Zaljev (2009.)

Izvor: Wikipedija
Zaljev
Naslov izvornika
The Cove
RedateljLouie Psihoyos
ProducentFisher Stevens
Paula DuPre Pesmen
ScenaristMark Monroe
Glavne ulogeRic O'Barry
GlazbaJ. Ralph
DistributerLionsgate
Godina izdanja2009.
Trajanje91 min.
DržavaFlag of the United States.svg SAD
Jezikengleski
Žanrdokumentarni
Mrežno sjedište
IMDB Logo 2016.svg Profil na IMDb-u
Applications-multimedia.svg Portal o filmu

Zaljev je američki dokumentarni film iz 2009. godine, koji opisuje sezonski lov i ubijanje dupina u Nacionalnom parku u Taijiu, u Japanu. Dobitnik je Oscara za najbolji dokumentarni film i brojnih drugih filmskih nagrada. Film je režirao bivši fotograf National Geographica Louie Psihoyos. Većina filma snimljena je tijekom 2007. godine U snimanjima je korištena visoko razvijena oprema, koja se koristi i u američkim filmskim studijima te u podvodnim snimanjima.

Film prati djelovanje američkog ekologa Rica O'Barryja s ciljem zabrane lova na dupine. On je jedan od prvih dresera dupina u svijetu, koji je ostavio taj posao, kada je shvatio, da su dupini nesretni u zatočeništvu i od tada se bori za zaštitu dupina.

U japanskom gradiću Taijiu događa se svake godine jedan od najvećih lova na dupine u svijetu od rujna do početka ljeta. To je lokalna tradicija, koja nije poznata izvan šireg područja grada. Lokalne vlasti pod zaštitom državnih vlasti dozvoljavaju lov i ubijanje dupina. To se događa daleko od očiju javnosti u zaljevu, koji je prirodno teško dostupan. Strogo je zabranjeno svako snimanje događaja. Stoga je Ric O'Barry oformio ekipu od desetak profesionalnih snimatelja, ronioca i ekologa. Nakon dugotrajnih priprema, tajno su snimili lov i ubijanje dupina po prvi put. Mali broj ulovljenih dupina prodaje se vodenim parkovima, dupinarijima iz cijelog svijeta, a ostali se ubijaju na brutalan način, što je po prvi put snimljeno. Meso dupina prodaje se u ribarnicama i trgovinama u Japanu, makar ima visoke koncentracije žive, koja je opasna po ljudsko zdravlje, naročito za trudnice i djecu.

Film je izazvao brojne reakcije širom svijeta, ali još nije doveo do zabrane lova i ubijanja dupina, zbog jakog lobiranja japanske vlade. Nakon prikazivanja filma, obavljena su mjerenja koncentracije žive u organizmnu stanovnika Taijia i utvrđeno je, da su jako iznad normalnih i dozvoljenih vrijednosti. Meso dupina zabranjeno je za konzumiranje u lokalnim školama, a jedan dio osoba koje imaju veze s lovom dupina, dobile su otkaz.

Film naglašava činjenicu, da je broj dupina stradao u lovu u Taijiu nekoliko puta veći od broja ubijenih kitova na Antarktici. U izvješćima stoji, da se svake godine u Japanu ubije oko 23 000 dupina. Dupini su se lovili i u nekim drugim dijelovima svijeta poput Farskih Otoka, Salomonskih Otoka, Havaja, Kiribata, Tajvana, ali je došlo do zabrane u posljednjim desetljećima pa postoji samo krivolov u malim količinama.