Car seat headrest

Izvor: Wikipedija

Car Seat Headrest američki je indie rock sastav osnovan u Leesburgu u Virginii, a trenutno se nalazi u Seattleu u Washingtonu. Sastav čine Will Toledo (vokal, gitara, klavir, sintisajzer), Ethan Ives (gitara, bas, prateći vokal), Seth Dalby (bas) i Andrew Katz (bubnjevi, udaraljke, prateći vokal).

Započevši kao solo projekt snimanja Toleda 2010., Car Seat Headrest su samostalno objavili 12 projekata na glazbenoj platformi Bandcamp između 2010. i 2014. prije nego što su 2015. potpisali ugovor s izdavačkom kućom Matador Records. Sljedeće su godine krenuli na turneju kao cjeloviti bend.

Povijest[uredi | uredi kôd]

2010-2014: Lo-fi i solo izdanja, od 1 do How To Leave Town[uredi | uredi kôd]

Car Seat Headrest započeo je kao solo projekt pjevača/tekstopisca i multiinstrumentalista Willa Toleda (rođen kao William Barnes) ubrzo nakon što je završio srednju školu. Toledo je prije objavljivao glazbu pod drugim aliasima, uključujući The 63rd Fret i Nervous Young Men, i bio je član benda Mr. Yay Ok, ali nakon što se mučio s pridobijanjem publike, odlučio je promijeniti taktiku, odlučivši pokušati objaviti više eksperimentalne pjesme anonimno. Toledo je odabrao naziv "Car Seat Headrest" jer je često snimao vokale na svojim ranim albumima u stražnjem sjedalu obiteljskog automobila radi privatnosti.

Tijekom ljeta 2010. Toledo je izdao svoja prva četiri albuma pod imenom Car Seat Headrest: 1, 2, 3 i 4. 1 i 2 uključivali su manje tradicionalne strukture pjesama, s tekstovima koji potiču iz struje svijesti, dok bi 3 i 4 počeli utvrđivati njegov lo-fi indie rock stil. Nakon numeriranih albuma, Toledo je počeo pohađati nastavu na Sveučilištu Virginia Commonwealth, izdajući EP Sunburned Shirts tijekom svog prvog semestra. EP Sunburned Shirts kasnije će biti polu-kombiniran s njegovim petim albumom, 5 (sada uklonjen s njihove Bandcamp stranice), kako bi se stvorio njegov prvi naslovljeni album, My Back Is Killing Me Baby, objavljen u ožujku 2011. Pjesme izdvojene iz 5 kasnije će se pojaviti na B-strani kompilacijskog albuma Little Pieces of Paper with "No" Written On Them.

Nakon teškog i usamljenog semestra na VCU, Toledo se prebacio na koledž William & Mary, gdje će objaviti svoj sljedeći projekt, Twin Fantasy, konceptualni album koji se usredotočuje na vezu u kojoj je bio u to vrijeme. Twin Fantasy će kasnije biti praćen Monomanijom iz 2012. i Living While Starving (također zvan Stavring While Living) EP-om.

Otprilike u to vrijeme, Toledo je počeo izvoditi nastupe uživo s kolegama studentima Katie Wood, Austinom Ruhfom i Christianom Northoverom, snimajući i izdajući kratki album uživo u srpnju 2013. pod naslovom Live at WCWM: Car Seat Headrest u studiju sveučilišta. Toledo će sljedeći mjesec objaviti svoj sljedeći projekt, dvosatni dvostruki album pod nazivom Nervous Young Man, opisan na stranici Bandcamp kao "zbirka pjesama napisanih između 17. i 21. godine". Tri pjesme, kao i naslov albuma, preuzeti su iz njegovog originalnog projekta, Nervous Young Men, ali su uvelike prerađeni i ponovno snimljeni. Izdan zajedno s Nervous Young Manom, za one koji su platili 5 dolara ili više, bio je kompilacijski album Disjecta Membra.

