Zinedin Zidan

Izvor: Wikipedija
Ovo je članak o splitskom glazbenom sastavu. Za francuskog nogometaša pogledajte članak Zinédine Zidane.
Zinedine Zidan
MjestoSplit
Žanr/ovireggae, funk
Djelatno razdoblje2007.-
Producentska kućaDancing Bear
Internetska stranicaMySpace stranica
Članovi (članice)
Vjeran Mišurac
Dean Dergić
Davor Ergo
Ivica Bilić

Zinedin Zidan je splitski reggae sastav.

Povijest sastava[uredi | uredi kôd]

Sastav je nastao 2007. kada su Vjeran Mišurac i Dean Dergić iz šale snimili pjesmu "Pantaghana", koja je ubrzo postala radijski hit.[1] Nakon toga su oformili sastav, te su ga nazvali prema slavnom francuskom nogometašu Zinedinu Zidanu. Iduće godine pod izdavačkom kućom Dancing Bear objavljuju svoj debitantski album Heroj, a ne huligan, uz koji su objavili i singl "Kako san sa dizalice pa".[2] Pjesme su uglavnom humorističnog sadržaja, u reggae/ska/funk stilu. Iste godine su nastupili i na Splitskom festivalu s pjesmom "Sidin i čekan", te su dobili nagradu CMC festivala za najboljeg novog izvođača.

Pored reggae glazbe, sastav je u pjesmama svirao i žešći rock zvuk, kao u Milena, my generation i sl. Hit iz 2010. je Banana Republic[3]

Članovi sastava[uredi | uredi kôd]

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Slobodna Dalmacija, Zinedin Zidan - heroji, a ne huligani
  2. Dancing Bear. Inačica izvorne stranice arhivirana 19. prosinca 2008. Pristupljeno 9. veljače 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. Novi listArhivirana inačica izvorne stranice od 13. svibnja 2010. (Wayback Machine) Banana Republic« Zinedina Zidana apsolutni hit, 23. prosinca 2009.
  4. Slobodna Dalmacija Mia Roje: 'Banana Republic' hara internetom - Splitski band Zinedine Zidane opjevao stanje u državi, 26. prosinca 2009.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]