Zapovjedništvo specijalnih snaga OSRH

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Zapovjedništvo specijalnih snaga
Oznaka ZSS-a
Osnovana veljača 2015.
Grana Oružane snage Republike Hrvatske
Vrsta Specijalne Snage
Uloga Direktna akcija
Specijalno izviđanje
Protuterorizam
Nekonvencionalno ratovanje
Spašavanje taoca
Vojna pomoć
Sjedište Vojarna Drgomalj, Delnice
Vojarna Josip Jović, Udbina
Vojna luka Lora, Split
Geslo Viribus unitis
Dan postrojbe 18. svibnja
Sudjelovanje u borbama Rat u Afganistanu (2003-2020)
Operacija Atalanta (2014-)
Odlikovanja Red bana Josipa Jelačića
Zapovjednici
Trenutačni
zapovjednik
brigadir Perica Turalija
Znakovlje
Beretka zelena

Zapovjedništvo specijalnih snaga (kratica ZSS) je cjelina Oružanih snaga Republike Hrvatske, podređena Glavnom stožeru OSRH, čija je misija osigurati borbenu spremnost specijalnih snaga za operacije u obrani teritorijalne cjelovitosti, suvereniteta i neovisnosti Republike Hrvatske te za sudjelovanje u NATO i koalicijskim vođenim operacijama.

Zapovjedništvo specijalnih snaga nastalo je iz Bojne za specijalna djelovanja (BSD) koja je postojala do prosinca 2014. godine, kada je u cilju reorganizacije i uspostavljanja nove strukture, a u skladu s odredbama Dugoročnog plana razvoja OS RH za razdoblje 2015. do 2024. godine, te odlukom Predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga, odlukom ministra obrane RH i zapovijedi načelnika GS OS RH, pokrenuto gašenje BSD-a i stvaranje Zapovjedništva specijalnih snaga. Cilj preustrojavanja je stvaranje interoperabilnih, razmjestivih i spremnih snaga za specijalne operacije koje će biti sposobne odgovoriti svojim djelovanjem na trenutne i buduće sigurnosne izazove.

Početkom veljače 2015. godine ustrojeno je Zapovjedništvo specijalnih snaga koje u svom sastavu ima i pet ustrojbenih jedinica. Zapovjedna satnija, Komando satnija i Satnija za obuku se nalaze u Delnicama. 1. Grupa specijalnih snaga se nalazi u Udbini, a 2. grupa specijalnih snaga u ratnoj luci Lora u Splitu.

ZSS obilježava 18. svibnja kao obljetnicu osnivanja Specijalnih snaga Hrvatske vojske i Dan Zapovjedništva specijalnih snaga u spomen na 18. svibnja 1991. godine kada je ustrojena Bojna Zrinski kao elitna postrojba Hrvatske vojske. Njezinu tradiciju nastavila je Bojna za specijalna djelovanja, a kasnije novoustrojeno Zapovjedništvo specijalnih snaga.[1]

U Domovinskom ratu je poginulo 75 pripadnika specijalnih postrojbi Oružanih snaga RH.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Pripadnici ZSS-a
Vježba gađanja
Vježba pripadnika ZSS-a

Stalnim transformacijama i obliklovanjima vojnih sustava uslijed novih izazova i postavljenih zadaća u OSRH, mjerodavne institucije su 2000. godine, donijele odluku o ustrojavanju nove postrojbe pod nazivom Bojna za specijalna djelovanja. Cilj ustrojavanja je bio stvaranje postrojbe koja će objediniti i prihvatiti nove standarde kako bi se što lakše Oružane snage RH integrirale u NATO savez.

Bojna za specijalna djelovanja je bila namjenska postrojba OSRH, koja je osnovana 8. rujna 2000. godine, a nastala je spajanjem djelatnika Središta za posebne borbene vještine iz Šepurina i dijelom pripadnika iz 1. hrvatskog gardijskog zdruga koji je svojim ustrojem bio višenamjenska postrojba OSRH. Premještanjem postrojbe iz vojarne Šepurine kod Zadra u vojarnu Dragomalj u Delnicama, krenulo se s realizacijom zadaća iz nove vizije razvoja OSRH.

