Petar II. Petrović Njegoš

Izvor: Wikicitat
Petar II. Petrović Njegoš

Petar II. Petrović Njegoš (crnogor. ćiril. Петар II Петровић Његош, Njeguši, 1. studenoga 1813. — Cetinje, 10. listopada 1851.), crnogorski državni poglavar, vladika i književnik. Petar mu je crkveno ime, a rođeno mu je ime Radivoje, nadimak u mladosti Rade, dok su ga Crnogorci oduvijek nazivali i Vladika Rade.

Navedeni izvor[uredi]

  • »Molim, đenerale, ne dirajte mi u moju svetinju i ponositu slavu najvećeg naroda, kojega sam i ja vjerni sin; Rusi nijesu naši neprijatelji, već naša jednovjerna i jednoplemena braća, koja imadu tako toplu ljubav k nama, kao i mi k njima. Vidite, Vi pokazatijem malodušijem mrzite na Ruse i njih crnite, a drugijem slovenskijem granama laskate, samo da bi time vaš car svoju celj postigao; no mi svi zajedno Sloveni nemamo nigdje drugo naše nadežde, naše slave, nego sa silnom i srodnom braćom Rusima; jer ako propadnu Rusi, propali su i svi ostali Sloveni, i ko je protiv Rusa, taj je protivu sviju Slovena.«
    • Petar II. Petrović Njegoš odgovorio maršalu Marmontu.[1] Citirano prema: Jovan Jovanović, »Jovan Popović Lipovac o odnosima Crne Gore i Rusije« (naučni rad), Jugoslovenski istorijski časopis, organ Saveza društava istoričara Jugoslavije, Beograd, God. XIX (3—4) 1980., str. 321. – 340., citirano sa str. 333., ISSN 0350-2902, (COBISS.CG)
  • "Oči zbore što im veli srce."
    • Gorski vijenac (1846.)
  • "Što ljudi hoće, to i vrijeme trpi."
    • Gorski vijenac (1846.)
  • "U dobru je lako dobar biti, na muci se poznaju junaci."
    • Gorski vijenac (1846.)

"Naše žizni proljeće je kratko Znojno ljeto za njime sljeduje, Smutna jesen i ledena zima; Dan za danom vjenčaje se tokom, Svaki našom ponaosob mukom: Nema dana koji mi želimo, Nit'blaženstva za kojim čeznemo."

    • Luča Mikrokozma (1845.)

"Al'je đavo ali su mađije Ali nešto gore od oboje. Kad je viđu đe se smije mlada Svijet mi se oko glave vrti." (Gorski Vijenac)

"Ja čujem da ti Crnogorce hajducima nazivaš. To ime nimalo sramotno nije. Hajduk znači chavalier (Ritter). Na primjer, kavaleri su ovi hajduci: Marko Kraljević,Relja Omučević,Gergeles Alija, Skenderbeg, Stojan Janković, Bajo Pivljanin... Istina je da su neki Crnogorci ubivaoci,grabitelji i mamitelji, ali ih neobuzdana sila turska na to nasili, pa i junačka nevolja. Pomisli, moj dragi zemljače,ovoliko naroda sabilo se u ovim gorama, gotovo od svuda zatvoreno.Kad je godina ikoliko rodna, može se nekako proći,ali kad dođe godina kao lanjska što je bila, živa muka od njih biva.Ja sam se lane nekoliko mjeseci uklonio u Beč i u Mletke navlastito da ovu muku očima ne gledam." (Pismo Osman-paši Skopljaku, oktobar 1847.)

Izvori[uredi]

  1. Lazar T. Perović, Dvovjekovna vlada slavne kuće Petrović-Njegoša : prilikom dvjestagodišnjice, Knjaževska crnogorska državna štamparija, Cetinje, 1896., str. 59., (COBISS.CG)


Sestrinski projekti[uredi]

Wikipedija ima članak na temu: Petar II. Petrović Njegoš