Predložak:Savjet tjedna

Izvor: Wikipedija

Ovaj se predložak koristi za prikazivanje izabranog savjeta ispod sadržaja pomoći. Suradnici ga mogu koristiti na svojim stranicama na nekom od ovih načina:

  • Osnovni oblik, za tekući tjedan:
{{Savjet tjedna}}
  • Za slučajno izabrani savjet dodati parametar "s":
{{Savjet tjedna|s}}
  • Za izravan pristup određenom savjetu kao parametar upisati broj savjeta u rasponu od 1 do 59 (trenutačni broj napisanih savjeta):
{{Savjet tjedna|broj}}

U slučaju da parametar nije ispravno naveden, prikazat će se savjet za tekući tjedan.

Primjeri:

  • Savjet za tekući (22.) tjedan:
{{Savjet tjedna}}
Izabrani savjet
Kazalo prema početku naslova

Jeste li možda pri korištenju papirnate enciklopedije navikli da otvorite neki svezak i čitate redom članke počevši od nekog slova? Želite li na isti način čitati članke na Wikipediji? Ne morate mijenjati navike: i takav način je moguć na Wikiperiji. Podržano je traženje članaka prema početku naslova i samo trebate kliknuti na poveznice.

Otvorite Kazalo prema početku naslova, unesite slovo od koga želite početi i stisnite "Kreni". S jednim unešenim slovom dobit ćete duži popis na više stranica, kroz koje se možete kretati klikom na navigacijske poveznice u desnom kutu na vrhu i dnu, ili otvoriti stranicu s traženim pojmom ako ste stigli do njega. Ako želite suziti i ubrzati pretragu, bez otvaranja nepotrebnih stranica dok dođete do željenog pojma, unesite nekoliko početnih slova ili čitavu riječ i stisnite "Kreni".

Preporuka: na tipkovnici stisnite <shift> i kliknite na poveznicu članka kako biste ga otvorili u novom prozoru. Prednost je što na taj način možete pratiti poveznice iz članka i ne morate se vraćati na popis članaka za sljedeći pojam - jednostavno zatvorite prozor kad završite s čitanjem.

Na istoj stranici, izborom iz menija "Prostor" umjesto članaka možete pretražiti i druge imenske prostore. Na primjer, možete pronaći suradnike, kategorije ili predloške koji počinju određenim slovom.


  • Slučajno izabrani (4.) savjet
{{Savjet tjedna|s}}
Izabrani savjet
Pet stupova Wikipedije

Sva pravila Wikipedije temelje se na pet stupova koji određuju karakter Wikipedije.

Wikipedija ima pravila ponašanja: Poštujte druge Wikipediste čak i kada se ne slažete s njima. Budite kulturni. Izbjegavajte osobne napade i pretjerane rasprave. Ostanite smireni kada se uređivanje zahukta; izbjegavajte beskorisne uređivačke ratove; sjetite se da Wikipedija na hrvatskom jeziku ima 220.683 članka na kojima možete raditi ili o njima raspravljati. Doprinosite u najboljoj namjeri tako što nikada nećete naštetiti Wikipediji kako biste nešto dokazali (WP:POINT) i pretpostavite najbolju namjeru kod drugih. Budite otvoreni, nemojte biti isključivi i poželite svima dobrodošlicu.

Ostali stupovi


  • Izravno izabran 25. savjet
{{Savjet tjedna|25}}
Izabrani savjet
Oblikovanje stila popisa

U osnovnim uputama Wikipedije, kao na primjer u Šalabahteru ili Kako uređivati stranicu, navedeni su jednostavni primjeri kreiranja nabrojenih popisa. Osim zadavanja početne vrijednosti brojanja, tag <li> može poslužiti i za oblikovanje stila popisa, a to će najčešće biti stil nabrajanja.

U ovoj se primjeni svaka stavka stavlja u tag.

# <li style="list-style: parametar;">Pojam 1</li>
# <li style="list-style: parametar;">Pojam 2</li>

Ako se umjesto wiki sintakse koristi HTML, onda stil treba definirati samo jednom u tagu <ol>:

<ol style="list-style: parametar;">
<li>Pojam 1</li>
<li>Pojam 2</li>
</ol>

U tablici su dati najčešći parametri stila popisa:

decimal
Predefinirani popis
upper-roman
velikim rimskim brojevima
lower-roman
malim rimskim brojevima
lower-alpha
malim slovima abecede
  1. Wikipedija
  2. Wikipedija

nastavak od 999

  1. Wikipedija
  2. Wikipedija
  1. Wikipedija
  2. Wikipedija

nastavak od 99

  1. Wikipedija
  2. Wikipedija
  1. Wikipedija
  2. Wikipedija

nastavak od 6

  1. Wikipedija
  2. Wikipedija
  1. Wikipedija
  2. Wikipedija

nastavak od 26

  1. Wikipedija
  2. Wikipedija

Za ispravljanje ravnanja popisa pogledajte savjet ravnanje popisa.