Zapadnoškotski bijeli terijer

Izvor: Wikipedija
Zapadnoškotski bijeli terijer
Klasifikacija FCI
Skupina 3. Terijeri
Odsjek 2. Mali terijeri
Pododsjek
Standard br. 85 na 24/06/87 (en / [ fr])
Ime West Highland White Terrier
Varijetet
Tip
Podrijetlo Ujedinjeno Kraljevstvo
Patronat
Visina 23-28 cm
Masa 6.8 - 9 kg (odrasli pas muškog spola), 6 - 7.2 kg (odrasli pas ženskog spola)
Popis domaćih pasa

Zapadnoškotski bijeli terijer, poznat i kao Westie, je vrsta psa poznatog po svojoj živahnosti, odvažnosti i potpuno bijeloj dlaci. Izuzetno je prijateljskog ponašanja, pogotovo prema starijoj djeci, ali zahtijeva i puno pažnje. U svijetu je poznat kao maskota škotskog whiskyja Black & White i kao logo za Cesar hranu za pse. Mnogi vjeruju da je nastao križanjem škotskog terijera i Cairna.

Izgled[uredi | uredi kôd]

Westie ima tamne, sjajne oči koje imaju prodorni pogled. Uši su mu male i uzdignute dajući psu izgled spremnosti za svaku situaciju. Težina odraslog psa muškog spola je od 6,8 do 9 kg, a za ženskog od 6 do 7,2 kg.[1]

Naraste od 23 do 28 cm. Rep mu je uvijek uspravan. Unutrašnjost dlake mu je gusta i meka, a prema vani postaje gruba i zahtjeva redovito češljanje. Dlaka mu je srednje duljine i umjereno kudrava, čupava i treba ju redovito šišati. Mnogi vlasnici dlaku oko lica ostavljaju dugu tako da izgleda kao lavlja griva.

Westie, prilagodljiv svakoj situaciji

Ponašanje[uredi | uredi kôd]

Ova je pasmina puna energije i upornosti. Vrlo su razdragani, veseli, pametni i znatiželjni te donose radost u svaki dom. Radi svog temperamenta Westieja opisuju i kao "velikog psa u malom tijelu". Uvijek je na oprezu i može se smatrati psom-čuvarom, iako radi svoje veličine ne djeluje zastrašujuće. Ako ga se draži i provocira, reagira režanjem pa čak i ugrizom. Kada su mu rep i uši spušteni, Westie je zadovoljan, odnosno prilično sretan zbog nečega. To bi moglo biti dolazak vlasnika, žvakanje omiljene igračke ili jedenje. Izuzetno je društven s ostalim životinjama iako se "upoznavanje" s domaćim ljubimcima, uključujući i mačku, mora izvesti s dodatnim oprezom, premda se brzo privikne. Kako Westie spada među lovačke pse, potreban mu je veći prostor za trčanje i igru, ali unatoč tome, vrlo se brzo privikavaju i na male prostore, stanove. I u putovanjima je dobar suputnik jer se lako prilagodi na nove situacije i ljude. Radi svoje energije brzo se umori te više puta na dan drijema. Kao i ostali psi, puno bolje reagira na ljubav i pažnju nego na okrutnost. Vrlo su tvrdoglavi i učinit će sve što je u njihovoj moći da nametnu svoju volju.

Njega i zdravlje[uredi | uredi kôd]

Zapadnoškotskom bijelom terijeru potrebno je redovito češljanje dlake da bi ostala prirodna i čista

Westie je skloniji suhoj dlaci pa često kupanje može iritirati kožu. Kupanje jednom mjesečno ili rjeđe neće izazvati probleme. Potrebno je češće češljanje kako bi se dlaka održala prirodna i čista. Češću higijenu zahtijevaju unutrašnjost ušiju te oči kako bi se izbjegla infekcija. Kao i ostalim psima, Westieju je potrebno oko 13 sati spavanja na dan. Lako će se prilagoditi ritmu spavanja svojih vlasnika. Kada postanu neovisniji, Westieji mogu provesti jedno vrijeme sami. Dlaka se linja uglavnom u proljeće. U ostalim godišnjim dobima linja se vrlo malo.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. West Highland White Terrier Breed Standard. The Kennel Club. 10. svibnja 2006. Inačica izvorne stranice arhivirana 3. ožujka 2007. Pristupljeno 6. siječnja 2009.

Literatura[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Zapadnoškotski bijeli terijer
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Zapadnoškotski bijeli terijer