Prijeđi na sadržaj

Zemljopis Bugarske

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta Europa. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Zemljopis Bugarske
Kontinent Europa
Regija Jugoistočna Europa
Koordinate 42°00′N, 25°00′E
Površina 110.994 km² (105. po veličini)
Obalna crta 378 km
Granice Srbija, Rumunjska, Sjeverna Makedonija, Grčka i Turska
Najviša točka Musala (2925 m)[1]
Najniža točka Crno more (0 m)
Najduža rijeka Iskr
Najveće jezero Burgas

Zemljopis Bugarske obuhvaća prostor u jugoistočnoj Europi i graniči s Rumunjskom na sjeveru, Srbijom i Sjevernom Makedonijom na zapadu, Grčkom i Turskom na jugu i Crnim morem na istoku.

Veći dio sjeverne granice s Rumunjskom, do grada Silistre, čini rijeka Dunav. Površina Bugarske je 110.994 km2 [2], malo veća od Islanda ili američke savezne države Tennessee. S obzirom na svoju relativno malu površinu, Bugarska ima veliki broj topografskih obilježja. Čak i na manjim područjima zemlje reljef se može podijeliti na: ravnice, planine, brežuljke, planine, slivove, klance, plaže, mora, otoke i duboke riječne doline. Geografsko središte Bugarske nalazi se u blizini zimovališta Uzane.

Bugarsku karakterizira značajna raznolikost krajolika, od snježnih vrhova Rile, Pirina i planine Balkan do blage i sunčane obale Crnog mora; od tipično kontinentalne dunavske nizine na sjeveru do jake mediteranske klime u dolinama povijesne regije Makedonije, u najjužnijem dijelu Trakije. Većina Bugarske leži unutar umjereno kontinentalne klime, s planinskom klimom u području najviših planina i suptropskom klimom na najjužnijem dijelu zemlje regije.

Ima gustu riječnu mrežu, ali s izuzetkom rijeke Dunav, rijeke su uglavnom kratke i s malim protokom vode. Prosječna godišnja količina oborine je 670 mm. Oborine su slabije u nizinama, a obilnije u gorju. Najsuše područje je Dobrudža u sjeveroistočnom dijelu Dunavske nizine (s 450 mm oborina), dok je najveća količina oborina izmjerena u području gornjeg toka rijeke Ogošte, u planinama zapadnog dijela Balkana (2293 mm).

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. "Musala". Българска енциклопедия А-Я (in Bulgarian). Bulgarian Academy of Sciences / Trud. 2002. ISBN 954-8104-08-3. OCLC 163361648.
  2. Penin, Rumen (2007). Природна география на България [Natural Geography of Bulgaria] (in Bulgarian). Bulvest 2000. p. 18. ISBN 978-954-18-0546-6.