Posljednje solo izdanje Toleda bilo je How to Leave Town iz 2014., jednosatni EP s teškim elektronskim instrumentima i ambicioznijim strukturama pjesama.

2015-2017: Matador Records, Teens of Style i Teens of Denial[uredi | uredi kôd]

U rujnu 2015., Car Seat Headrest objavio je na Facebooku da je potpisao ugovor o albumu s Matador Recordsom. Toledo, koji je nedavno diplomirao i preselio se u Seattle, angažirao je basistu Jacoba Blooma i bubnjara Andrewa Katza preko Craigslista za snimanje i turneju njegovog sljedećeg albuma. U listopadu 2015., Car Seat Headrest izdao je kompilacijski album Teens of Style, koji se sastoji od presnimljenog materijala iz solo diskografije Toleda i bio je njihov prvi album koji nije samostalno izdao isključivo putem Bandcampa. Ubrzo nakon izlaska albuma, Bloom je napustio grupu kako bi pohađao medicinu, a zamijenio ga je basist Ethan Ives, koji je upoznao bend na otvorenom mikrofonu.

Ives je svirao bas tijekom većine snimanja za sljedeće izdanje benda, ali će se kasnije prebaciti na gitaru i druge instrumente, a Seth Dalby preuzeo je bas. Ives i Dalby bi naknadno bili zacementirani na tim pozicijama tijekom nastupa uživo i budućih izdanja. Novi album, nastao tradicionalnim studijskim procesima, Teens of Denial, objavljen je 20. svibnja 2016. Album je dobio opće priznanje i donio bendu novi val popularnosti.

U kolovozu 2017. Car Seat Headrest objavio je alternativni miks svog singla, War Is Coming (If You Want It) preko Bandcampa na jedan dan, a zarada je otišla Transgender Law Centeru. Originalni miks pjesme objavljen je deset dana kasnije.

Dana 13. prosinca 2017. bend je objavio ponovno snimljenu verziju pjesme Beach Life-In-Death, druge pjesme na Twin Fantasyju, putem Spotifyja bez prethodne najave. To je potaknulo glasine obožavatelja da će album biti ponovno snimljen i objavljen sljedeće godine. Dana 27. prosinca 2017. obožavatelji su pronašli Amazonov popis s pojedinostima o presnimljenoj verziji Twin Fantasyja, a zatim su ga prenijeli na subreddit Car Seat Headrest. Nakon toga je uslijedio popis na SRCVinyl.com s datumom 16. veljače 2018.

2018-2019: Twin Fantasy (Face to Face) i Commit Yourself Completely[uredi | uredi kôd]

Matador Records je 9. siječnja 2018. službeno najavio izdavanje re-snimke, pod nazivom Twin Fantasy (Face to Face), zajedno s reizdanjem originalnog albuma. Twin Fantasy (Face to Face) objavljen je preko Matadora 16. veljače. Originalni album, koji je preimenovan u Twin Fantasy (Mirror to Mirror), objavljen je na vinilu u sklopu Dana prodavaonica ploča 21. travnja. 15. veljače 2018., bend je objavio obradu Fallen Horses od Smash Mouth, koji je prethodno obradio Something Soon (s My Back Is Killing Me Baby iz 2011). Otprilike u isto vrijeme, Car Seat Headrest će započeti turneju s drugim bendom iz Seattlea, Naked Giants, kao dio proširene live postave grupe. Toledo će također producirati i sudjelovati na Midnight, drugom albumu Stefa Chure.

U kolovozu 2018., kada su ga pitali o novom materijalu, Toledo je potvrdio da "snima demo snimke u Abletonu", dodajući da "možda postoje neke stvari koje iznenađuju ljude koji nas poznaju samo kao rock bend, ali ne mislim da bit će iznenađenje za ljude koji provjeravaju sve duboke posjekotine." U siječnju 2019. Andrew Katz potvrdio je da bend snima novu glazbu putem videa postavljenog na Instagram.

