Wikipedija:Zdrav razum: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
lektura
Zamijenjen sadržaj stranice s »butt butt«
Oznake: zamijenjeno preko 90 % teksta uklonjeno uređivanje
Redak 1: Redak 1:
butt butt
{| class="messagebox"
| [[Slika:Feather 150 transparent.png|40px]]
| Ovaj esej '''nije''' [[Wikipedija:Pravila i smjernice|pravilo i smjernica]] za sebe, nego služi kao prilog politici [[Wikipedija:Zanemari sva pravila]].
|}

== Zdrav razum ==

Wikipedija ima dosta pravila i smjernica (10 pravila i 10 smjernica). Umjesto praćenja svakog pravila, prihvatljivo je služiti se zdravim razumom tijekom uređivanja na Wikipediji. Veliko opterećenje pravilima može uzrokovati gubitak perspektive, time postoje trenutci kada je bolje [[Wikipedija:Zanemari sva pravila|zanemariti sva pravila]].

Iako doprinos možda krši pravilo ili postupak, on može i dalje biti dobar doprinos. Slično tome, samo zato što neki neproduktivni doprinos nije zabranjen nekim od pisanih pravila, ne znači da je ujedno i dobra zamisao kao doprinos. Time se može reći, da je '''duh''' pravila, tj. ideja rada i pravila, važniji od pisanog slova.

Pozivanje na načelo [[Wikipedija:Zanemari sva pravila|zanemarivanja svih pravila]] ili zdravog razuma samo po sebi neće druge uvjeriti da ste u pravu, stoga je potrebno pružiti valjan razlog, kojim se ostatak zajednice može uvjeriti da su doprinosi napravljeni pod ovim načelom unaprijedili ili će unaprijediti Wikipediju.

== Ne postoji tako nešto poput zdravog razuma ==

Izraz '''zdrav razum''' često se rabi za opravdavanje vlastitih mišljenja i odluka. Važno je imati u vidu da suradnici Wikipedije posjeduju različita vjerska, politička, kulturalna i ostala iskustva i kako njihovi stavovi tako i percepcija svijeta bitno se razlikuje bez obzira govorili o znanosti ili svakodnevnoj kupovini kruha i mlijeka. Ukratko, riječi, pojmovi i ideje raznim suradnicima mogu značiti različite stvari. Ironično i paradoksalno, upravo pisana pravila i smjernice povezuju ljude svih kultura, tj. sve kulture poznaju ovaj ili onaj vid zakona i pravila.

Kad obrazlažete svoj stav, temeljite svoje obrazloženje na postojećim pravilima i smjernicama, ne samo na vlastitom zdravom razumu. Pozivanje drugih suradnika na zdrav razum može biti uvredljivo (jer pretpostavlja lošu namjeru). Ako mislite da će doslovno i dosljedno poštivanje pravila naškoditi Wikipediji na bilo koji način, citirajte smjernicu ''zanemarite sva pravila'' i objasnite kako i zašto će takav čin poboljšati Wikipediju.

[[Kategorija:Wikipedijini eseji|{{PAGENAME}}]]

<!-- interwiki -->

[[en:Wikipedia:What "Ignore all rules" means#Use common sense]]

Inačica od 17. svibnja 2024. u 12:32

butt butt