Zgrada Arheološkog muzeja u Splitu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Zgrada muzeja

Zgrada Arheološkog muzeja, muzejska zgrada u Splitu, Zrinsko-Frankopanska 25. Zaštićeno je kulturno dobro.[1]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Najstarija građevina podignuta u muzejske svrhe u Dalmaciji građena je od 1912. do 1920. godine, s prekidom gradnje u vrijeme Prvog svjetskog rata, u duhu historicizma s oblikovnim detaljima secesijskog sloga. Za javnost je otvorena 1922. godine. Autori projekta su bečki arhitekti Friedrich Ohmann i August Kirstein, a radove je izvodio splitski poduzetnik Giovanni Bettiza. Zgrada je slobodnostojeća kamena jednokatnica kod koje je raznolikom obradom i vrstama kamena naglašena plastičnost oblikovanja. Pred njom je veliki vrt okružen trijemom koji funkcionira kao lapidarij. Vrijedan fundus muzeja izložen je od 1999. u novom stalnom postavu. [2] U zgradi je i danas smješten splitski Arheološki muzej.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-4630 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificiranog kao profana graditeljska baština .[1]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Zgrada Arheološkog muzeja u Splitu

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 [1]
  2. Pretraživanje Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske Ministarstvo kulture i medija RH. Pristupljeno 4. listopada 2020. Sadržaj preuzet uz dopusnicu.
Cro semicolon plain.svg  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (http://www.min-kulture.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.