Nakon zadirkivanja novom glazbom, bend je počeo eksperimentirati s novim materijalom na raznim nastupima uživo u prosincu 2018., debitirajući s pjesmama Weightlifters, Hollywood, Stop Lying To Me i You Know There's Someone Out There, ubrzo slijedi Can't Cool Me Down u izvedbama u veljači i ožujku 2019.

12. lipnja 2019. Car Seat Headrest najavio je novi live album pod nazivom Commit Yourself Completely, koji sadrži službene snimke nastupa s turneje Twin Fantasy iz 2018. Objavljen je sljedeći tjedan, 17. lipnja.

2020-sadašnjost: Making a Door Less Open i Faces from the Masquerade[uredi | uredi kôd]

Car Seat Headrest je 26. veljače 2020. najavio svoj prvi studijski album koji se sastoji od potpuno novog materijala od albuma Teens of Denial iz 2016., Making a Door Less Open. Ova najava poklopila se s izdavanjem Can't Cool Me Down, prvim singlom i drugom pjesmom s albuma, i datumom izlaska 1. svibnja 2020. Označava stilsku divergenciju od prethodnog materijala, Toledo opisuje album kao album koji sadrži elemente EDM-a, hip hopa, futurizma, doo-wopa, soula i rock and rolla. Još tri singla su izdana za promociju albuma između ožujka i travnja te godine: Martin, Hollywood i There Must Be More Than Blood. Izdanje se također poklopilo s predstavljanjem Traita, alternativne persone Toleda, istaknutog nositelja modificirane plinske maske s trepćućim LED svjetlima za oči i zečjim ušima. Lik je izvorno stvoren za "komični" popratni projekt grupe, 1 Trait Danger, koji uključuje Toleda i bubnjara Andrewa Katza.

Making a Door Less Open objavljen je s tri odvojene verzije u različitim formatima: vinil, CD i streaming, svaki s varijacijama u popisu pjesama i specifičnim glazbenim elementima. Album je dobio mješovitu reakciju obožavatelja, koji su istaknuli mnoga odstupanja od prethodnih radova benda, ali je dobio ukupnu ocjenu od 77 na stranici Metacritic. Toledo je primijetio da su on i bend radili na popratnom albumu za svoje posljednje izdanje, dok su također tražili načine za poboljšanje Trait maske kako bi je uključili u nastupe uživo. Ubrzo nakon izlaska albuma, Ethan Ives će objaviti svoj debitantski solo album, Life for Cowards, pod imenom Toy Bastard. Zbog pandemije COVID-19 2020., planirana sjevernoamerička turneja benda je otkazana, a koncerti su kasnije odgođeni za proljeće 2022.

Godine 2021. Toledo je producirao album My Head Hz od Naked Days, a Andrew Katz i Seth Dalby zaslužni su za bubnjeve i bas. Dana 22. lipnja 2021. Car Seat Headrest objavio je dva EP-a: MADLO: Influences, kolekciju od četiri obrade, uključujući jednu od Kate Bush, Running Up That Hill, i MADLO: Remixes, koji se sastoji od pet remiksiranih verzija pjesama s Making a Door Less Open. Iste godine Toledo je producirao album How to Drive a Bus benda I've Made Too Much Pasta iz New Jerseya. Katz je također zaslužan uz Toleda za mastering albuma.

U travnju 2022., Toledu je dijagnosticiran COVID-19 dok je bio na turneji, zbog čega su mnogi nastupi benda pomaknuti, a kasnije i potpuno otkazani. Toledo je kasnije otkrio da je razvio intoleranciju na histamin kao rezultat dugog COVID-a.

27. siječnja 2023. Andrew Katz objavio je na Instagramu objavu o završetku turneje MADLO, nagovještavajući novi album u naslovu fotografije. Početkom lipnja, bend je objavio da je otvorio račun na Patreonu kao način na koji obožavatelji mogu financijski podržati bend dok nisu na turneji, nudeći solo live stream koncerte i fotografije iza kulisa i priče iz cijelog benda povijest. Bend je 18. listopada najavio svoj drugi cjelovečernji album uživo, Faces from the Masquerade, koji sadrži snimke s njihove rezidencije u Brooklyn Steelu tijekom turneje 2022. Album je izašao 8. prosinca.

