Josip Dabro

Izvor: Wikipedija
Josip Dabro
ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva
Prethodnik  Marija Vučković
Rođenje 5. siječnja 1983., Beograd
Politička stranka Domovinski pokret

Josip Dabro (Beograd, 5. siječnja 1983.), hrvatski je političar, ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, po struci kineziolog.

Obrazovanje[uredi | uredi kôd]

Rođen je u Beogradu, 5. siječnja 1983. godine. Osnovnu školu pohađao je u Otoku, a u Vinkovcima je završio srednju Tehničku školu Ruđer Bošković.[1] Na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu 2012. godine završio je trogodišnji stručni studij za izobrazbu trenera, studijski smjer Kondicijska priprema sportaša. Diplomu magistra kineziologije stekao je na Univerzitetu u Travniku 2019.[2] Od djetinjstva živi u Otoku kraj Vinkovaca. Dugo godina bavio se kickboxingom kao sportaš i sportski trener.

Politička karijera[uredi | uredi kôd]

Bio je član HDZ-a od 1999. do 2021. godine, kada napušta stranku zbog neslaganja s tadašnjim predsjednikom županijskog ogranka Marijem Banožićem i prelazi u Domovinski pokret. Bio je zamjenik župana Vukovarsko- srijemske županije od 2017. do 2021. godine. Kandidirao se za župana Vukovarsko-srijemske županije, kao nezavisni kandidat uz potporu Domovinskog pokreta, stranke „Ivan Penava nezavisna lista“, Zelene liste, županijskog HSS-a te stranke DESNO, ali je izgubio od HDZ-ova Damira Dekanića.

U Domovinskom pokretu postao je glavni tajnik stranke, zbog zapaženog političkog rada na terenu te je bio član četveročlanog pregovaračkog tima u pregovorima s HDZ-om oko sastavljanja Šesnaeste Vlade Republike Hrvatske. Radio je u tvrtki „Filir” u vlasništvu Marija Radića, jednog od osnivača Domovinskog pokreta.[3]

Od 2020. Upravitelj je Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije.[4]

Postao je ministrom poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Šesnaeste Vlade Republike Hrvatske u svibnju 2024. godine.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Josip Dabro Savjest.com Preuzeto 16. svibnja 2024.
  2. Zaboravio gdje je studirao, prijavio Plenkovića, pjevao narodnjake. Tko je Josip Dabro tportal.hr Preuzeto 16. svibnja 2024.
  3. Što Domovinski pokret smjera s poljoprivredom, i koji su ključni problemi u resoru Forbes Preuzeto 16. svibnja 2024.
  4. Uprava Zaklade Zaklada Vrhbosanske nadbiskupije Preuzeto 16. svibnja 2024.