Zvjezdani razgovori

Izvor: Wikipedija
Zvjezdani razgovori
Naslov izvornika
StarTalk
FormatRazgovorna emisija
AutorNeil deGrasse Tyson
Država podrijetla SAD
JezikEngleski
Broj epizoda72
Broj sezona5
Produkcija
Trajanje epizode60 minuta
Prikazivanje
TV kućaNational Geographic
Emitiranje20. travnja 2015.još traje

Zvjezdani razgovori (eng. StarTalk), američka znanstvena razgovorna emisija. Vodi ju znanstvenik Neil deGrasse Tyson, a tjedno ju emitira National Geographic. Mrežni portal Space nazvao ju je "prvom znanstvenom kasnonoćnom razgovornom emisijom".[1] Emisija je započela s emitiranjem 20. travnja 2015., a dosad je ukupno snimljeno 5 sezona i 72 epizode.[2] Prosječnu emisiju u SAD-u pogleda oko 200.000 gledatelja, a zanimljivo je i da je vrlo popularna među mladima, što daje nadu da će se mladi zainteresirati za znanost.

Format[uredi | uredi kôd]

Temelj emisije predstavlja Tysonov razgovor s "gostom iznenađenja", a pušta se u nekoliko dijelova koje pojedinačno komentira prvi gost, znanstvenik, uz popratne komentare drugog gosta, komičara (najčešće Chuck Nice, Eugene Mirman ili Maeve Higgins). Njihove rasprave u studiju prati i brojna publika, a kraj epizode nerijetko obogaćuje i znanstvenik Bill Nye koji daje svoje mišljenje o temi rasprave. Teme rasprave su uvijek vezane uz znanost, ali katkad i ne izravno, npr. Postoje li superjunaci samo u američkoj kulturi?

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Cofield, Calla: 'StarTalk', NatGeo's 1st Late-Night Science Talk Show, Debuts Tonight (eng.), www.space.com, objavljeno 20. travnja 2015.
  2. Day, Patrick Kevin: Neil deGrasse Tyson reveals first guests, premiere date for 'StarTalk' show (eng.), www.latimes.com, objavljeno 18. ožujka 2015.