Wikipedija:Vješalica: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Vješalica = en:WP:COATRACK, v. SZR za dodatne napomene
(Nema razlike inačica)

Inačica od 26. ožujka 2014. u 13:16

Ovaj esej nije pravilo i smjernica Wikipedije, već opisuje problem s člancima koji se ne drže teme.

Vješalica je naziv za članak koji se, umjesto vlastitom temom, u znatnoj mjeri bavi i drugom, nepovezanom ili labavo povezanom temom, i to na pristran način. U tom smislu osnovna tema članka predstavlja tek "vješalicu" na koju se, prema nahođenju njegovog autora, dodaju razni "odjevni predmeti".

Vješalice mogu nastati iz neprimjerenog poriva da se preko enciklopedijskog članka indirektno "obračuna" s nekim pojedincem, organizacijom, pojavom ili idejom. Vješalice također mogu nastati manje-više slučajno, kada se članak s vremenom počne suviše usredotočavati na samo jedan aspekt teme.

Čak i kada vješalica naoko točno prenosi ono što navode pouzdani izvori, naglasak na sporednim ili sasvim nebitnim informacijama predstavljenim na jednostran način ostavlja kod čitatelja iskrivljenu sliku o temi članka, što je u suprotnosti s načelom nepristranoga gledišta. Kada se radi o životopisima živih osoba, na takve situacije potrebno je odmah reagirati.

Primjeri

  • Životopis političara u kojemu se vrlo malo govori o njegovoj političkoj karijeri i drugim biografskim detaljima, ali se opsežno kritizira ili ocrnjuje njegova stranka
  • Životopis pjevača u kojemu se nakon kratkog odlomka o glazbenoj karijeri nabraja:
    • Sve njegove javne izjave koje ga prikazuju u lošem svjetlu
    • Da mu je prijatelj ili rođak imao problema sa zakonom
    • Da mu je žena dobila posao preko veze
    • Da je jednom krivo parkirao auto i platio kaznu
    • Itd., popis svega negativnog vezanog uz njegovo ime što se može naći u medijima, ma kako nebitno bilo

"Ali to je istina!"

Suradnici koji se suoče s primjedbom kako je članak koji su napisali zapravo vješalica mogu uzvratiti protuargumentom da je sve što u njemu stoji "istina", i da u skladu s time ne postoji problem.

Međutim, da bi sadržaj bio primjeren enciklopediji, nije dovoljno da bude istinit i provjerljiv, već također mora biti:

  • Relevantan i u razumnoj mjeri povezan s temom članka
  • Opsegom srazmjeran svojoj važnosti za temu članka
  • U cjelini uravnotežen, bez jednostranog prikaza, odnosno odabira samo onih činjenica koje temu prikazuju u određenom svjetlu

U skladu s time, istinitost neke tvrdnje nije dovoljan razlog da ona ostane u članku. Inzistiranje isključivo na "istini" - bez obzira na relevantnost, srazmjernost i uravnoteženost - nije prihvatljivo u enciklopediji.

Što učiniti s vješalicom?

Sadržaj koji se na neprimjeren način udaljava od teme može se:

  • Ukloniti iz članka
  • Sažeti i prilagoditi u skladu s načelom nepristranoga gledišta
  • Uz prilagodbu, premjestiti u drugi članak koji mu po temi bolje odgovara

Također, često je korisno proširiti problematičan članak radi smanjenja neuravnoteženosti u prikazu. Međutim, suradnici koji reagiraju na jednostranost članka ni u kojem slučaju nisu dužni dodavati sadržaj kako bi ga uravnotežili. Osim toga, nije primjereno u članku u kojemu se subjekt npr. (pre)opširno opisuje u kritičkom ili negativnom tonu naprosto dodati jednako tako (pre)opširno poglavlje gdje se subjekt pozitivno opisuje ili hvali; takav pristup mahom donosi više štete nego koristi.

Što nije vješalica?

Pojedine teme su poznate skoro isključivo po svojim negativnim stranama. U takvim slučajevima nije neprimjereno da se članak većinom ili čak u cijelosti bavi samo jednim aspektom teme, ili samo jednim događajem koji je uz nju vezan. Iako se takvi članci općenito ne mogu proglasiti vješalicama, i za njih vrijedi načelo nepristranoga gledišta, kao i sva druga enciklopedijska načela.