Zdenko Škrabalo

Izvor: Wikipedija

Zdenko Škrabalo (Sombor, 4. kolovoza 1929. – Zagreb, 12. siječnja 2014.) je hrvatski akademik i diplomat. Stariji je brat Ive Škrabala, hrvatskog filmskog redatelja i bivšeg doministra kulture RH.[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodio se u bačkom gradu Somboru 1929. godine, od oca Mate Škrabala, suca i povjerenika Hrvatskog radiše za cijelu Vojvodinu, rodom s Pelješca, i bačkoj hrvatske plemenitašice iz obitelji Vidaković (od grane Kajtinih iz Lemeša)[2][3] Jelene Huške Vidaković.[4]

U rodnom gradu je pohađao osnovnu školu i gimnaziju. Studirao je Medicinu u Zagrebu, gdje je diplomirao 1953. Specijalizirao je internu medicinu.

Nakon što je položio specijalistički ispit surađivao je s dr Hauptmannom na utemeljenju Klinike za unutarnje bolesti Medicinskog fakulteta u zagrebačkoj bolnici "Ozren Novosel". U istoj je bio voditeljem odsjeka i voditeljem Centra za dijabetes "Vuk Vrhovac".

Na svom fakultetu je doktorirao je na temu poremećaja rada žlijezda s unutarnjim izlučivanjem.

U više navrata se usavršavao u Njemačkoj u nekoliko gradova. Ondje je bio utemeljiteljem prvog laboratorija za citologiju endokrinih organa u Njemačkoj. Poslije se usavršavao u Londonu, Louvainu, Bostonu i Torontu.

1976. je postao redovitim profesorom na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Pored zagrebačkog, predavao je i na sveučilištima u Dacci, Bostonu, Hamburgu, Frankfurtu i La Valleti.

Znanstvenička karijera[uredi | uredi kôd]

Radi u savjetodavnim tijelima Svjetske zdravstvene organizacije koja se bave šećernom bolesti.

U svjetskoj medicinskoj znanosti je poznat kad je prvi u svijetu opisao dotad nepoznatu nametničku bolest piroplazmozu. Kasnije je znatno pridonio u svjetskoj znanosti u proučavanju patologije štitnjače, andrologije, a posebice šećerne bolesti. Neki od njegovih doprinosa su bili pionirski u tim područjima.

Autor je velikog broja znanstvenih članaka (preko 250), a Science Citation Index navodi da su mu radovi citirani 133 puta.

Članom je više domaćih, inozemnih (SAD, Njemačka, UK, Mađarska, Kolumbija, Peru, Kina) i međunarodnih liječničkih organizacija.

Od 1992. je redovitim članom HAZU.

Diplomatska karijera[uredi | uredi kôd]

Od 1990. se politički odnosno diplomatski angažirao na osamostaljenju Republike Hrvatske.

1991./92. godine je bio savjetnikom u Uredu Predsjednika RH, a područje djelovanja su mu bile međunarodne organizacije sa sjedištem u Ženevi (UN, Crveni križ).

1992. i 1993. godine je bio ministrom vanjskih poslova RH.

Nakon toga je obnašao dužnost veleposlanika Republike Hrvatske u Švicarskoj i Lihtenštajnu do 1996. Nakon toga je veleposlanikom na novom mjestu, u susjednoj Mađarskoj sve do umirovljenja u listopadu 2000. godine.

Vanjske poveznice i referencije[uredi | uredi kôd]

  1. Zavod za kulturu vojvođanskih HrvataInačica izvorne stranice arhivirana 12. siječnja 2014. Zavod u Splitu na XVIII. danima ogranka Matice hrvatske. Priredila: Katarina Čeliković. 7. prosinca 2010.
  2. Miroljub br.11/2001. Iz naše povisti - grofovi za plugom barunice u papučama (Povijest hrvatskog plemstva u Bačkoj) Iz
  3. Vrilo mudrosti Slavonski Brod
  4. Zapis, bilten Hrvatskog filmskog saveza. Godina 2006. Broj 56 Inokosni liberal. Razgovor s Ivom Škrabalom. Razgovarao Duško Popović