Zvonimir Janko

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Zvonimir Janko (Bjelovar, 26. srpnja 1932.) je hrvatski matematičar. Bavi se teorijom konačnih grupa. Njegovo ime je eponimza Jankove grupe, sporadične jednostavne grupe.

Osnovnu i srednju školu (gimnaziju) je pohađao u rodnom Bjelovaru. Studirao je na zagrebačkom sveučilištu, na PMF-u. Doktorirao je 1960. godine.

Pretkraj studija su ga jugokomunističke vlasti proganjale optužbama za hrvatski nacionalizam, a rezultat toga je bilo da je bio je privremeno udaljen s fakulteta. Vlasti su pokrenule hajku na hrvatski orijentirane studente. Događaj koji ih je vezivao je bio taj što su položili vijenac na grob Ante Starčevića u Šestinama. Jugokomunističke vlasti su te studente uhitile, sudile im i poslale ih u zatvor. Osim tih, uslijedile su jugokomunističke kazne u vidu progona izvan sudsko-policijskog kruga: uslijedile su daljnje istrage i javne osude na fakultetskim skupovima. Po isteku kazne je diplomirao.[1]

Zaposlio se u Hercegovini na Širokom Brijegu gdje je predavao fiziku u srednjoj školi. Kasnije je bio profesorom na zagrebačkom sveučilištu, asistentom na sveučilištu u Bonnu, profesorom na sveučilištu u Heidelbergu, sveučilištu Monash i u australskom nacionalnom sveučilištu.

Konstruirao je grupu J1 1965. godine. U isto vrijeme je predvidio postojanje grupa J2 i J3. Godine 1976. je predložio postojanje grupe J4. Kasnije se pokazalo da postoje sve te tri grupe koje je Janko predvidio.

Professor emeritus je sveučilišta Karla Ruprechta u Heidelbergu. Dopisni je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti od 3. prosinca 1992. godine.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Croatian History Životopis, pristupljeno 10. travnja 2011.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]