Glavna stranica

Izvor: Wikipedija
Dobro došli na Wikipediju
Trenutačno uređujemo 220.015 članaka.
Wikipedija je globalan, višejezičan projekt s ciljem izgradnje slobodne internetske enciklopedije koja je svima javno dostupna. Njezini su suradnici dobrovoljci. Wikipedijom danas rukovodi neprofitna organizacija Zaklada Wikimedija.

Pregabalin, poznat i kao Lyrica, je antikonvulzant, analgetik i anksiolitik koji se upotrebljava pri liječenju epilepsije, periferne i središnje neuropatske boli, fibromialgije, sindroma nemirnih nogu te generaliziranoga anksioznog poremećaja. Pregabalin je gabapentinoid koji djeluje kao inhibitor nekih kalcijevih kanala.

Česte nuspojave uključuju glavobolju, pospanost, zbunjenost, akutne probleme s pamćenjem i koncentracijom, suha usta, smetnje vida te porast tjelesne težine. Ozbiljne su nuspojave, koje se rijetko mogu pojaviti, angioedem te porast rizika od samoubojstva. Ako se pregabalin uzima u terapijskim dozama, rizik je od stvaranja ovisnosti nizak. Europski savez neuroloških društava preporuča pregabalin kao lijek prvog izbora u liječenju boli povezanom s dijabetičkom neuropatijom, postherpetičnom neuralgijom i centralnom neuropatskom boli. U slučaju nepotpunog odgovora, spoj pregabalina i amitriptilina ili duloksetina daje bolje rezultate u liječenju boli u odnosu na monoterapiju pregabalinom. Pregabalin je učinkovit i u liječenju nekih oblika kronične mišićno-koštane boli.




Nedavne smrti: Jakša Miličić, Josip Manolić, Vicko Vrdoljak

22. travnjaDan planeta Zemlje, Dan hrvatske knjige.

Immanuel Kant


Nedavni dani: 21. travnja20. travnja19. travnja
O Wikipediji

Wikipedija na hrvatskome jeziku osnovana je 16. veljače 2003.