Stil[uredi | uredi kôd]

Biograf AllMusica Mark Deming napisao je da je Car Seat Headrest stvorio "ćudljive i introspektivne lo-fi pop pjesme koje su melodične, ali strukturalno ambiciozne u isto vrijeme". Pisajući za Pitchfork, Jeremy Gordon je izjavio da na Teens of Denial, "Will Toledo ponovno potvrđuje da je on ispred ostalih kao maštovit pjevač i tekstopisac, sposoban stvoriti dinamičan indie rock." Ian Cohen iz Pitchforka također je opisao Toledovu glazbu kao "gustu, zbunjujuću glazbu koja najčešće hvata vrtoglavo uzbuđenje pristupa opremi za snimanje, konačnog dodavanja zvuka glasu u vašoj glavi." Rolling Stone je opisao Making a Door Less Open kao "imerzivnu i avanturističku album koji zvuči uglađeno, ali nikad glatko, dobro izveden eksperiment u međužanrovskom oprašivanju koji pojačava Toledove najbolje kantautorske impulse." Toledo je bio otvoren o svojim glazbenim utjecajima, koji uključuju, ali nisu ograničeni na, Radiohead, The Beatles, The Beach Boys, Leonard Cohen, David Bowie, The Monkees, R.E.M., Nirvana, Green Day, The Who, Pavement, Kendrick Lamar, Daniel Johnston, Sufjan Stevens, Destroyer, Frank Ocean i They Might Be Giants.

Članovi[uredi | uredi kôd]

Trenutni članovi[uredi | uredi kôd]

  • Will Toledo – vokal, gitara, sintisajzeri (2010–danas), bubnjevi, bas (2010–2015)
  • Ethan Ives – gitara, prateći vokal (2016–danas), bas (2015–2016)
  • Andrew Katz – bubnjevi, prateći vokal (2014–danas)
  • Seth Dalby – bas (2016–danas, na turneji: 2011-2012)

Članovi na turneji[uredi | uredi kôd]

  • Grant Mullen – gitara, prateći vokal (2016, 2018−2019)
  • Gianni Aiello – gitara, sintisajzeri, prateći vokal (2016, 2018−2019)
  • Henry LaVallee – dodatna perkusija (2016, 2018−2019)
  • Ben Roth – sintisajzeri (2022)

Bivši članovi[uredi | uredi kôd]

  • Will Marsh – gitara, bubnjevi (2011-2012)
  • Nora Knight - gitara, bubnjevi, prateći vokal (2011-2012)
  • Katie Wood – gitara, prateći vokal (2012–2014)
  • Austin Ruhf – bas, prateći vokal, violončelo (2012–2014)
  • Christian Northover – bubnjevi (2012–2014)
  • Jacob Bloom – bas (2014–2015)

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Studijski albumi[uredi | uredi kôd]

Solo albumi[uredi | uredi kôd]

  • 1 (2010)
  • 2 (2010)
  • 3 (2010)
  • 4 (2010)
  • My Back Is Killing Me Baby (2011)
  • Twin Fantasy (2011) (reizdan kao "Twin Fantasy (Mirror to Mirror")
  • Monomania (2012)
  • Nervous Young Man (2013)

Pod Matador Recordsom[uredi | uredi kôd]

  • Teens of Style (2015)
  • Teens of Denial (2016)
  • Twin Fantasy (Face to Face) (2018)
  • Making a Door Less Open (2020)

Extended playovi[uredi | uredi kôd]

  • Living While Starving (2012)
  • How to Leave Town (2014)
  • MADLO: Influences (2021)
  • MADLO: Remixes (2021)

Live albumi[uredi | uredi kôd]

  • Live at WCWM: Car Seat Headrest (2013)
  • Spotify Sessions (2016)
  • Commit Yourself Completely (2019)
  • Faces from the Masquerade (2023)