Zemljopis Rusije

Izvor: Wikipedija
Karta Rusije
Rijeka Ob najveća ruska rijeka
Elbrus najviši vrh Rusije

Zemljopis Rusije opisuje zemljopisne značajke Rusije, najveće po površini države na svijetu koja se nalazi u Europi i Aziji.[1] Država se prostire u istočnoj Europi i sjevernoj Aziji.

Europska Rusija[uredi | uredi kôd]

Najveći dio europskog dijela Rusije zauzima Istočnoeuropska nizina, najveća rijeka je Volga 3.688 km. Prevladava kontinentalna klima koja na krajnjem sjeveru prelazi u polarnu, a u uskom pojasu crnomorskog priobalja u mediteransku. Vegetacija je raznolika od sjevera prema jugu redaju se pojasevi crnogorične šume, miješane šume, prelazne šumsko-stepske zone i stepa pokrivena plodnom crnicom. Uz obale Kaspijskog jezera zbog jakog isparavanja prisutna je i polupustinja.

Na krajnjem jugu europske Rusije nalazi se planina Kavkaz s najvišim vrhom Rusije Elbrusom (5633 m).

Istočna Rusija[uredi | uredi kôd]

Na zapadu azijskog dijela Rusije prostire se velika Zapadnosibirska nizina kroz koju protiče najduža ruska rijeka Ob. Između rijeke Jenisej na zapadu Lene na istoku nalazi se Srednjosibirska visoravan s vrhovima do 1700 m.

Na jugu i istoku Sibira do obala Tihog oceana prevladava planinski reljef s lancima čiji su vrhovi uglavnom iznad 2000 m, ovdje se nalazi i najveće i najdublje rusko i svjetsko jezero Bajkalsko (31.500 km², dubina 1637 m).

Klima većeg dijela Sibira je vrlo oštra kontinentalna koja na sjeveru prelazi u polarnu, a na većim nadmorskim visinima u planinsku. Prevladavaju guste crnogorične šume tajge, sa zonama oskudne vegetacije tundrama i zonama trajnog leda na krajnjem sjeveru. Ruski daleki istok ima monsunsku klimu.

Granica[uredi | uredi kôd]

Na zapadu Rusija graniči sa (od sjevera prema jugu):

Na jugu graniči sa (od zapada prema istoku):

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvor[uredi | uredi kôd]

  1. Russia. Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 31. siječnja 2008.