Bojna za specijalna djelovanja postojala je do prosinca 2014. godine, kada je u cilju reorganizacije i uspostavljanja nove strukture, a u skladu s odredbama Dugoročnog plana razvoja OS RH za razdoblje 2015. do 2024. godine, te Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga, Odlukom ministra Obrane RH i Zapovijedi načelnika GS OS RH, pokrenuto gašenje BSD-a i stvaranje Zapovjedništva specijalnih snaga. Cilj preustrojavanja je stvaranje interoperabilnih, razmjestivih i spremnih snaga za specijalne operacije koje će biti sposobne odgovoriti svojim djelovanjem na trenutne i buduće sigurnosne izazove.

Početkom veljače 2015. godine ustrojeno je Zapovjedništvo specijalnih snaga koje u svom sastavu ima i pet ustrojbenih jedinica. Zapovjedni i vodeći kadar Zapovjedništva specijalnih snaga čine pripadnici koji su proizišli iz rata, i koji su bili u sastavu specijalnih postrojbi, gardijskih brigada i izvidničkih postrojbi OSRH.

ZSS obilježava 18. svibnja kao obljetnicu osnivanja Specijalnih snaga Hrvatske vojske i Dan Zapovjedništva specijalnih snaga u spomen na 18. svibnja 1991. godine kada je ustrojena Bojna Zrinski kao elitna postrojba Hrvatske vojske. Njezinu tradiciju nastavila je Bojna za specijalna djelovanja, a kasnije novoustrojeno Zapovjedništvo specijalnih snaga.[2]

Postrojbe ZSS-a[uredi | uredi kôd]

Zapovjedna satnija[uredi | uredi kôd]

Zadaće Zapovjedne satnije ZSS-a, temelje se na pružanju pravovremene i cjelovite potpore Zapovjedništvu specijalnih snaga kroz segmente sanitetskog osiguranja, prometnog osiguranja, nabavom, opskrbom, skladištenjem, izdavanjem i održavanjem materijalno tehničkih sredstava, svih komunikacijskih sredstava i cjelokupnoj logističkoj potpori, kao i provođenju zadaća čuvanja i osiguranja ključnih objekata ZSS-a. Zapovjedna satnija je smještena u Delnicama.

1. grupa specijalnih snaga[uredi | uredi kôd]

Misija 1. GSS je planiranje, priprema i provedba specijalnih operacija koje uključuju tri osnovne zadaće: izravnu akciju (IA), specijalno izviđanje i nadzor (SI) i vojnu pomoć (VP), u kopnenom okruženju, kroz puni spektar vojnih djelovanja a u cilju potpore i zaštite strateških interesa Republike Hrvatske.

Popis zadaća važnih za misiju usmjeren je na krajnje efekte koje imaju za cilj polučiti maksimalan učinak na operativne i strateške ciljeve, a izravno podupiru Zapovjedništvo specijalnih snaga. Pritom je potpuno jasno da pojedine zadaće u okviru dane misije zahtijevaju eksternu potporu kao što je na primjer potpora u zračnom transportu, komunikacijskim sredstvima, obavještajnoj ili logističkoj potpori. 1. GSS je smještena u Vojarni Josip Jović u Udbini.

2. grupa specijalnih snaga[uredi | uredi kôd]

Misija 2. GSS proizlazi iz misije Zapovjedništva specijalnih snaga i obuhvaća planiranje, pripremu i provedbu specijalnih operacija kroz tri osnovne zadaće: specijalno izviđanje i motrenje, izravne akcije i vojna pomoć, sa dodatnom sposobnošću djelovanja ispod i/ili na vodenim površinama (mora, rijeke, jezera, obalna područja i sva ostala vodena okruženja). 2. GSS je smještena u ratnoj luci Lori u Splitu.

Komando satnija[uredi | uredi kôd]

Komando satnija se sastoji od zapovjednog elementa, vodova za specijalna djelovanja (SOTU-a) u koje se razmještaju oni koji prođu inicijalnu fazu obuke na Temeljnoj obuci za specijalna djelovanja (TOzSD), a prije narednih i naprednih obuka po specijalnostima. Komando satnija (KS) samostalno ili u sastavu drugih snaga provodi djelovanja sa ograničenom sposobnošću provedbe izravnih akcija i specijalnog izviđanja.

