Zapovjedništvo specijalnih snaga OSRH

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Zapovjedništvo specijalnih snaga
Osnovana veljača 2015.
Sjedište Vojarna "Drgomalj" Delnice
Geslo Viribus unitis
Dan postrojbe 8. rujna
Sudjelovanje u borbama Rat u Afganistanu Rat u Iraku Odlučna podrška Rat protiv terorizma
Zapovjednici
Trenutačni
zapovjednik
brigadir Perica Turalija
Znakovlje
Beretka zelena

Zapovjedništvo specijalnih snaga (kratica ZSS) je cjelina Oružanih snaga Republike Hrvatske, podređena Glavnom stožeru OSRH, čija je misija osigurati borbenu spremnost specijalnih snaga za operacije u obrani teritorijalne cjelovitosti, suvereniteta i neovisnosti Republike Hrvatske te za sudjelovanje u NATO i koalicijskim vođenim operacijama.

Zapovjedništvo specijalnih snaga nastalo je iz Bojne za specijalna djelovanja (BSD) koja je postojala do prosinca 2014. godine, kada je u cilju reorganizacije i uspostavljanja nove strukture, a u skladu s odredbama Dugoročnog plana razvoja OS RH za razdoblje 2015. do 2024. godine, te odlukom Predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga, odlukom ministra obrane RH i zapovijedi načelnika GS OS RH, pokrenuto gašenje BSD-a i stvaranje Zapovjedništva specijalnih snaga. Cilj preustrojavanja je stvaranje interoperabilnih, razmjestivih i spremnih snaga za specijalne operacije koje će biti sposobne odgovoriti svojim djelovanjem na trenutne i buduće sigurnosne izazove.

Početkom veljače 2015. godine ustrojeno je Zapovjedništvo specijalnih snaga koje u svom sastavu ima i pet ustrojbenih jedinica.

Dan Zapovjedništva specijalnih snaga je dan ustroja i nastanka prve postrojbe za specijalna djelovanja u OS RH - Bojne za specijalna djelovanja, 8. rujna 2000. godine.[1]

Postrojbe ZSS-a[uredi VE | uredi]

Zapovjedna satnija[uredi VE | uredi]

Vježba pripadnika ZSS-a

Zadaće Zapovjedne satnije ZSS-a, temelje se na pružanju pravovremene i cjelovite potpore Zapovjedništvu specijalnih snaga kroz segmente sanitetskog osiguranja, prometnog osiguranja, nabavom, opskrbom, skladištenjem, izdavanjem i održavanjem materijalno tehničkih sredstava, svih komunikacijskih sredstava i cjelokupnoj logističkoj potpori, kao i provođenju zadaća čuvanja i osiguranja ključnih objekata ZSS-a. Zapovjedna satnija je smještena u Delnicama.

1. grupa specijalnih snaga[uredi VE | uredi]

Misija 1. GSS je planiranje, priprema i provedba specijalnih operacija koje uključuju tri osnovne zadaće: izravnu akciju (IA), specijalno izviđanje i nadzor (SI) i vojnu pomoć (VP), u kopnenom okruženju, kroz puni spektar vojnih djelovanja a u cilju potpore i zaštite strateških interesa Republike Hrvatske.

Popis zadaća važnih za misiju usmjeren je na krajnje efekte koje imaju za cilj polučiti maksimalan učinak na operativne i strateške ciljeve, a izravno podupiru Zapovjedništvo specijalnih snaga. Pritom je potpuno jasno da pojedine zadaće u okviru dane misije zahtijevaju eksternu potporu kao što je na primjer potpora u zračnom transportu, komunikacijskim sredstvima, obavještajnoj ili logističkoj potpori. 1. GSS je smještena u Udbini.

2. grupa specijalnih snaga[uredi VE | uredi]

Misija 2. GSS proizlazi iz misije Zapovjedništva specijalnih snaga i obuhvaća planiranje, pripremu i provedbu specijalnih operacija kroz tri osnovne zadaće: specijalno izviđanje i motrenje, izravne akcije i vojna pomoć, sa dodatnom sposobnošću djelovanja ispod i/ili na vodenim površinama (mora, rijeke, jezera, obalna područja i sva ostala vodena okruženja). 2. GSS je smještena u Lori u Splitu.

Komando satnija[uredi VE | uredi]

Komando satnija se sastoji od zapovjednog elementa, vodova za specijalna djelovanja (SOTU-a) u koje se razmještaju oni koji prođu inicijalnu fazu obuke na Temeljnoj obuci za specijalna djelovanja (TOzSD), a prije narednih i naprednih obuka po specijalnostima. Komando satnija (KS) samostalno ili u sastavu drugih snaga provodi djelovanja sa ograničenom sposobnošću provedbe izravnih akcija i specijalnog izviđanja.

Komando satnija podupire Grupe specijalnih snaga, omogućuje profesionalni razvoj vojnika, dočasnika i časnika u dostizanju sposobnosti operativca specijalnih snaga, te izvršava i ostale zadaće od interesa za Zapovjedništvo specijalnih snaga. Komando satnija je smještena u Delnicama.

Satnija za obuku[uredi VE | uredi]

Misija Satnije za obuku je pružanje potpore u temeljnoj i specijalističkoj obuci sastavnicama Zapovjedništva specijalnih snaga kao i za planiranje, pripremu i provedbu punog spektra specijalnih operacija koji uključuje tri osnovne zadaće – izravnu akciju (IA), specijalno izviđanje i nadzor (SI) i vojnu pomoć (VP), kroz puni spektar vojnih djelovanja.

Popis zadaća važnih za misiju usmjeren je na krajnje efekte koje imaju za cilj polučiti maksimalan učinak na operativne i strateške ciljeve a izravno podupiru Zapovjedništvo specijalnih snaga. Potpuno je jasno da pojedine zadaće u okviru dane misije zahtijevaju eksternu potporu kao što je na primjer potpora u zračnom transportu, komunikacijskim sredstvima, obavještajnoj ili logističkoj potpori. Satnija za obuku je smještena u Delnicama.

Poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

http://www.osrh.hr/#rubData/HTML/HR/O NAMA/ZSS/02_20150619_Postrojbe_ZSS_v1/Postrojbe_ZSS_HR.htm