Zdravka Krstulović

Izvor: Wikipedija
Zdravka Krstulović
Zdravka Krstulović
Zdravka Krstulović
Rođenje 30. rujna 1940. ( Split, Hrvatska)
Smrt 5. prosinca 2003. ( Varaždin, Hrvatska)
Godine rada 1965.1999.
Važnije uloge Anđa Vlajina (Naše malo misto)
Violeta (Velo misto)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Zdravka Krstulović (Split, 30. rujna 1940.Varaždin, 5. prosinca 2003.), bila je hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica, široj publici najpoznatija po ulogama Anđe Vlajine u "Našem malom mistu" i Violete u "Velom mistu".

Životopis[uredi | uredi kôd]

Zdravka Krstulović je rođena u predratnom Splitu, u blizini Hrvatskog narodnog kazališta. Već u osnovnoj i srednjoj školi bavila se baletom, operetom i glumom.

Kazalište[uredi | uredi kôd]

Nakon završene Akademije dramskih umjetnosti 1965. godine, kao mlada glumica, a pošto je bila stipendistica splitskog kazališta, ulazi u stalni angažman HNK-a. Glumi u većini predstava i ostvaruje iznimne uloge u "zlatnim danima" splitskog HNK. Neke od najznačajnijih uloga bile su joj: Mare u Fotezovoj "Kati Kapuralici", Kate Aždaja u "Libru Marka Uvodića", Charlotte Corday u "Marat/Sadeu", Ivana Orleanska u "Svetoj Ivani", Helena u "Trojankama", Ismena u Sofoklovoj "Antigoni, Desdemona u "Othellu", Calamity Jane u istoimenome mjuziklu i mnoge druge.

Od 1971. do 1978. bila je bez stalnog angažmana, te nastupa u zagrebačkim kazalištima ITD-u i Teatru u gostima. U Split i splitsko kazalište se vraća 1978. i nastavlja s nizanjem brojnih zapaženih uloga: Glorija u istoimenoj Marinkovićevoj drami, Gemma Polić u "Kamov, smrtopis", Gertruda u Hamletu, Petrunjela u Držićevu "Dundu Maroju", Agneza u Begovićevu "Pustolovu pred vratima", Jokasta u "Edipu", klaun i gospođa Peachum u Brechtovoj "Operi za tri groša" itd.

Film i televizija[uredi | uredi kôd]

Zdravka Krstulović je u karijeri snimila nekoliko igranih filmova:

Od televizijskih uloga, dvije su nezaboravne i po njima je publika najviše pamti: Anđa Vlajina u "Našem malom mistu" i Violeta u "Velom mistu". Maestralno je odglumila obje, potpuno različite, uloge, obje iz pera Miljenka Smoje. Također je glumila i u seriji "Nepokoreni grad". Glumila je i u seriji "Putovanje u Vučjak" (kao Irma Mondekarica) 1986. – 1987. i "Neuništivi" 1990.

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

Za svoj je umjetnički rad Zdravka Krstulović dobila niz nagrada, između ostalih: Godišnju nagradu grada Splita 1982.; tri puta Nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika; nagradu "Ivo Tijardović" za najbolje umjetničko ostvarenje i rad u Hrvatskom narodnom kazalištu Split; nagradu "Emanuel Vidović" za životno djelo u području umjetnosti i druge.

Hrvatski filmski časopis "Hollywood" uvrstio ju je 2005. na 14. mjesto najboljih hrvatskih filmskih glumaca svih vremena.

U sklopu Mediteranskog ženskog festivala koji se krajem rujna 2019. održao u Splitu, službeno je otkriven prvi ženski mural. Posvećen splitskoj glumici Zdravki Krstulović, s porukom "Ja sam Dalmacija", oslikavala ga je splitska umjetnica Josipa Krolo. Mural se nalazi u splitskom kotaru Gripe, u Ulici slobode na nathodniku pokraj Koteksa.[1]

Bolest i posljednji dani[uredi | uredi kôd]

Zdravki Krstulović je 1999. godine, nakon posljednje uloge u karijeri u predstavi "Buzdo" u sklopu Splitskog ljeta, dijagnosticirana Alzheimerova bolest. Obitelj ju je sljedeće godine uputila u Dom socijalne skrbi za starije i nemoćne osobe u Varaždinu, gdje je slavna glumica i preminula 5. prosinca 2003. godine.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Ja sam Dalmacija Prvi mural u Splitu posvećen ženskoj osobi, pogledajte o kome je riječ. www.dalmacijadanas.hr. Dalmacija Danas. 28. rujna 2019. Pristupljeno 30. rujna 2019.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]