Zvonimir Janko

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Zvonimir Janko (Bjelovar, 26. srpnja 1932.) je hrvatski matematičar. Bavi se teorijom konačnih grupa. Njegovo ime je eponimza Jankove grupe, sporadične jednostavne grupe.

Osnovnu i srednju školu (gimnaziju) je pohađao u rodnom Bjelovaru. Studirao je na zagrebačkom sveučilištu, na PMF-u. Doktorirao je 1960. godine.

Pretkraj studija su ga jugokomunističke vlasti proganjale optužbama za hrvatski nacionalizam, a rezultat toga je bilo da je bio je privremeno udaljen s fakulteta. Vlasti su pokrenule hajku na hrvatski orijentirane studente. Događaj koji ih je vezivao je bio taj što su položili vijenac na grob Ante Starčevića u Šestinama. Jugokomunističke vlasti su te studente uhitile, sudile im i poslale ih u zatvor. Osim tih, uslijedile su jugokomunističke kazne u vidu progona izvan sudsko-policijskog kruga: uslijedile su daljnje istrage i javne osude na fakultetskim skupovima. Po isteku kazne je diplomirao.[1]

Zaposlio se u Hercegovini na Širokom Brijegu gdje je predavao fiziku u srednjoj školi. Kasnije je bio profesorom na zagrebačkom sveučilištu, asistentom na sveučilištu u Bonnu, profesorom na sveučilištu u Heidelbergu, sveučilištu Monash i u australskom nacionalnom sveučilištu.

Konstruirao je grupu J1 1965. godine. U isto vrijeme je predvidio postojanje grupa J2 i J3. Godine 1976. je predložio postojanje grupe J4. Kasnije se pokazalo da postoje sve te tri grupe koje je Janko predvidio.

Professor emeritus je sveučilišta Karla Ruprechta u Heidelbergu. Dopisni je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti od 3. prosinca 1992. godine.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Croatian History Životopis, pristupljeno 10. travnja 2011.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]