Prijeđi na sadržaj

Kronika zločina u Modrićima

Izvor: Wikipedija
Kronika zločina u Modrićima
Plakat filma
RedateljLuka Klapan
ProducentLuka Klapan, „Jedina solucija”, udruga za audiovizualnu umjetnost
ScenaristLuka Klapan
SnimateljLuka Klapan
MontažaLuka Klapan
Godina izdanja2023.
Trajanje26 minuta
DržavaHrvatska
Jezikhrvatski
Žanrdokumentarni film, dramski film
Portal o filmu

Kronika zločina u Modrićima hrvatski je kratkometražni dokumentarni film iz 2023. godine. Govori o ratnom zločinu počinjenom za vrijeme Domovinskog rata u zaseoku Modrići u Zatonu Obrovačkom, kada su pripadnici Martićeve milicije 26. siječnja 1993. ubili šest hrvatskih civila.[1][2]

Režiju i scenarij filma potpisuje Luka Klapan, kojemu je to peti film o Domovinskom ratu, nakon filmova Pridraga: ratna sjećanja, Glas Medviđe, Bruški martirij i Korlat.[3]

Film je realiziran u mikrobudžetnoj nezavisnoj produkciji „Jedine solucije”, udruge za audiovizualnu umjetnost, uz financijsku pomoć Općine Jasenice i Župe svetog Josipa Obrovac. Sniman je tijekom 2020., 2021. i 2022. godine. Premijerno je prikazan 26. siječnja 2023. u Maslenici.

2023. sudjelovao je na 24. Euro-mediteranskom marketu dokumentarnih filmova MEDIMED (The Euro-Mediterranean Documentary Market & Pitching Forum), koji je održan u Sitgesu kod Barcelone.

Iz zaseoka Modrići, u Zatonu Obrovačkom, potječe i nogometaš Luka Modrić, čiji je djed Luka Modrić isto ubijen u Domovinskom ratu. Njegovo se ubojstvo najčešće dovodi u vezu s filmom Kronika zločina u Modrićima, međutim Luka Modrić ubijen je 18. prosinca 1991. u Mekim Docima.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Dokumentarni film bavi se životom u sredini u kojoj je tijekom Domovinskog rata počinjen ratni zločin.[4] Film prati nekolicinu stanovnika Zatona Obrovačkog, a napose Jelenu Modrić, koja je tijekom počinjenja ratnog zločina izbjegla smrt.

Dana 26. siječnja 1993. za vrijeme vojno redarstvene operacije Maslenica, u Zatonu Obrovačkom, tada na okupiranom teritoriju Republike Hrvatske, u podrumu Jelenine kuće skrivale su se žene. Oko podne su odvedene jer im je rečeno da je po njih došao UNPROFOR. Jelena zorno svjedoči kako su potom odvedenih pet žena i jedan muškarac, kojeg su Martićevci naknadno zarobili, rafalom ustrijeljeni na ulazu u zaseok Modrići, na cesti ispred kuće Ivana Maričića. Tom prilikom Jelena i Luka Maričić, koji je ujedno bio očevidac likvidacije, izbjegli su smrt.

Uz Jelenu Modrić u filmu se pojavljuje i Lukin sin Ivan Maričić zatim Ilija Modrić, Šime Maričić, Marija Maričić i Anđelka Pršo.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Kronika zločina u Modrićima havc.hr Preuzeto 18. svibnja 2024.
  2. Podignuta optužnica protiv ubojice djeda Luke Modrića vijesti.hrt.hr Preuzeto 18. svibnja 2024.
  3. Film Luke Klapana Kronika zločina u Modrićima Zadarska-smotra Preuzeto 18. svibnja 2024.
  4. Kronika zločina u Modrićima zonafilma.com Preuzeto 18. svibnja 2024.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]