Zlatko Komadina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Zlatko Komadina
Zlatko Komadina

potpredsjednik SDP-a
trenutačno
u službi od
3. prosinca 2016.
Predsjednik Davor Bernardić
Prethodnik Tonino Picula
Ranko Ostojić
Milanka Opačić
Rođenje 24. listopada 1958.
Politička stranka SDP

Zlatko Komadina (Ljubljana, 24. listopada 1958.), hrvatski političar iz Rijeke. Aktualni potpredsjednik SDP-a.

Životopis[uredi VE | uredi]

Zlatko Komadina rođen je 24. listopada 1958. godine u Ljubljani, a odrastao je i školovao se u Rijeci. Živi u Opatiji sa suprugom Brankom, kćerkom Sanjom i sinom Lukom.

Godine 1982. godine diplomirao je na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, a 1990. godine je položio državni stručni ispit za poslove u izgradnji objekata. Godinu dana kasnije položio je i stručni ispit za vršenje poslova vanjsko-trgovinskog prometa. Nakon diplome zapošljava se u Brodogradilištu "3. maj" kao inženjer specijalist u izradi i montaži cijevne brodske opreme, a potom u tvrtki "Instalater" d.d. na raznim rukovodećim dužnostima. Osnivač je i direktor vlastite tvrtke za inženjering i konzalting u graditeljstvu, bio je i direktor KD-a "Energo" od 1998. do 2000. godine.

Zlatko Komadina član je SDP-a od 1990. godine. Od 1990. do 1992. odbornik je Društveno-političkog vijeća u Općini Rijeka, a od 1993. do 1997. vijećnik u Gradskom vijeću Rijeke. U isto vrijeme bio je i na dužnosti predsjednika Nadzornog odbora KD Čistoća. Od 1997. godine bio je vijećnik u Županijskoj skupštini Primorsko-goranske županije, zastupnik u Županijskom domu Hrvatskog sabora i član Odbora za gospodarstvo i financije, kao i član Odbora za unutrašnju politiku i lokalnu samoupravu. Od 1998. do 2001. predsjednik je Povjerenstva za razvoj lokalne samouprave.

Od 2001. godine četiri puta biran je za župana Primorsko-goranske županije. Osnivač je i prvi predsjednik Hrvatske zajednice županija 2004. godine. Nakon Parlamentarnih izbora 2011. godine obnašao je funkciju ministra pomorstva, prometa i infrastrukture. U travnju 2012. godine do lokalnih izbora 2013. godine bio je zastupnik u Hrvatskom saboru.

Od 1997. do 2001. bio je potpredsjednik Glavnog odbora SDP-a Hrvatske, a od 2000. godine do danas predsjednik SDP-a Primorsko-goranske Županije. 2004. godine izabran je za potpredsjednika SDP-a Hrvatske i na toj je dužnosti i danas. Član je Hrvatske komore inženjera i arhitekata u graditeljstvu. Bio je član Uprave i potpredsjednik Košarkaškog kluba "Kvarner osiguranje" te dugogodišnji član prve ekipe Košarkaškog kluba "Kantrida". I danas u slobodno vrijeme igra košarku, a bavi se i ribolovom.

Kao Primorsko-goranski župan, pokretač je i sudionik niza projekata u gospodarstvu, zdravstvu i socijali, obrazovanju itd. Zbog velikog doprinosa i pružene pomoći Gradu Čabru i stanovnicima Grada Čabra tijekom elementarne nepogode koja je u veljači 2014. godine snažno pogodila područje Grada Čabra, Zlatko Komadina primio je Plaketu počasnog građanina Grada Čabra.

Talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi odlikovao ga je Redom zvijezde solidarnosti i počasnom titulom Commendatore.[1]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Internet stranica: www.old.sdp.hr, pristupljeno 19. siječnja 2016.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]