Vrljika

From Wikipedija
Vrljika
Vrljika Proložac 002.jpg
Vrljika u Prološcu
Duljina 20 km
Nadm. visina izvora 273 m
Površina porječja 365 km2
Izvor kod mjesta Proložac
Države Hrvatska
Gradovi Imotski
Slijev Jadranski
Ulijeva se u Neretvu (kao Trebižat)

Vrljika je kraška rijeka ponornica u Imotsko-bekijskom polju. Izvire iz pet izvorišta smještenih na granici općine Proložac i grada Imotskog. To su Vučja Draga, Dva oka, Utopišće, Jauk i Opačac (najveći).[1] Protječe kroz Imotsko polje kojim putem mijenja ime u Matica (od mjesta Zmijavci) i ponire na rubu Bekijskog polja - Šajinovac u Drinovcima, BiH. Duga je 20 km, a površina porječja iznosi 365 km2.[2] Ponovo izvire kao Tihaljina u Peć Mlinima te nastavlja prema rijeci Neretvi kao Trebižat.

Vrela[edit | edit source]

Rijeka Vrljika ima više manjih i većih stalnih izvora. Najpoznatija i najizdašnija vrela su: Jezera Dva oka, Utopišće, Jauk te Opačac iz kojeg se područje Imotske krajine opskrbljuje pitkom vodom. Postoje i povremena vrela koja se aktiviraju za velikih oborina - potočić Čečuk i Draga.

Flora i fauna[edit | edit source]

Zbog izolacije od drugih vodotoka u njoj se razvilo više endemičnih vrsta riba. U gornjem toku rijeke se može naći jedinstvena mekousna pastrva (Salmothymus obtusirostris). U rijeci živi autohtoni riječni rak (Astacus astacus), a uz rijeku obitava mnogo vrsta ptica. U njenim pritocima žive jestive riječne žabe koje su na cijeni kao poseban gurmanski specijalitet. U njenom donjem toku zimi se okupljaju divlje patke i guske na svom preletu prema moru.[1]

Dio Vrljike od izvora te obalni pojas do mosta na Perinuši, na pola četvorna kilometra, je 1971. godine proglašen Posebnim ihtiološkim rezervatom.[3] Iako po opsegu malen, rezervat se odlikuje visokom kvalitetom vode, a ihtiološki je vrlo zanimljiv u europskim razmjerima.

Turizam[edit | edit source]

U posljednjih nekoliko godina, postala je i staza za kajak i kanu, a uz njene obale se može vidjeti i velik broj rekreativaca.[1]

Izvori[edit | edit source]

  1. a b c Vrljika, rijeka koja Imoćanima život znači!
  2. Vrljika Hrvatska enciklopedija, pristupljeno 8. travnja 2020.
  3. VrljikaInačica izvorne stranice arhivirana 25. veljače 2019., pristupljeno 27. veljače 2020.

Vanjske poveznice[edit | edit source]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Vrljika


Icon river tributary L.svg Nedovršeni članak Vrljika koji govori o rijeci treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.