Zyklon

Izvor: Wikipedija
Zyklon
Zyklon na festivalu Metalmania u mjestu Katowice, Poljska
Osnivanje1998.
MjestoNotodden, Telemark, Norveška
Žanr/oviindustrijalni black metal, death metal[1]
Djelatno razdoblje1998. – 2010.
Producentska kućaCandlelight
AngažmanEmperor, Zyklon-B, Scum, Myrkskog, Limbonic Art, Aborym
Internetska stranicawww.zyklontribe.com
Članovi (članice)
Zamoth
Trym Torson
Destructhor
Secthdamon
Bivši članovi (članice)
Daemon

Zyklon je bio norveški industrijalni black/death metal-sastav osnovan 1998. Osnovali su ga Samoth i Trym iz grupe Emperor s članovima sastava Myrkskog i Daemonom, pjevačem skupine Limbonic Art. Glazbeni se stil sastava opisuje kao moderni death metal sa suptilnim utjecajima black i industrijalnog metala. Nakon dvogodišnje pauze u radu službeno se razišao u siječnju 2010.[2]

Sve je tekstove pjesama za sastav napisao bivši bubnjar Emperora Faust, koji je u to doba bio član skupine Scum i talijanskog industrijalnog black metal-sastava Aborym.

Iako je Samoth bio član Emperorova sporednog glazbenog projekta Zyklon-B, Zyklon i Zyklon-B nisu povezani; Zyklon B naziv je otrovnog plina kojim su se u doba holokausta koristili Nacisti; "Zyklon" je prema Samothu igra riječi vezana uz riječ "ciklona" jer se ta riječ na norveškom jeziku piše syklon.

Povijest[uredi | uredi kôd]

World ov Worms (1998. – 2002.)[uredi | uredi kôd]

Gitarist Thomas Thormodsæter Haugen (znan kao Zamoth ili Samoth) osnovao je Zyklon 1998. s Thorom Andersom "Destructhorom" Myhrenom (gitara), Vidarom "Daemonom" Jensenom (vokali) i Trymom Torsonom (bubnjevi). Ta postava, kojoj se naknadno pridružuje i basist Tony "Secthdamon" Ingebrigtsen, snimila je album World ov Worms koji je objavljen 2001. Nakon snimanja vokalnih dijelova za album Daemon je napustio sastav i novi vokalist postao je Secthdamon. Iste je godine Zyklon nastupio na festivalu Milwaukee Metalfest.

Aeon (2003. – 2005.)[uredi | uredi kôd]

Godine 2003. objavio je split singl s grupom Red Harvest. Iste godine Zyklon je izdao i drugi studijski album pod imenom Aeon. Zatim je otišao na turneju u Japan gdje je održavao koncerte s black metal grupom Dark Funeral.

Disintegrate (2006. – 2010.)[uredi | uredi kôd]

Godine 2006. Zyklon je objavio treći studijski album Disintegrate. Posljednji koncert sastava održao se 28. listopada 2007. u Tokiju, Japanu. Od listopada te godine grupa je privremeno prestala djelovati. Službeno je raspuštena 7. siječnja 2010.

Članovi sastava[uredi | uredi kôd]

Konačna postava
Bivši članovi
  • Daemon – vokali (1998. – 2001.)
Koncertni članovi

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Studijski albumi
Split albumi
DVD-ovi

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Zyklon na metal-archives.com Pristupljeno 27. travnja 2016.
  2. Blabbermouth.net - ZYKLON Calls It QuitsArhivirana inačica izvorne stranice od 11. siječnja 2010. (Wayback Machine) Pristupljeno 27. travnja 2016.