Zastava Sjeverne Dakote

Izvor: Wikipedija
Zastava Sjeverne Dakote
Zastava Sjeverne Dakote
Uporaba Državna i civilna zastava
Omjer 3:5
Usvojena 3. ožujka 1911.
Dizajn Jednobojnica (tamno plavo) s nešto izmijenjenim grbom SAD-a u sredini.

Zastava Sjeverne Dakote je službena zastava američke savezne države Sjeverna Dakota. Riječ je o gotovo identičnoj kopiji barjaka kojeg su trupe iz Sjevene Dakote koristile tijekom Filipinsko-američkog rata. Zastavu je službeno usvojila Zakonodavna skupština Sjeverne Dakote 3. ožujka 1911. iako u tom trenutku nisu precizno navedene boje zastave.

U sredini zastave plave pozadine dominira Grb SAD-a koji je malo izmijenjen u odnosu na original. Ispod orlovih kandži u kojima drži maslinovu grančicu i 13 strijela nalazi se crvena traka s bijelim natpisom NORTH DAKOTA (hrv. Sjeverna Dakota).

Službeni omjer zastave je 32:26 zbog čega je znatno kraća u odnosu na zastave drugih američkih saveznih država. Međutim, zastava se u praksi proizvodi i prodaje u omjeru 5:3.

2001. godine je Sjevernoameričko veksilološko društvo provelo istraživanje o najbolje dizajniranim zastavama američkih saveznih država i teritorija te kanadskih provincija. Zastava Sjeverne Dakote je svrstana na 56. mjesto u konkurenciji od ukupno 72 zastave.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. NAVA.org. Inačica izvorne stranice arhivirana 6. lipnja 2011. Pristupljeno 14. kolovoza 2021. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]