredaba u pismu, dostupnom svima, došao je kraj samovolji patricija.

Etruščanski utjecaji na zakone nisu sigurni, ali je vidljiv utjecaj Grka. Naime, rimljani su uputili grupu patricija u Grčku da se upozna sa Solonovim zakonima. Nakon toga je izabrana komisija od deset patricija (tzv. decemviri legibus scribundis) sa zadatkom da popiše zakone. Ta je komisija najprije izvela pred skupštinu deset ploča zakona 451. g. pr. Kr., koji su prihvaćeni, a zatim su iduće godine dopunili zakone te podnijeli još dvije ploče zakona pred skupštinu, a koji su također prihvaćeni.[2]

Područje i karakter[uredi | uredi kôd]

Zakonik sadržava pravila o privatnom pravu, parbenom postupku, kaznenom pravu, javnom pravu i sakralnom pravu.

Zakonik nosi dosta primitivnih i barbarskih obilježja (bičevanje ljudi i bacanje u okove), ali je ipak on osnova rimskog privatnog prava.

Nikada nije ukinut te je ostao na snazi sve do Justinijanove kodifikacije.

Forma[uredi | uredi kôd]

Jezik na pločama je arhaičan. Izvorni tekst zakonika nije sačuvan; formulacije odredaba poznajemo iz citata antičkih pisaca (najpoznatiji od njih je Tit Livije).

Sadržaj po pločama[uredi | uredi kôd]

Sadržaj na pločama dijeli se ovako:

1. ploča: pozivanje pred sud

2. ploča: raspravljanje pred sudom

3. ploča: ovrha

4. ploča: obiteljsko pravo

5. ploča: tutorstvo i nasljedno pravo

6. ploča: vlasništvo i pravni poslovi

7. ploča: susjedovi i međašni odnosi

8. ploča: privatni delikti

9. ploča: javni delikti i kazneni postupak

10. ploča: redarstveni propisi i ius sacrum (sakralno pravo)

11. i 12. ploča: nadopune ostalim pločama

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Zakonik dvanaest ploča / preveo, uvod napisao i komentar sastavio Ante Romac, Zagreb : Latina et Graeca, 1994. Biblioteka Latina et Graeca ; knj. 33.
  • Romac, Ante: Rječnik rimskog prava, treće izdanje, Informator, Zagreb, 1989. ISBN 86-301-0085-0

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. "Dvanaest ploča" na stranici proleksis.lzmk.hr, Opća i nacionalna enciklopedija u 20 svezaka, sv. V., str. 257, Zagreb, 2005. ISBN 953-7224-05-8
  2. Romac, Ante: Rječnik rimskog prava, treće izdanje, Informator, Zagreb, 1989. ISBN 86-301-0085-0, str. 189

Poveznice[uredi | uredi kôd]