Zenička tekija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Zenička tekija
Lokacija Donja Vraca
Godine izgradnje 2012.-2019.
Religija islam

Zenička tekija, derviški hram u naselju Donja Vraca u Zenici. Pripada nakšibendijskom tarikatu.

Povijest[uredi VE | uredi]

Tijekom rata u Bosni i Hercegovini šejh Halil ef. Brzina je osnovao medžlisi-halku u Zenici. Ova medžlisi-halka egzistirala je u vojarni Sedme muslimanske brigade Armije RBiH. Prvobitno je to bila srednja škola, a danas je vojarna koja se zove po imenu Sedme muslimanske brigade Armije RBiH. Nakon završetka rata, medžlisi-halka je nastavila egzistirati u vojarni do 2003. godine, kada su se društvene prilike za takvu vrstu aktivnosti u vojarni promijenile. Tada derviši ostaju bez prostora, pa zikrove obavljaju po privatnim kućama i stanovima. Sve je to trajalo do 2004. godine, kada je Omer Isaković poklonio svoju privatnu kuću za potrebe derviša i tekije.

U staroj kamenoj kući, izgrađenoj 1937. godine, redovno su se skupljali zenički derviši sve do 2011. godine, kada je ovu zajednicu posjetila turska delegacija, koja je ustanovila da je objekat nestabilan i previše star. Odlučili su ga srušiti i napraviti novi. Kao primjer za izgradnju nove Zeničke tekija poslužila je sarajevska Hadži Sinanova tekija.

Godine 2012. postavljen je kamen temeljac, a 2014. krenulo se u izgradnju. Nakšibendijska tekija u Zenici završena je 2018. godine, a 30. travnja 2019. godine zvanično je i otvorena uz prisustvo šejha Halila ef. Brzine i šejha Sirrije ef. Hadžimejlića, šejh-ul-mešaiha Tarikatskog centra u Bosni i Hercegovini. Tekija u ovoj sadašnjoj izvedbi ima blizu 400 četvortnih metara.[1]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. U Zeničkoj tekiji ruže će uvijek biti u cvatu. stav.ba (5. kolovoza 2017.) pristupljeno 7. svibnja 2016.

Vanjske povezice[uredi VE | uredi]