Komando satnija podupire Grupe specijalnih snaga, omogućuje profesionalni razvoj vojnika, dočasnika i časnika u dostizanju sposobnosti operativca specijalnih snaga, te izvršava i ostale zadaće od interesa za Zapovjedništvo specijalnih snaga. Komando satnija je smještena u Delnicama.

Satnija za obuku[uredi | uredi kôd]

Misija Satnije za obuku je pružanje potpore u temeljnoj i specijalističkoj obuci sastavnicama Zapovjedništva specijalnih snaga kao i za planiranje, pripremu i provedbu punog spektra specijalnih operacija koji uključuje tri osnovne zadaće – izravnu akciju (IA), specijalno izviđanje i nadzor (SI) i vojnu pomoć (VP), kroz puni spektar vojnih djelovanja.

Popis zadaća važnih za misiju usmjeren je na krajnje efekte koje imaju za cilj polučiti maksimalan učinak na operativne i strateške ciljeve a izravno podupiru Zapovjedništvo specijalnih snaga. Potpuno je jasno da pojedine zadaće u okviru dane misije zahtijevaju eksternu potporu kao što je na primjer potpora u zračnom transportu, komunikacijskim sredstvima, obavještajnoj ili logističkoj potpori. Satnija za obuku je smještena u Delnicama.

Međunarodna vojna suradnja[uredi | uredi kôd]

  • Suradnja s OS Republike Poljske
    • Zapovjedništvo za specijalne operacije oružanih snaga Republike Poljske (POLSOCOM)
  • Suradnja s ostalim zemljama članicama NATO-a i EU

Oprema[uredi | uredi kôd]

Kiowa Warrior
Samokresi
Model Slika Kalibar Porijeklo
HS Produkt HS
HS2000
9x19mm Flag of Croatia.svg Hrvatska
HS Produkt SF
XDM
9x19mm Flag of Croatia.svg Hrvatska
Strojnice
Model Slika Kalibar Porijeklo
Heckler & Koch MP7
MP7
4.6x30mm Flag of Germany.svg Njemačka
Heckler & Koch UMP
UMP
9x19mm Flag of Germany.svg Njemačka
Heckler & Koch MP5
MP5
9x19mm Flag of Germany.svg Njemačka
Jurišne puške
Model Slika Kalibar Porijeklo
HS Produkt VHS-2 5.56x45mm Flag of Croatia.svg Hrvatska
Heckler & Koch G-36
G36
5.56x45mm Flag of Germany.svg Njemačka
Heckler & Koch HK416
HK416
5.56x45mm Flag of Germany.svg Njemačka
Colt M4
M4
5.56x45mm Flag of the United States.svg SAD 200
FN SCAR
SCAR
5.56x45mm Flag of Belgium (civil).svg Belgija
FN F2000
FN2000
5.56x45mm Flag of Belgium (civil).svg Belgija
Puškostrojnice
Model Slika Kalibar Porijeklo
FN Minimi
Minimi
5.56x45mm Flag of Belgium (civil).svg Belgija
Heckler & Koch HK21
HK21
5.56x45mm Flag of Germany.svg Njemačka
Browning M2
Browning M2
12.7x99mm Flag of the United States.svg SAD
Snajperske puške
Model Slika Kalibar Porijeklo
Heckler & Koch HK417
HK417
7.62×51mm Flag of Germany.svg Njemačka
Remington M40
Remington M40
7.62×51mm Flag of the United States.svg SAD
SAKO TRG-42
TRG-42
7.62x67mm Flag of Finland.svg Finska
Barrett M82
M82A1 barrett.jpeg
12.7×99mm Flag of the United States.svg SAD
Metallic RT-20
RT-20
20x110mm Flag of Croatia.svg Hrvatska
Bacači granata
Model Slika Kalibar Porijeklo
HS Produkt VHS-BG 40x46mm Flag of Croatia.svg Hrvatska
Heckler & Koch AG36
AG36
40x46mm Flag of Germany.svg Njemačka
Metallic RBG-6
RBG-6
40x46mm Flag of South Africa.svg JAR

Flag of Croatia.svg Hrvatska

Mk 19 bacač granata
Mk 19
40x53mm Flag of the United States.svg SAD

Galerija[uredi | uredi kôd]

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

http://www.osrh.hr/#rubData/HTML/HR/O NAMA/ZSS/02_20150619_Postrojbe_ZSS_v1/Postrojbe_ZSS_HR.htm