Zdravka Krstulović

Izvor: Wikipedija
Zdravka Krstulović
Zdravka Krstulović
Zdravka Krstulović
Rođenje 30. rujna 1940., Split, Hrvatska
Smrt 5. prosinca 2003., Varaždin, Hrvatska
Godine rada 1965.1999.
Važnije uloge Anđa Vlajina (Naše malo misto)
Violeta (Velo misto)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Zdravka Krstulović (Split, 30. rujna 1940.Varaždin, 5. prosinca 2003.), bila je hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica, široj publici najpoznatija po ulogama Anđe Vlajine u "Našem malom mistu" i Violete u "Velom mistu".

Životopis[uredi | uredi kôd]

Zdravka Krstulović je rođena u predratnom Splitu, u blizini Hrvatskog narodnog kazališta. Već u osnovnoj i srednjoj školi bavila se baletom, operetom i glumom.

Kazalište[uredi | uredi kôd]

Nakon završene Akademije dramskih umjetnosti 1965. godine, kao mlada glumica, a pošto je bila stipendistica splitskog kazališta, ulazi u stalni angažman HNK-a. Glumi u većini predstava i ostvaruje iznimne uloge u "zlatnim danima" splitskog HNK. Neke od najznačajnijih uloga bile su joj: Mare u Fotezovoj "Kati Kapuralici", Kate Aždaja u "Libru Marka Uvodića", Charlotte Corday u "Marat/Sadeu", Ivana Orleanska u "Svetoj Ivani", Helena u "Trojankama", Ismena u Sofoklovoj "Antigoni, Desdemona u "Othellu", Calamity Jane u istoimenome mjuziklu i mnoge druge.

Od 1971. do 1978. bila je bez stalnog angažmana, te nastupa u zagrebačkim kazalištima ITD-u i Teatru u gostima. U Split i splitsko kazalište se vraća 1978. i nastavlja s nizanjem brojnih zapaženih uloga: Glorija u istoimenoj Marinkovićevoj drami, Gemma Polić u "Kamov, smrtopis", Gertruda u Hamletu, Petrunjela u Držićevu "Dundu Maroju", Agneza u Begovićevu "Pustolovu pred vratima", Jokasta u "Edipu", klaun i gospođa Peachum u Brechtovoj "Operi za tri groša" itd.

Film i televizija[uredi | uredi kôd]

Zdravka Krstulović je u karijeri snimila nekoliko igranih filmova:

Od televizijskih uloga, dvije su nezaboravne i po njima je publika najviše pamti: Anđa Vlajina u "Našem malom mistu" i Violeta u "Velom mistu". Maestralno je odglumila obje, potpuno različite, uloge, obje iz pera Miljenka Smoje. Također je glumila i u seriji "Nepokoreni grad". Glumila je i u seriji "Putovanje u Vučjak" (kao Irma Mondekarica) 1986. – 1987. i "Neuništivi" 1990.

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

Za svoj je umjetnički rad Zdravka Krstulović dobila niz nagrada, između ostalih: Godišnju nagradu grada Splita 1982.; tri puta Nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika; nagradu "Ivo Tijardović" za najbolje umjetničko ostvarenje i rad u Hrvatskom narodnom kazalištu Split; nagradu "Emanuel Vidović" za životno djelo u području umjetnosti i druge.

Hrvatski filmski časopis "Hollywood" uvrstio ju je 2005. na 14. mjesto najboljih hrvatskih filmskih glumaca svih vremena.

U sklopu Mediteranskog ženskog festivala koji se krajem rujna 2019. održao u Splitu, službeno je otkriven prvi ženski mural. Posvećen splitskoj glumici Zdravki Krstulović, s porukom "Ja sam Dalmacija", oslikavala ga je splitska umjetnica Josipa Krolo. Mural se nalazi u splitskom kotaru Gripe, u Ulici slobode na nathodniku pokraj Koteksa.[1]

Bolest i posljednji dani[uredi | uredi kôd]

Zdravki Krstulović je 1999. godine, nakon posljednje uloge u karijeri u predstavi "Buzdo" u sklopu Splitskog ljeta, dijagnosticirana Alzheimerova bolest. Obitelj ju je sljedeće godine uputila u Dom socijalne skrbi za starije i nemoćne osobe u Varaždinu, gdje je slavna glumica i preminula 5. prosinca 2003. godine.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Ja sam Dalmacija Prvi mural u Splitu posvećen ženskoj osobi, pogledajte o kome je riječ. www.dalmacijadanas.hr. Dalmacija Danas. 28. rujna 2019. Pristupljeno 30. rujna 2019.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]