Zine El Abidine Ben Ali

Izvor: Wikipedija
Zine El Abidine Ben Ali
زين العابدين بن علي‎
Zine El Abidine Ben Ali

Zine el Abidine Ben Ali 2008. godine

2. Predsjednik Tunisa
trajanje službe
7. studenog 1987. – 14. siječnja 2011.
Predsjednik Habib Bourguiba
Prethodnik Habib Bourguiba
Nasljednik Fuad Mebaza
5. Predsjednik vlade Tunisa
trajanje službe
2. listopada 1987. – 7. studenoga 1987.
Prethodnik  Rachid Sfar
Nasljednik Hédi Baccouche
Rođenje Sousse, Tunis,3. rujna 1936.
Smrt Džeda, Saudijska Arabija, 19. rujna 2019.

Zine El Abidine Ben Ali (arap. زين العابدين بن علي) (Sousse, 3. rujna 1936.Džeda 19. rujna 2019.) je bivši tuniški predsjednik koji je 14. siječnja 2011. godine napustio zemlju nakon nasilnih prosvjeda i pobjegao u Saudijsku Arabiju. Bio je predsjednik Tunisa od 1987. do 2011. godine. Naslijedio ga je, kao prijelazni predsjednik, Fuad Mebaza, glasnogovornik vlade. Kratko vrijeme prije predsjednikovanja bio je i tuniški predsjednik vlade.

Rani život[uredi | uredi kôd]

Zine El Abidine Ben Haj Hamda Ben Haj Hassen Ben Ali rođen je 3. rujna 1936. od roditelja s umjerenim prihodima kao četvrto od jedanaestero djece u obitelji. Njegov otac radio je kao stražar u lučkom gradu Hammam Sousse. Ben Ali se pridružio lokalnom otporu protiv francuskih kolonijalnih snaga i bio zatvoren. Njegovo izbacivanje iz srednje škole bilo je razlog zašto nikada nije završio srednjoškolsko obrazovanje. Novoformiranoj tuniškoj vojsci pridružio se 1958. Vrativši se u Tunis 1964. godine, započeo je svoju profesionalnu vojnu karijeru iste godine kao tuniski stožerni časnik. U travnju 1980. Ben Ali imenovan je veleposlanikom u Poljskoj i na toj je dužnosti bio do 1984. Ben Ali je nakon toga obnašao dužnost državnog ministra zaduženog za unutarnje poslove, a zatim predsjednikom vlade Habibom Bourguibom. 2. listopada 1987. godine.

Vladavina (1987. – 2011.)[uredi | uredi kôd]

Njegov uspon na vlast desio u trenutku kada je zemlja u mukama sukcesijskih borbi, političkih i ekonomskih tenzija i porasta Islamizma. U početku je obećavao demokratskiji način upravljanja zemljom nego što je bio pod Bourguibom. Jedan od njegovih prvih postupaka nakon stupanja na dužnost bio je popuštanje ograničenja za tisak i ukidanje doživotnog predsjedništva. Ben Ali je nakon toga ponovno izabran 1989., 1994., 1999., i 2004. godine s ogromnom većinom, svaki put prelazeći 90% glasova; njegov konačni reizbor dogodio se 25. listopada 2009. Ben Ali bio je pretposljednji preživjeli vođa svrgnut u Arapskom proljeću, kojeg je nadživio egipatski predsjednik Hosni Mubarak, koji je umro 25. veljače 2020. Tijekom njegove vlasti Tunis je vodio umjerenu vanjsku politiku promičući mirno rješavanje sukoba. Tunis je pristupio srednjem putu pridonoseći mirotvorstvu, posebno na Bliskom Istoku i u Africi. Tunis je bio domaćin prvog palestinskoameričkog dijaloga ikad. Iako je aktivno dala svoj doprinos bliskoistočnom mirovnom procesu, tuniska diplomacija podržala je palestinsku stranu. Režim Ben Alija karakterizira generalizacija korupcije, koju uglavnom koristi njegova obitelj i obitelji njegove druge supruge Leïle Ben Ali. Njihovo bogatstvo, procijenjeno na 10 milijardi dolara položenih na račune u inozemstvu ili uloženih u nekretnine, u osnovi je rezultat pronevjere sredstava tijekom 24 godine njegova predsjedanja.

Revolucija u Tunisu[uredi | uredi kôd]

Nakon što je Mohamed Bouazizi, mladi ulični trgovac, počinio samoubojstvo, započeli su protesti protiv tadašnjeg režima. Zine el Abidine Ben Ali 2011., tijekom televizijske intervencije, osuđuje "terorističke akte", obećavajući stvaranje 300.000 dodatnih radnih mjesta do 2012. godine; ali prosvjedi ne prestaju. Kasnije je Ben Ali s obitelji napustio zemlju i uputio se prema Saudijskoj Arabiji, pod pritiskom tuniške vojske i njegove pratnje. Premijer Mohamed Ghannouchi se tada proglasio privremenim predsjednikom.

Život nakon predsjedništva[uredi | uredi kôd]

Svrgnuti predsjednik i njegova porodica boravili su u Džedi, u Saudijskoj Arabiji, dok je saudijska vojska štitila njihov dom. Njegovi nastupi bili su veoma rijetki. Pojavio se 2013. godine na Skypeu, tijekom intervjua za francuske novine. Također su se pojavile njegove fotografije u pidžami, na Instagram računu njegovog sina Mohammeda.

Smrt[uredi | uredi kôd]

Ben Ali je umro u bolnici u Džedi, u Sudijskoj Arabiji od raka prostate 19. rujna 2019. godine, u dobi od 83. godine. Pokopan je 21. rujna u Medini.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Steffen Erdle: Ben Ali’s „New Tunisia“ (1987. – 2009.). A Case Study of Authoritarian Modernization in the Arab World. Klaus Schwarz Verlag, Berlin 2010., ISBN 978-3-87997-366-8 .
Nedovršeni članak Zine El Abidine Ben Ali koji govori o političaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.