Zvonimir II.

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "monarh".
(Primjeri uporabe predloška)
Zvonimir II.
Grb obitelji Savoja-Aosta

Zvonimir II., princ od Savoje, vojvoda od Aoste, (punim imenom: Amedeo Umberto Costantino Giorgio Paolo Elena Maria Fiorenzo Zvonimir) (Firenca, 27. rujna 1943.Arezzo, 1. lipnja 2021.) bio je poglavar obitelji Savoja, te prijestolonasljednik kratkotrajne Nezavisne Države Hrvatske (sin Tomislava II.). Do 7. srpnja 2006. Zvonimir II. nosio je naslov vojvode od Aoste, a od tada se proglasio vojvodom Savoje i glavarom talijanske kraljevske dinastije.

Mladost[uredi | uredi kôd]

Zvonimir II. rođen je u vili Cisterni u Firenci, jedino dijete Tomislava II., kralja Hrvatske, vojvode od Savoje i 4. vojvode od Aoste, te Irene od Grčke i Danske.

Tri tjedna prije Zvonimirova rođenja Italija se predala Saveznicima. Bivši talijanska saveznica Njemačka, pokrenula je ofenzivu da okupira Italiju. Zvonimira su uhitili nacisti zajedno s majkom, tetkom i dvojicom rođaka, a poslan je u sabirni logor u Austriju.

Kad je Zvonimir bio star četiri godine, njegov otac umire, te on postaje vojvoda Aoste, princ Cisterne i Belriguarda, markgrof od Voghera, i grof od Ponderana.

Zvonimir studira na Pomorskom sveučilištu Morosini u Veneciji i Engleskoj. Zatim pohađa Pomorsku akademiju u Livornu iz koje maturira kao časnik u talijanskoj Mornarici.

Zrele godine[uredi | uredi kôd]

Godine 1964. oženio se francuskom princezom Claudom d'Orleans s kojom ima kćeri Biancu (r. 1966.) i Mafaldu (r. 1969.) i sina Aimonea (r. 1967.). Par se razveo 1976. godine, a Zvonimir se ponovno oženio markizom Silvijom Paternò di Spedalotto s kojom nema djece.

Godine 2006. osporio je kraljevsko pravo rođaku Viktoru Emanuelu, zbog toga što se oženio bez dozvole i protivno obiteljskim zakonima, te je preuzeo vodstvo u dinastiji Savoja i proglasio se savojskim vojvodom.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Zvonimir II. koji govori o plemiću treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.