Zastava M53

Izvor: Wikipedija
Zastava M53

Vrsta strojnica opće namjene

Srednji mitraljez

Država podrijetla SFR Jugoslavija
Povijest uporabe
U službi 1953. – danas
U uporabi u Vidi korisnici
Ratovi Iransko-irački rat
Zaljevski rat
Domovinski rat
Drugi zaljevski rat
Povijest proizvodnje
Proizvođač Zastava Arms
Svojstva
Dužina 1220 mm
Masa 11,5 kg
Streljivo 7.92×57mm Mauser
Dužina cijevi 535 mm
Brzina gađanja 800–1050 m/s
Domet 1200 m (učinkoviti domet)
Kapacitet spremnika 50 metaka u redeniku
250 metaka u kutiji
Ciljnik čelični ciljnik

Zastava M53 je jugoslavenska strojnica opće namjene kojeg je proizvodila kragujevačka tvrtka Zastava Arms. M53 poznat je i pod nadimkom "Garonja".[1] Nastao je na temelju obrnutog inženjeringa njemačke strojnice MG 42[2] te je zadržano streljivo kalibra 7.92×57mm Mauser. Zadržane su i ostale značajke njemačkog originala čime je M53 postao njegova identična kopija.

Karakteristike[uredi | uredi kôd]

Zastava M53 može se montirati na postolje koje se počelo proizvoditi godinu dana prije samog oružja a bilo je predviđeno za njemački MG 42 kojeg je JNA zarobila tijekom 2. svjetskog rata ili dobila od Sovjetskog Saveza. Pri uporabi strojnice montirane na postolje, strijelac mora imati dva pomoćnika. Jedan je zadužen za pridržavanje redenika na putu od kutije do uvodnika (jer se s postolja obično gađa dužim rafalima nego s nožica) a drugi je zadužen za punjenje ispražnjenih redenika i dopremu streljiva (u slučaju da posadi nije dodijeljen donositelj streljiva odnosno treći pomoćnik).

Spomenuti rat je pokazao da je M53 uz pažljiv odnos prema oružju i upotrebljavanom streljivu, djelovao jednako dobro kao i suvremenije strojnice poput Zastave M84 i PKM-a koji su po svojim taktičko-tehničkim svojstvima većinom bolji od M53.

Korisnici[uredi | uredi kôd]

Sadašnji korisnici[uredi | uredi kôd]

Bivši korisnici[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Hrvatski vojnik (http://www.hrvatski-vojnik.hr). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Hrvatski vojnik.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]