Zhuang Zhou

Izvor: Wikipedija
Zhuang Zhou

Zhuang Zhou (Zhuangzi, tradicionalno Chuang Tzu = "učitelj Zhuang"; Meng, pokrajina Henan, 369. pr. Kr. – ?, 286. pr. Kr.) bio je kineski taoistički filozof.

Zhuang Zhou se pripisuje zbirka tekstova Zhuangzi, jedno od tri temeljna djela taoizma. Sastoji se od 33 poglavlja (redigirana oko 300. pr. Kr.); Prvih sedam poglavlja drži se izvornim Zhuang Zhouovim naučavanjem, a ostatak je djelo njegovih učenika.

Zbirka ističe važnost nenamjerne djelatnosti i upućuje na relativnost svih suprotnosti, govori o istovjetnosti života i smrti. Naglašava vrijednost meditacije da bi se postiglo jedinstvo s taom. Uči da je najviše dobro koje čovjek može ostvariti sklad i sloboda u slijeđenju vlastite naravi.

Cjelokupnost postojanja objedinjuje sva bića i u trajnom je stanju promjene, koju ne treba slijediti niti joj se suprotstavljati. Svijet je u svojem prirodnom stanju miran i skladan, a do nereda dolazi zbog ljudskoga nasilja i manipulacije. Odraz nereda vidi se u konfucijevskom moraliziranju i u ratovima. Sloboda se može postići oslobađanjem od znanja i riječi. Tao se ne može razumjeti racionalno i intelektualno, neizreciv je i može ga se spoznati samo intuicijom.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Bilješke i literatura


Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežne stranice Hrvatske enciklopedije
http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=67207
koji je klauzulom na stranici http://enciklopedija.lzmk.hr/o_portalu.aspx
označen slobodnom licencijom CC BY-SA 3.0

Dopusnica nije važeća!
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.


Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Zhuang Zhou
Mrežna mjesta