Wikipedija:Tečaj (Uređivanje članaka)

Izvor: Wikipedija
Wikipedijin
uvodni tečaj
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Sestrinski projekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Dodatno

Pomoć:Sadržaj

Uređivanje teksta

Kad ste na stranici koju želite uređivati, kliknite na karticu Uredi ili Uredi kôd koje se nalaze na vrhu stranice.

Klikom na Uredi pojavit će se sučelje vizualnog uređivača, odnosno VisualEditora. Njime možete uživo pratiti izgled stranice koju uređujete, a neke funkcije (poput citiranja) možete obaviti i automatski. Kada kliknete Uredi kôd, pojavit će se tekst dotične stranice u okviru za izmjenu, gdje možete detaljno uređivati HTML kôd teksta do mile volje.

U bilo kojem trenutku možete prijeći iz VisualEditora na uređivanje kôda (ili suprotno) bez da izgubite uređivanja. Oba načina imaju svoje prednosti, a na Vama je da odlučite koji Vam bolje paše.

Pregled prije snimanja promjena

Ako ne koristite vizualni uređivač, obvezno kliknite na gumb Prikaži kako će izgledati ispod okvira za izmjenu prije objave svojih uređivanja. Taj će Vam gumb prikazati kako će izgledati novi tekst kad ga snimite. Ako niste zadovoljni, nastavite s izmjenama, a onda opet kliknite Prikaži kako će izgledati. Ovim putem olakšavate posao drugim suradnicima koji će izmjene provjeriti nakon objavljivanja.

Sažetak

Nakon što ste unijeli sve promjene, u malo polje u kojemu piše „Sažetak” (ispod okvira za uređivanje u kôdu) upišite kakvu ste promjenu izvršili. Budite kratki! Taj će se opis pojaviti na stranici Nedavne promjene, kao i u povijesti izmjena članka. Zatim kliknite na gumb Sačuvaj stranicu. Stranica će tada biti snimljena na Wikipediju.

  • PREPORUKA: Ako namjeravate raditi veće izmjene ili pisati duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoje računalo (u Notepad ili neki drugi program za uređivanje teksta), tamo ga uredite, a zatim konačnu inačicu iskopirate u okvir za izmjenu teksta stranice. To je korisno i zato što onda možete čuvati svoje tekstove na svom računalu, te možete pisati dopune i kada niste spojeni na Internet (čime štedite novac ako nemate DSL ili drugu vrstu stalne internetske veze).
  • PREPORUKA 2: Ako članak planirate uređivati duže vrijeme i ne želite da neki drugi suradnik istovremeno preuređuje vaš članak, na vrhu članka možete dodati predložak {{Radovi}} (obavezno s dvije vitičaste zagrade sa svake strane ako pišete u kôdu).

Za napredne

Nakon što stvorite i snimite novu stranicu, dobro je učiniti sljedeće:

  • na toj stranici kliknite na tekst Što vodi ovamo na dnu stranice kako biste provjerili ima li članaka koji već vode na nju i koriste li ti članci isto značenje kao ono koje ste vi naveli;
  • provjerite na internetskom pretraživaču sve stranice na hrvatskoj Wikipediji gdje se spominje ime vaše stranice (vašeg članka), pa možete na tim stranicama napraviti poveznice prema svojoj stranici/članku (u Google upišete: site:hr.wikipedia.org <ime vašeg članka>);
  • povežite članak s inačicama na drugim jezicima Wikipedije koristeći funkciju „Poveznice na druge jezike” u izborniku Pomagala, gdje trebate unijeti jezik jedne druge Wikipedije na kojoj se Vaš članak nalazi te njegov naziv na tom jeziku. Ako niste sigurni kako naziv članka glasi na drugim jezicima, možete potražiti temu članka preko svojeg internetskog pretraživača.